Fem tips för att frigöra tid och energi till jul

Vi lackar mot jul och det märks inte minst på att stämningen trissas upp. Det är som att vi måste klara av hela årets måsten på en gång. Visst finns det också något härligt med att vi närmar oss ännu ett årsslut. Vi surfar på en våg av energi som uppstår för att vi plötsligt bockar av mer än vanligt på att göra-listan, vilket bidrar till motivation att ta tag i ännu fler saker. Men om det medför av vi bågnar av ansträngning och stapplar in i julefriden som om vi nätt och jämt överlevt, kan det vara dags att börja fundera över en smartare strategi.

Morgonstund är en guldstund

Sömn rensar hjärnan och när vi vaknar har vi ny energi. Korttidsminnet har tankat över till långtidsminnet. Använd morgontiden till viktiga och strategiska uppgifter. De flesta brukar istället börja dagen med att ”värma upp” med något som går snabbt och lätt. Risken är då att fastna i ett flöde av enkla uppgifter och aldrig komma till det där som vi vet att vi behöver ta tag i men som tar mer energi. Vissa protesterar och tycker att kvällen är bättre att ta tag i tuffa saker. Om du menar kreativa uppgifter så stämmer det, då hjärnan är tröttare på kvällen och därmed också mer kreativ. Men när det gäller svårare eller mer komplexa uppgifter är morgonstund en guldstund.

 

Hälsa och hjärnvila

Rörelse är viktigt för effektiviteten och mental trötthet är inte att förväxla med fysisk trötthet. Många gånger stapplar vi hem efter en arbetsdag och känner att vi inte orkar träna. Men kan det vara så att kroppen inte fått den rörelse den behöver under dagen?

Rörelse gör hjärnan piggare och starkare. Har du svårt att få till tid för att röra på dig beror det förmodligen på att du inte skrivit in den i din personliga almanacka. Det finns gott om tid, bara du förvaltar den!

Vi tror att när vi ska återhämta oss ska vi ut på sociala medier. Men där tvingar du hjärnan till beslutsfattande som gör hjärnan ännu mer trött; ”ska jag lajka den där kattbilden eller inte? Ska jag dela den här artikeln om att nordpolen smälter?” Spel, nyhetssajter och sociala medier har inte några stoppsignaler och det blir väldigt svårt att tidsbegränsa användningen.

 

Tips på hjärnvila:

  • Prata med en vän IRL (på riktigt) hellre än att interagera via sociala medier
  • Tomglo – alltså, gör ingenting. Slappna av och titta bara rakt ut i luften.
  • Gå en promenad i naturen.

Prioritera och planera

Jobba med block i din personliga almanacka, som ett skolschema med lektioner. Se till att lägga in luft, raster och rörelse i schemat. Och håltimmar med tid för andra och oförutsett. Lägg ett grundschema kopplat till din att-göra-lista och lägg sedan in sådant du längtar efter att få mer tid till. Många har en frustration över att inte hinna. Lägg då in det i schemat, så du inte tappar bort det som är meningsfullt.

Använd dig av tidskuddar för att skapa marginaler

Boka in tid för dina viktigaste prioriteringar redan nu. Och förstå att det kommer ske oförutsedda saker. Precis som vi har krockkuddar behöver vi ha tidskuddar – marginaler. Boka återkommande tid för viktiga saker som träning så att det blir en vana.

Sätt gränser

Om du alltid säger ja till alla andra vem är det då du säger nej till? Lova inte bort tid som du inte har råd att förlora. Tid för återhämtning, tid med dig själv och dina nära och kära förtjänar samma respekt som din arbetstid. Det gränslösa arbetet ställer höga krav på vår förmåga att ta in information, bearbeta och förädla den, fatta beslut och genomföra dem. Lär dig att sålla och välja bort. Skriv in det som är viktigt i din personliga almanacka – står det inte där, så är det svårt att prioritera det.

Så vad är det då egentligen du önskar dig mest av allt till jul? Kanske är det fred på jorden eller i alla fall fred i hemmet under julen? Lite fredad tid om det går att önska? Vad det än är så hoppas jag att du hittar det under granen eller kanske i ditt hjärta.

En riktigt God jul önskar jag dig och dina nära och kära

Petra Brask, Effektivitetsexpert, författare och föreläsare

 

Önskar du mer julinspiration är du välkommen att lyssna på Tidspodden med mig och Lena Lid Falkman, forskare på Handelshögskolan

Petra Brask är effektivitetsexpert sedan 25 år och var programledare för TV-serien Tidsjakten som gick på SVT hösten 2014, där hon i sex avsnitt hjälpte deltagare att få tiden att räcka till för jobb, sömn och fritid. Hon kom ut med sin första bok på ämnet 2017; Vem bestämmer över din tid: Konsten att frigöra tid och energi (Lava Förlag) Nu är hon aktuell med en ny bok för ungdomar som släpptes i våras; Koll på tiden: Tips för skola, fritid, vänner, sömn. Du kan lyssna på Petra och Lena Lid Falkman, forskare på Handelshögskolan, när de delar med sig av tips och forskning i den populära Tidspodden.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier