Kickstarta skolhösten

kickstarta skolhösten, sunda vanor, rutiner, Tidsbloggen, Petra Brask

Kickstarta skolhösten med sunda vanor och rutiner

Skolstarten är ett faktum och för vissa barn och ungdomar innebär det tid i skolan och möten med kompisar igen. Andra får fortsätta plugga på distans och biblioteken, som är en populär pluggplats för många studentar, har begränsade besöksmöjligheter enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Då gäller det att kickstarta skolhösten med sunda vanor och rutiner. Här kommer fem effektiva vanor som underlättar för våra ungdomar.

  1. Koll med kalendern
    På många skolor har man gjort det lätt att ladda ner schemat i kalendern i telefonen. Då ser du snabbt om något ändras i schemat. Skriv även in födelsedagar och roliga saker som du ser fram emot. Lägg in tider för prov och läxförhör samt boka in tid för när du ska studera, förbereda och repetera inför prov, lektioner och läxförhör. Det är en stor fördel att ha liknande pluggtider varje dag, då blir det en god vana som du gör utan att behöva fundera.

  2. Gör klart läxorna på vardagarna
    Använd tiden på håltimmar och direkt efter skolan för att göra klart dina läxor, så kan du vara ledig och slappna av mer på kvällar och helger. Om du pluggar på distans blir det extra viktigt att se till att du ta pauser och rör på dig. Använd Pomodorotekniken för bättre kvalitet på din fokustid med effektiva pauser. Den hjälper dig också med att sluta skjuta upp saker.

  3. Skjut inte upp allt till helgen
    Tänk inte att du har hela helgen på dig. Skjut inte alla läxor och plugg till helgen utan se till att du får vara lite ledig också. Använd helgen till att vila och återhämta dig, motionera, träffa kompisar. Om du behöver plugga också så börja så tidigt som möjligt vid exempelvis 9-10-tiden så att du kan vara ledig under eftermiddagen och kvällen.

  4. Gör ett lässchema
    Skapa ett lässchema där du kan skriva upp hur många sidor du ska studera per dag för att hinna bli färdig i tid.
    Räkna efter hur många sidor du behöver läsa inför ett prov. Hur många gånger vill du hinna ha läst igenom sidorna?  Hur många sidor är rimligt att läsa per dag med tanke på att du har andra saker att studera också? När är din sluttid för att ha läst klart allt?
    Det blir lättare att komma igång när du ser hur mycket du ska göra varje dag. Du blir mindre stressad och mer motiverad att hålla dig till din plan.

  5. Att sova tillräckligt gör dig effektivare
    Prioritera att få ordentligt med sömn under veckorna, för då slipper du ha så mycket kvar att göra till helgen. Du orkar vara mer vaken på lektionerna och kan göra bättre anteckningar, bilder och sammanfattningar, som gör att du lär dig nya saker effektivare.
    En tonåring behöver ca 9-10 timmars sömn per natt. Samtidigt som man i tonåren behöver mer sömn än någonsin ändras saker i hypofysen i hjärnan som gör att man vill vara uppe senare och sova längre på morgonen.
    Det blir lättare att somna om man lägger sig vid samma tid och har en liknande rutin varje kväll,. Det kan vara lockande att helt byta rutin för helgen, men att ändra alltför mycket blir förvirrande för hjärnan.
    Ett mörkt, kallt, tyst och mobilfritt sovrum är lättare att somna i.
Ständigt tillgänglig och ofokuserad, Tidsblogg, Petra Brask & Partners

Lycka till med höstterminen och kom ihåg att belöna dig och vila längs vägen.

Trevlig helg

Petra Brask, Författare och Effektivitetsexpert

”Fråga dig själv om det du gör idag tar dig
närmare där du vill vara imorgon.”

Koll på tiden

I höst startar vi ett ungdomsprogram – Koll på tiden – med tre grupptillfällen och tre individuella coachningar. Tillsammans med andra deltagare i tonåren får du lära dig hur du pluggar effektivt och hanterar skola, vänner, fritid och sömn på ett hjärnsmart sätt. Nyfiken på mer?

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier