Från en ändlös kravlista till en meningsfull tillvaro

ändlös kravlista, meningsfull tillvaro, att göra-lista, tidsbloggen, inspirationsbrev april, petra brask & partners, prestationsångest, tidspodden

Har du någonsin haft en att göra-lista som mer känns som en ändlös kravlista? Har du upplevt måndagsångest som smyger sig på redan på söndag och egentligen aldrig riktigt släpper taget om dig? Så upplevde jag plötsligt tillvaron i samband med klimakteriet och trodde det var jobbet det var fel på. Som tur är fick jag goda råd av en vän som kände igen symptomen och kunde leda mig till rätt hjälp.

Tidspodden - Klimakterietid

I Tidspodden fick vi besök av Sara Hammarkrantz, journalist och författare, som nyligen skrev en omfattande artikel för tidningen Chef på temat; Klimakteriet på jobbet. Chef hade fått in flera anonyma brev från ledare som felaktigt blivit sjukskrivna för utbrändhet när det egentligen var en hormonbehandling som behövdes. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg är klimakteriet ett fenomen som påverkar halva befolkningen i upp till tio år, men som vi sällan talar om. Mest skrämmande är okunskapen inom sjukvården. Det är inte ovanligt att klimakteriet feldiagnostiseras som utmattningsdepression. Jag tillhörde en av alla dem som inte känner sig bekväma att prata om klimakteriet på jobbet. Men jag ”tog en för laget” och delade min historia i Chef och i Tidspodden.  

sara hammarkrantz, tidspodden, klimakterietiden, petra brask & partners
Sara Hammarkrantz, författare och journalist i bland annat Modern Psykologi och tidningen Chef

Prestationsångest - resume från vår frukostföreläsning

Något annat som också är fullkomligt naturligt och mänskligt och som vi behöver lära oss att hantera är prestationsångest. Det var också temat för vårens andra frukostföreläsning på Petra Brask & Partners.

Vad aktiverar din prestationsångest?

Våra deltagare delade generöst med sig av exempel på tillfällen som aktiverar deras prestationsångest;

 • Föreläsningar
 • Vid förhandlingar med mycket på spel
 • Otydlighet i förväntningar
 • När jag fått kritik
 • När jag ska lämna ifrån mig större beställningar, projektplan osv, eller när jag ska presentera mig själv ingår många med en pitch
 • När jag känner att jag ”bär ansvar” för att det skall bli bra
 • När jag måste städa
 • När jag ska göra något inom mitt eget område. Som jag förväntas vara bra på
 • Bland högpresterande, smarta, drivna människor med hög energinivå
 • Vid en tight deadline
 • När jag ska skriva längre texter
 • Otydligt uppdrag och otydliga spelregler
 • Bli inkastad i något man inte är förberedd
 • När det är något som skall presenteras för personalen som kommer påverka och inte till det bättre

att överprestera och överarbeta är vanligt vid prestationsångest

Att överprestera och överarbeta är vanligt förekommande vid prestationsångest och kan sluka alltför mycket tid och energi. Här delade våra deltagare med sig av exempel på när de har överpresterat;

 • Hela tiden när man vill ha det på sitt sätt, men ingen annan bryr sig…
 • ..och mycket hemma
 • Ja och jag har lagt mycket tid på en presentation. Kändes nästan som att jag kom överklädd till ett kalas. Klädd i galaklänning men borde haft jeans
 • Formulera rapporter, protokoll etc
 • Lägger ofta orimligt med tid för att få till riktigt bra mötesanteckningar, för att jag får feedback på att mina anteckningar är så bra…
 • Slösat med tid för att imponera på på jobbet, Mulleledare med flera.
 • Vid NYA arbetsuppgifter
 • När man förbereder sig för precist – lita på dina skills
 • Jag hittar på egna arbetsuppgifter som jag tycker är jättebra men ingen faktiskt bett om
 • Jag letar detaljer i mina framföranden som jag inte är nöjd med. Små nyanser jag anser jag kan göra bättre, klankar lite ner på hur jag är som person och att det hade varit bättre om jag var på ett annat sätt!

inspiration från föreläsningen

Våra frukostdeltagare skrev att de tagit med sig följande inspiration från föreläsningen;

 • Använd 80-20-regeln – good enough och frigör tid
 • Att jag inte är ensam att ha prestationsångest. Kommer börja be om hjälp och definiera uppdragen
 • Randiga dagar
 • ”Perfect is the enemy of good”.Bygga ett ” Säkerhetsbettende” för att trygga min hjärna. Börja ställa frågan varför inför en uppgift (förväntan).
 • Värdet av att ställa frågor kring förväntad nivå på output.
 • Ska plocka fram minnen från situationer där jag lyckats, inte bara minnen från då jag misslyckats eller varit missnöjd. Tack för inspirerande föreläsning!
 • Stort tack – ska ta ett snack med min inre röst om en vänligare samtalston
 • Tack för en inspirerande föreläsning. Mycket bra underlag för samtal med medarbetare.
 • Tar med mig boktips på ämnet av Alexander Rozental;
  Dansa på deadline: Uppskjutandets pyskologi
  Bättre än perfekt: en självhjälpsbok för perfektionister
 • Duktighetsjakten – jag behöver identifiera min värderingar och varför jag ställer så höga krav på mig själv, skapa en rimligare förväntning på mig själv genom det! Och jag behöver bli bättre på att själv uttrycka mina förväntningar till mina medarbetare och fråga om dem från min chef.

Tidspodden - Time to thrive

Något som gav mig en stor dos prestationsångest att hantera var när vi skulle spela in vårt allra första engelska avsnitt av Tidspodden; Time to thrive – going from surviving to thriving. I vår studio satt en riktig expert på ämnet ledarskap och lärande, Dr. Kathy L. Guthrie, Professor of Higher Education in the Department of Educational Leadership and Policy Studies at Florida State University. Tiden fullkomligt flög fram när Kathy lärde oss om hur vi skapar mer mening i uppgifterna på vår att göra-lista. Vi fick lära oss vikten av att följa energiflödet och om hur kreativitet och innovation trivs när vi är i mellanrummet av att precis ha släppt taget om något och innan det nya har börjat.

 

Dr. Kathy L. Guthrie, Professor of Higher Education in the Department of Educational Leadership and Policy Studies at Florida State University

Det fick mig att fundera över hur jag kan fylla mina veckor med fler uppgifter som verkligen ger mig energi och påfyllning. För visst är det så att återhämtning kan ske där mitt i att göra-listan för att den innehåller uppgifter som engagerar oss och får oss att växa och utvecklas? För mig är det uppgifter där jag hamnar i flow. När jag blir så engagerad att jag slutar tänka på vad det är jag gör, när mina färdigheter precis matchar svårighetsgraden och medvetandet smälter samman med handlingen. Vad skulle du vilja ägna dig åt om du fick ägna dig åt precis vad du ville? Jag skulle lämna skärmen och gå ut mer och njuta av våren.

Önskar dig en skön helg med gott om tid för det du finner meningsfullt

Petra Brask, effektivitetsexpert, författare och föreläsare

”Gör vad ditt hjärta lyster. Till det du har lust, har du lycka.”

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier