Nytt år = Ny struktur. Men har du rensat ut 2011 än?

Nytt, fräscht, härligt! Äntligen! Ja, så kan det kännas när vi äntrar det nya året. Men en förutsättning för det är ju att vi också tar oss tid att rensa, vädra, damma ut det gamla! Lagen om utrymme, handlar om att först göra sig av med något, för att du ska kunna få plats med något nytt. Det gäller hemma i köksskåpen, i teknikhyllan och i dina tankar.

Hur gör du det på ett enkelt sätt då? Och ska du verkligen slänga gammalt? Tänk om du behöver det igen?

När jag träffar mina deltagare på steg 2 i London den här veckan och frågar vad de tyckte bäst om med steg 1, säger de förtjust ”Rensningen! Så skönt att få bort alla mejl i inkorgen och rensa upp bland mapparna!” Min nästa fråga är: ”Av allt ni slängde och gjorde er av med, är det någon som har saknat något?” De tittade förvånade och förbluffade på varandra och skakade sedan snabbt på huvudet.

 ”Nej. Och förmodligen skulle jag kunna göra mig av med mycket mer. Men skillnaden är att nu slänger jag det direkt istället. Och det är så skönt!” säger en engelsman i gruppen spontant och skakar på sitt ljushåriga huvud. Hans utseende påminner inte riktigt om en engelsmans. Tänker jag sakta medan deltagarnas ovationer haglar vilt. Hans ursprung skulle få sin förklaring när han efter kursdagen erbjuder sig att skjutsa mig till Heathrow.

När vi frågar deltagare hur mycket av den information de sparar, som de tror att de någonsin går tillbaka till igen, är det vanligaste svaret 5%.

”Är inte min tid för värdefull för att rensa i historia?” Undrar en av de kvinnliga deltagarna i gruppen. Hon ser ut som en äkta engelska med ljus hy och mörkt vackert hår.

”Jo, absolut!” Svarar jag snabbt. ”På jobbet ska du göra det riktigt enkelt för dig. Att spara information på datorn är inte lika dyrt som det var förr och det kan ibland löna sig att ha saker kvar. Men, låt mig lägga in en Brask-lapp här. Blanda inte gammalt och nytt. Skapa en ny struktur varje år, så att du smidigt hittar det du jobbar med just nu. Då slipper du plöja dig igenom alltför mycket historik för att komma till det nya.”

Det viktigaste med all form av struktur är att rensa undan ibland. Gör det enkelt för dig. Mängden e-post ökar tyvärr för varje år och det är viktigt att inte fastna i inkorgen utan fokusera på det som verkligen tillför värde i ditt arbete. E-post är en brevlåda. I din brevlåda hemma hamnar det säkert en hel del reklam som du aldrig bett om eller behöver. Samma sak är det i mejlen.

Lika självklart som att du rensar upp i dina e-post mappar är att du behöver en parallell struktur på andra platser i datorn. En årlig rensning där gör gott för din sinnesfrid.

”Hur gör vi med den gemensamma strukturen? Jag får leta som en tok för att hitta de mappar jag verkligen använder.” suckar en av de manliga deltagarna i London. Han är propert klädd och har nästan vitt hår samt en prydligt knuten slips. Jag ler och förklarar att om du inte kan påverka den gemensamma strukturen ni använder, så se åtminstone till att skapa genvägar till de mappar du behöver och använder ofta. Eftermiddagen går snabbt när jag tar mig från deltagare till deltagare och hjälper dem att rensa och skapa genvägar.

På vägen ut till Heathrow får jag höra min chaufförs livshistoria om föräldrar från Belgien och en uppväxt i Irland. Han berättar hur viktigt det är att hitta en plats att växa upp på som känns som hemma. Han förklarar att London är en härlig blandning av Irland och Holland, där han trivs. Hur är det med dig? Frågar han sedan nyfiket. Är du hemma överallt, så mycket som du reser?

Jag skrattar och säger dröjande att hemma är där mina nära och kära är, oavsett var i världen vi befinner oss. Var det inte Paul Young som sjöng  “Wherever I lay my hat that’s my home”? OK, det var kanske en sång för oss födda 1970 och före. Men tänk om han hade rätt? Kanske bäst att skaffa sig en hatt?

Ljusen från London är imponerande när planet lyfter, men det slår inte den vackra statsbilden över Stockholm som möter mig strax innan planet går ner för landning på Arlanda. Jag suckar lyckligt. Borta bra, men….

Önskar dig en riktigt skön helg där du känner dig hemma

Petra Brask

”Jag växte i mammas mage och i hennes hjärta kommer jag alltid att bo.”
Aaricia Brask, 13 år

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier
Boktips
Med över 20 års erfarenhet av att lära människor att handskas med tiden och livet, delar Petra Brask med sig av de bästa tipsen och de mest konkreta verktygen som hjälper dig att frigöra tid och energi.
LÄS MER OM BÖCKERNA
Föregående
Nästa