Få bort dina tidstjuvar

” Jag har jättesvårt för att rensa och kasta saker! Det känns som att jag fastnar eller inte har tid att göra det. Tar du upp det? Helst skulle jag vilja få med mig verktyg hem också… Går det? Det skulle göra min man väldigt glad.” Den snygga brunetten i gruppen tittar hoppfullt på mig när hon uttrycker sina förväntningar inför utbildningen.

Har du någon gång känt att du sitter fast och inte kommer vidare, men att du inte orkar ta tag i det? Du skyller kanske på att du inte har tid? Många blandar ihop brist på energi med brist på tid. Vi har alla tjugofyra timmar per dygn och när vi förbrukat dem får vi automatiskt 24 nya timmar. Det kommer ny tid hela tiden… När vi säger att vi inte har tid menar vi ofta att vi inte har ork, att vi inte har energi.

Vad lär vi oss av detta? Jo, för att ha tid med det du vill göra behöver du frigöra energi. Då behöver du också fråga dig vad som tar din energi och hur du kan påverka det.

Ett enkelt sätt att frigöra energi är att städa och rensa bland dina papper eller i din att göra-lista. Det räcker med att börja rensa på något litet ställe, eller bocka av en viktig sak på din att-göra lista (din lista…inte någon annans lista…) eller ta tag i något som du borde gjort för länge sedan – så fyller du på din energi och av bara farten har du gjort några saker till.

”Igår stod jag med en bunt gamla papper i handen hemma som skulle slängas, men så sa jag till min fru att – tänk om jag kommer att behöva de här? Vad gör jag då?  Hon suckade och sa att vi har massor med saker som vi borde göra oss av med! Men jag sa, tänk om de är värdefulla? Och så har vi slängt dom! Jag skulle vilja köra allting till Antikrundan först och så får de tala om vad som är OK att slänga.” Den skäggige marknadsdirektören instämmer i Brunettens klagan över att sitta fast i ett problem och avslutar; ” Jag känner i alla fall att vi har så mycket annat att tänka på nu, sommardäck på bilen, trädgården… och så ska vi ju deklarera…”

Är du osäker på vad det skulle kunna vara som tar din energi? Vad det är som gör att du inte kommer igång med det du vill (eller borde…)? Fundera på vad du skulle fixa om du visste att du skulle resa bort en längre tid. Du kanske tömmer din in-korg i mejlen, ringer oavslutade kontakter, tvättar och röjer hemma, slänger soporna och passar på att umgås med dina nära och kära. Varför gör du det? Jo, för att du vill känna lättnaden av att slippa ha dessa saker hängandes över dig under din resa. Du har istället plats för nya intryck och ro att njuta av dem.

Vad skulle ge dig mest energi om det blev gjort idag?

Vad skulle kosta dig mest energi om det inte blev gjort idag?

En av de saker vi utsätter våra deltagare för redan i början på våra utbildningar är att rensa upp i sina liv, både på jobbet och privat. Det frigör energi och tid till att börja arbeta smartare och få mer tid över (istället för övertid).

”Jag har tänkt på alla barnens grejor, tänk om dom blir arga på mig när de är stora för att jag har slängt alla deras första kläder, första minnen, första tanden… alla skolarbeten, alla teckningar… Teckningarna har jag inte tid att sortera, så jag lägger ner allt i en massa lådor och kartonger som står på vår överfulla vind och källare. Det kan vara bra att ha när jag sitter där och är 80 år och inte kommer ihåg något…” Den bekymrade brunetten i gruppen suckar djupt och tittar hjälplöst på mig. Hennes rådjursögon skvallrar om att hon ser sig själv som ett hopplöst fall. Jag ler tillbaka och känner något slags medlidande med hennes situation och kanske ännu mer med hennes man…

…det här kan bli en lång kursdag, tänker jag och påpekar försiktigt att om man nu är 80 år och ändå inte kommer ihåg något, så var det kanske ogjort arbete att släpa runt på alla de där sakerna..? Tänk om du skulle be dina barn att rensa i de där lådorna åt dig och välja ut tre saker i varje låda som de vill spara. Hur skulle det kännas? Brunetten skiner upp som en sol och antecknar frenetiskt. Hon tittar upp och ser ungefär tio kilo lättare ut. ”Bra! Då var det klart! Nu är jag sugen på att få din hjälp att rensa i min dator också!”

Tack alla härliga kunder och kollegor för ännu en underbar vecka på jobbet!

Petra, Effektivitetskonsult

”Ni kommer aldrig att lyckas – fyrmanna-band är ute. Åk hem till Liverpool…

Chef på skivbolaget Decca till medlemmarna i Beatles, 1962

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier
Boktips
Med över 20 års erfarenhet av att lära människor att handskas med tiden och livet, delar Petra Brask med sig av de bästa tipsen och de mest konkreta verktygen som hjälper dig att frigöra tid och energi.
LÄS MER OM BÖCKERNA
Föregående
Nästa