Kan du fatta dig kort?

whopaid”Vill du ha lite glögg? Vi dukar upp det varje morgon för att skapa lite julstämning hos personalen.” Barbro pekar ut över den röd-vita kafeterian fylld med ljus, pepparkakor, mandel och russin. Doften ur alla termosar känns som julmusik inombords. Chefen framför mig utstrålar stor entusiasm och hälsar med värme på en medarbetare som passerar. ”Den här tjejen kom och frågade om hon fick göra en adventskalender för avdelningen, så nu får alla varsin julklapp före jul. Det kostade 600 kronor allt som allt, men har gett oss så mycket glädje.” Jag avundas de anställda på det här företaget som har en sådan engagerad chef och fylls av nyfikenhet när hon böjer sig fram mot mig och säger.” Jag har läst din blogg och du får gärna skriva om det här, med mitt namn och allt, så lovar jag berätta varför vi vill anlita dig.”

Den här veckan gjorde Kung Bore så att jag kände mig rätt insnöad. Arlanda stängde och deltagare fick följas upp på telefon istället. SAS skickade sms efter sms för att informera om den ena förseningen efter den andra. Själv skickade jag SMS till min mentor för att tacka för den roliga nostalgikvällen i fredags. Hon sms:ade tillbaka och tackade för alla roliga historier. Jag svarade att det hade varit jättekul, men muttrade när telefonen hela tiden föreslog andra mindre korrekta saker jag skulle skriva. Vad heter den där retstickan som uppfann autokorrigering?!!

Jag började fundera över SMS och dess begränsningar.  Hur har det präglat vår språkutveckling? Underbart är kort, men kanske inte alltid? Vad hinner du egentligen få sagt på 160 tecken?

I måndags den 3 december fyllde SMS 20 år. Det första Short Message Service -meddelandet sändes över Vodafones GSM-nätverk i England den 3 december 1992. På sin PC skrev Neil Papworth på Sema Group till Richard Jarvis på Vodafone och hans Orbitel 901-telefon – ”Merry Christmas”.

Utvecklingen gick sakta. Min kollega, Jan Winstedt, berättade att en väninna till honom visat funktionen på 90-talets mitt och när han skickade sms till resten av vänkretsen så fick han noll svar. Ingen begrep att tjänsten fanns eller vad de skulle ha den till. Från 0,4 meddelanden per person och månad 1995 så skickar vi idag 4 sms per person och dag i Sverige. Men frågan är om SMS kommer fylla 30 år då gratistjänster som WhatsApp och Skype tagit över mer och mer? Även sociala medier har gjort att vi känner mindre lust att sms:a varandra. Men faktum kvarstår, även om du använder WhatsApp, FB eller Twitter. Du måste fatta dig kort. Ibland så kort att du knappt vet vad sändaren menar. Jag sitter som ett frågetecken när min dotter chattar med sina kompisar på Facebook. Tålmodigt förklarar hon;

Yolo – You only live once (kom de på det nu?)
Vgd – Vad gör du?
bsdv – bara så du vet
Kbry – Ok, jag bryr mig inte.

Egentligen är det inte så nytt, det här med förkortningar. Min svärfar är telegrafist och spionerade på ryssarnas radiotrafik under hela sitt arbetsliv. På jularna brukar jag roa mig med att fylla på hans snaps en extra gång för att försöka få ur honom alla hemligheter, men han bara ler och säger ”I could tell you but then I have to kill you.” Ibland funderar jag på om min svärmor kan ha tänkt samma sak eller om hon är redo att ha ihjäl mig ändå? OMG

Kontaktannonser är ett annat forum där förkortningar används flitigt. ”66 m sök Q max 40, hemmakv o prom, bra i kök, önsk bekantsk ev äkt. Sv t kramBjörn”

En fundering jag har är hur vi gjorde dessförinnan? När vi hade djungeltrummor och röksignaler, menar jag. Förkortade vi då också? Stod man på håll och såg någon skicka

”Björnskinn t salu. Rea. Skynda fynda.”

Eller hörde man trumman “ses v floden, ta m bärs” Vad trummade han? Skulle vi ta med bär?

I boken ”Pinsamma SMS” läser jag om hur ofta vi inte bara misstolkar förkortningar, men hur vi också skapar ovänner för livet genom att skicka SMS med hög sanningshalt, men till fel person. Som den man som trodde han skickade ett sms till sin humoristiske och kortväxte kompis: ”Tjena dvärgen. Vad händer i helgen?” Men som istället hamnade hos hans minst lika korta chef.autocorrect

Det är klart att det lätt blir fel, när allt ska gå så snabbt och allt ska vara kortare, mikrobloggar och snabbSMS. Vi sparar tid, vill få in så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Jag försöker hålla tummen rätt på tangenterna när jag skriver till Barbro på min smartphone och tackar för ett givande möte och god glögg. Visst händer det att jag går tillbaka till mina skrivna meddelanden ibland och tänker ”Vad skrev jag egentligen?

Tänk om det är så att SMS och förmågan att uttrycka sig kort har skapat en helt ny språkutveckling för våra unga generationer. Vad händer då med framtidens litteratur? Kommer det ut en kontenta på framtidens bloggar och twitter? Som lekman kan jag inte låta bli att fundera om framtidens läsare kommer uppleva mina bloggar som lika långa som Dostojevskijs ”Brott och straff”? Dt e eg 7kt ql isf.

3vlig helg

Petra Brask

  

Kort ordlista

BTSOOM Beats the shit out of me. Ungefär: Ingen aning.

OMG Oh, my God!

cs! Vi ses!

d Du/dig/din/det.

d1a Detta.

dt Det.

e Är.

eg Egentligen.

fr Från.

f1 Fett. Ett plusord ungefär som jätte-.

H! Hej!

hare! Ha det! eller Ha det bra!

iaf I alla fall.

iofs I och för sig.

Isf I så fall

ivf I varje fall.

lixom Liksom.

lr Eller.

mkt Mycket.

newbie Även ”noobie”. Nykomling på ett forum.

ngn Någon.

ngt Något.

noobie Även ”newbie”. Nykomling på ett forum.

o Och.

oxå Också.

pok Puss och kram.

p&k Puss och kram.

ql Kul.

r Är.

7k Sjuk.

3vligt Trevligt.

tkr Tycker.

Se den engelska bloggen för typiska engelska förkortningar. http://wp.me/pTsP0-8w

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier
Boktips
Med över 20 års erfarenhet av att lära människor att handskas med tiden och livet, delar Petra Brask med sig av de bästa tipsen och de mest konkreta verktygen som hjälper dig att frigöra tid och energi.
LÄS MER OM BÖCKERNA
Föregående
Nästa