Brist på tid = brist på sömn

I sin senaste läsarundersökning ställde CFOworld frågan om vilken aspekt av yrkeslivet som håller deras läsare vakna om nätterna. Vanligaste svaret? ”Att få tiden att räcka till.”. Av denna anledning fick jag ett samtal från deras journalist Ada Fredelius som ville att vi skulle vara först ut med tips i deras tema-serie ”Så får du tiden att räcka till.” Önskar du inspirationsläsning om detta kan du läsa artikeln om du klickar på länken:

http://www.cfoworld.idg.se/2.13965/1.334049/tema-tidsa-far-du-arbetsdagen-att-racka

Efter en vecka på FNs kontor i Köpenhamn har jag inte brist på tid, men sannerligen brist på sömn. Var där tillsammans med en underbar kollega som jag satt och filosoferade med en bra bit in på nätterna. Trots detta var jag pigg som en mört i huvudet och full av energi på dagarna, mer än jag brukar vara när jag sitter själv på hotellrummet.

Börjar nu verkligen få belägg för att det är viktigt för hjärnan att vila från jobbet och mina egna tankar som snurrar. Att göra något helt annat gjorde att jag laddade batterierna.

En av kvällarna insisterade min kollega på att vi skulle ta oss ut till museet Louisiana som har en utställning med bl a Edvard Munch och Andy Warhol. Jag var väl så där sugen på att traska runt och titta på en massa konst och konstigheter, efter att ha sprungit runt i FNs långa korridorer och coachat deltagare efter deltagare hela da’n.  Skulle vi inte bara kunna sätta oss i soffan och vila lite…?

Innan jag hann blinka fann jag mig på väg dit och hade snart gått igenom varenda konstföremål. Allt var inte i min smak, men jag uppskattade särskilt de duktiga utställningsteknikernas förmåga att skapa upplevelser för mig som besökare, med mörker, ljus, eld och vatten… Det lämnade ingen oberörd. Och trots att kvällen blev sen och fötterna trötta, fann jag mig själv skutta upp ur sängen ännu piggare nästa morgon och gå den vackra promenaden längs kajen med segelbåtar till FNs kontor.

Förvånade deltagare såg hur jag, även sista dagen, med sprudlande pedagogisk entusiasm intog min plats bredvid dem och inspirerade till ett lyckligare arbetsliv. Vid kaffeautomaten frågade några sydamerikaner var jag får all energi ifrån? Tänk om det är dags att lyssna mer på de omkring dig som vill dra iväg dig och dina tankar i nya riktningar? Tänk om det är viktigare än att vila i en soffa framför TVn?

Tack kära Monica för en fantastiskt rolig vecka tillsammans och tack FN för att ni bjöd ner mig igen.

Tack också Louisiana för en fin utställning. Jag ber om ursäkt för att jag trodde att några av föremålen var gjorda av en skolklass…

Hoppas du haft en skön sommar så att du har många fina minnen med dig in i jobbhösten och får en kanonstart tillsammans med dina kollegor.

Trevlig helg,

Petra

”Sol i minnet, sol i sinnet.”

Sugen på mer läsning? Här är länken till vår engelska blogg:

http://time4petrabrask.wordpress.com/

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier
Boktips
Med över 20 års erfarenhet av att lära människor att handskas med tiden och livet, delar Petra Brask med sig av de bästa tipsen och de mest konkreta verktygen som hjälper dig att frigöra tid och energi.
LÄS MER OM BÖCKERNA
Föregående
Nästa