Multitasking – myt eller sanning?

Den här veckan började i P4. Klockan 07.00 på måndag morgon satt jag ombytt och redo för att bli uppringd av Torbjörn och Eva, morgonpratare på radio. Temat var effektivitet och att få struktur på vardagen. De hade varit ute på stan och intervjuat människor om hur de får ordning på tillvaron och jag skulle få svara på eventuella frågor och dela med mig av tips. Nervös satt jag och funderade på vad som skulle dyka upp? Målet är alltid att vara så förberedd som möjligt, men nej, här var det bara att kasta sig ut. På mitt anteckningsblock stod det endast: Tala lugnt.

Medan familjen styrde med frukosten ringde telefonen och programledare Eva kopplade ut mig i etern. Jag tog ett djupt andetag och sa ”God morgon, god morgon…”
Den första konkreta fråga som skulle ställas handlade om multitasking och om det var möjligt eller inte? Jag kunde pusta ut. Det här var hemma på min gata.

Termen ”multitasking” har sitt ursprung i datorn och inom verkstadsindustrin . Den användes för att hänvisa till möjligheten för en mikroprocessor att bearbeta flera uppgifter samtidigt.

Sedan 1990-talet har psykologer gjort experiment för att hitta gränserna för mänsklig multitasking. I allmänhet har dessa studier avslöjat att människor tappar fokus även när mycket enkla uppgifter utförs samtidigt (köra bil och prata i mobilen eller ännu värre köra bil och sms:a…) Många forskare pekar på att det blir en ”flaskhals” när man försöker göra flera saker samtidigt, eftersom den mänskliga hjärnan bara kan utföra en uppgift i taget. Psykiatrikern Edward M. Hallowell har gått så långt som att beskriva multitasking som en ”mytisk aktivitet som människor ägnar sig åt som tror att de kan utföra två eller flera uppgifter samtidigt lika effektivt som en i taget.

Eftersom hjärnan tappar fokus när du försöker göra fler saker samtidigt blir det ofta fel och det tar dubbla tiden eller mer när människor försöker att slutföra många uppgifter på en gång, eller skifta snabbt mellan dem.

Livligt hade jag gett mig ut i radiodjungeln. Eva och Torbjörn fick knappt en syl i vädret. Kvar på blocket blev orden ”Tala Lugnt.” När morgonpratarna slutligen lyckades få tyst på mig var det hög tid för nyheter.

Vill du höra om när jag tog mer än lovlig plats i etern, så är länken här (jag kopplas in 22:30 min in i den länken och de lyckas tysta mig efter 5 minuter):

http://sverigesradio.se/sida/sok.aspx?q=petra+brask

Tack alla deltagare för en fantastisk vecka runtom i Sverige och Finland.

Nu är det hög tid för helg och att göra en sak i taget.

Petra Brask

“Multi-tasking – Screwing everything up simultaneously”
Anonymous

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier
Boktips
Med över 20 års erfarenhet av att lära människor att handskas med tiden och livet, delar Petra Brask med sig av de bästa tipsen och de mest konkreta verktygen som hjälper dig att frigöra tid och energi.
LÄS MER OM BÖCKERNA
Föregående
Nästa