Försökt ändra en vana?

”Nej, den kalendern kan jag inte slänga, den är ju jättebra!”

Den unge mellanchefen i blå tröja tittar förbluffat på mig och lägger en skyddande hand över sin gröna kalender på skrivbordet, som ligger i en stel, vit plastställning som förmodligen stod där när han började sin anställning. Hans blick är sårad. Jag har klivit över en gräns. Det förtroende som lyste ur hans ögon under förmiddagens teori på vårt första kurssteg tillsammans är nu förbytt till vaksamhet. Han ser sig sökande omkring för att hämta stöd hos sina kollegor.

Det är bra med rutiner. Hjärnan blir lugn när den känner igen sig, men om vi alltid gör som vi brukar så stelnar systemet till. Det här berättar Ann Lagerström om i senaste numret av tidningen Leva. Ann som tillsammans med Rolf Ekman, professor i neurokemi, till våren ger ut boken ”Förändra din hjärna, förändra dig själv.

Hur är det med dina vanor? Finns det något du skulle vilja ändra? Hur lätt är det?

”Hur många kalendrar jag har?” mellanchefen överväger vad han ska svara, då han förstår att hans svar kommer avgöra kalenderns öde på plastställningen.

”Tja, jag har den här och så har jag en i väskan och så den i datorn, förstås. Ja och så den här då.” Han pekar på ytterligare en avlång kalender som ligger instucken i hans skrivbordsunderlägg.

”OK, hur många av dessa kalendrar använder du?”

”Den i datorn använder jag till vissa möten. Den här, han pekar på plastställningen har jag för att skriva in en del andra möten och kom-i-håg och den här i väskan har jag till privata saker och så har jag skrivit upp vilka mässor vi ska vara med på i den här.” Han pekar på den i skrivbordsunderlägget.

”Toppen. Säger jag. Då har du ju 4 gånger så mycket tid som jag. Jag har bara 24 timmar per dygn som jag försöker rymma mitt privatliv och arbetsliv i.” Jag ger honom ett varmt leende.

Vissa inlärda vanor är lätta att ändra. Du kan byta ut längtan efter en skinksmörgås till frukost mot fil och flingor bara genom att byta den ena mot det andra. Till en början ropar hjärnan smörgås, men efter ett tag har den ändrat om bland kemikalier och elektriska impulser och finner sig i fil och flingor och till och med ber om det.

Saker du upprepar formar efter ett tag fasta kemiska kommunikationsvägar och förändrar hjärnan mer eller mindre permanent. Alla dina vanor har uppstått så. Dina beteenden är inlärda och din smak, det du tycker är fint och fult är en slags vana.

Andra inövade hjärnvägar är svårare att bryta. Cigaretter, socker, narkotika och alkohol lierar sig med hjärnans kemi och bjuder på starkt motstånd om du får för dig att sluta konsumera den. Men det går, det gäller att vara envis nog.

Mellanchefen erkänner med en djup suck att nog har det kört ihop sig ordentligt när han försökt hålla sitt liv i fyra olika kalendrar som den gången när han fick sticka ifrån ett kundmöte för att åka till sonens skola på ett utvecklingssamtal, som stod prydligt och fint i den privata kalendern. Han börjar inse att han gjort så här av gammal vana och lika gärna skulle kunna samla ihop allt på ett ställe för att enklare få en överblick och ett lättare pussel av dygnets 24 timmar.

Jag säger milt att om han är väldigt kär i sin plastställningskalender, så kan han självklart använda den. Det finns inget som säger att han måste bli elektronisk och synka kalender med telefonen, som är alltmer vanligt.

Han plockar upp den gröna kalendern och försöker stoppa ner den i kavajfickan. Den ryms inte och hänger ut som en slokande purjolök.

”Nej, Petra, nu är det du som lär mig hur kalendern i datorn fungerar och hur jag synkar den med telefonen, jag har ju en Iphone och jag vet knappt hur jag ska ringa med den.”

Hjärnan kan växa och krympa. Krymper gör den om den får för lite mat eller sömn. Eller för få intryck. Växer gör den när vi lär oss något nytt, gärna något svårt. Sugen på kinesiska?

Hur skulle det kännas att träna in en ny vana nästa vecka? En som är bra för dig.

Trevlig helg,

Petra

”När man äntligen har lärt sig att ha överseende med folks ovanor, skaffar de sig genast nya.”

Stig Johansson (1936-)

Bloggen på engelska http://time4petrabrask.wordpress.com/

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier