Så mjukstartar du hösten

SGCR1630”Jag såg att du ryckte till när jag sa att det bara är tre gånger kvar på sommaryogan nu.” Min yogalärare tittar uppmuntrande på mig. Jag ser tillbaka på henne och ut över gräsmattan och alla yogamattor. Hur ska jag klara mig nu? Det var mitt 25:e yogapass för den här sommaren. När jag kom till Gotland i mitten av juni för att göra den sista handpåläggningen på min nya bok ”Vem bestämmer över din tid” bestämde jag mig för att väva in många träningspass i den annars så stillasittande bokskrivartillvaron. På Toftagården lockade de med yoga måndag till torsdag hela sommaren. Jag joggade dit och köpte ett sommarkort som skulle täcka samtliga pass. Sedan blev det nästan en grej att inte missa ett enda pass. Belöningen har inte låtit vänta på sig. Kroppen är mjukare än på många år. Men när nu min yogalärare påminner mig om att det bara är tre gånger kvar blir jag nästan gråtfärdig. Hur ska jag klara mig? Finns det verkligen ett liv efter den här hälsostärkande sommaren?

Börjar du närma dig första dagen efter semestern och undrar vad du heter och vad du jobbar med? Kanske är du redan på plats på jobbet och tittar dig förvirrat omkring på dina kollegor som redan kommit igång och verkar väldigt effektiva? Kort och gott så funderar du kanske över hur du kommer igång efter semestern och får en bra höststart?

”Är det egentligen bättre att ta kortare semester än att ta lång ledighet?” frågar en journalist som ringer och undrar om tips för nystart efter ledigheten. Jag har inte sett att det har kommit ut någon ny forskning som kan visa på att lång semester är bättre än kort semester. Det finns däremot forskning som visar att det är viktigt att själv få bestämma över sin semester. En del mår bättre av kortare sjok av ledighet och andra behöver lång tid för att kunna koppla av och gå ner i varv. Vissa vill ha en väldigt aktiv semester och somliga trivs bäst i hängmattan. Det är viktigt att vara lyhörd för vilka behov vi har i den livssituation vi befinner oss i.

Men oavsett om du haft lång eller kort semester eller kanske till och med ingen alls, så är hösten snart här och då ligger det i sakens natur att vi funderar över hur vi ska få en bra start på hösten. I vilken ände ska man börja?

Så mjukstartar du hösten

  • Jämför dig inte med kollegor som redan är uppvärmda och har kommit igång. Ha en tillåtande attityd och hög acceptansnivå för dig själv om du känner dig vilsen på jobbet och inte är lika snabb som du brukar. Det är naturligt och ett mycket gott tecken på att du faktiskt lyckats koppla bort tankarna på jobbet. Det är bara att gratulera då det har gett dig ny energi, idéer och kreativa tankar inför hösten.
  • Ta med dig semesterkänslan in på jobbet– ta en långlunch, tillåt dig att sluta tidigare, passa på att njuta av sällskapet av dina kollegor igen.
  • Var extra närvarande och utöva mindfulness på din arbetsplats – dofta på kaffet, gå med eftertänksamma steg till möten, ta dig tid att verkligen insupa din omgivning, tugga maten långsamt.
  • Snegla redan nu på när du tänker ta nästa ledighet. Vad vill du göra då? Konkretisera nästa semester så att du kan slappna av och vara trygg med att du kommer att få vara ledig igen.
  • Jobba inte en full vecka första veckan om det är möjligt. Börja till exempel en onsdag eller torsdag. Eller ta ledigt på fredagen och få en långhelg.
  • Fundera över hur det känns att vara tillbaka på jobbet. Är det något du vill ändra på för att få en bättre arbetshöst? Är det kanske till och med dags att byta jobb? Sätt upp önskemål, planer, målsättningar för hur du önskar att det ser ut vid årsskiftet.
  • Hösten är din chans till nystart. Är det här hösten när du får till en riktigt bra arbetsbalans, lär dig ett nytt språk, får till goda träningsrutiner som du lyckas hålla? Hur kan det här bli den bästa hösten i ditt liv? Hösten är ett stort härligt stycke tid med få avbrott. Vad vill du fylla den med? Var öppen och nyfiken.
  • Om det öst in saker i inkorgen, sätt av en stund och rensa bort allt gammalt och få en ny start. Gör en mapp som du döper till Arkiv eller något annat lämpligt och töm inkorgen. Se till att prioritera att göra-listan och börja med att ha få saker som är högt prioriterade så känns det lättare att komma igång.
  • Börja med att lägga en bra grund i din kalender om du inte redan gjort det. Det är viktigt med goda rutiner. Vi behöver sömn & återhämtning, mat och rörelse. Se till att du bokar in tider för träning, hämta och lämna på dagis, lunch, så att du får balans i veckorna. Fundera över om det här ska bli hösten när du nyttjar morgontiden och tar tag i det viktigaste när hjärnan fortfarande är pigg. Är det här hösten när du provar att förlägga möten till eftermiddagarna. Är det här hösten när du säger fler nej till tids- och energitjuvar och många ja till dig själv?

Vid nyåret skrattade både jag och min familj när jag skrivit ”yogafrälst” på min moodboard ovanför skrivbordet hemma. Jag har ansett mig vara lika mjuk som ett kassaskåp och med noll talang för denna aktivitet. Nu har familjen med förvånad blick sett mig i solstolen läsandes yogatidningar och tvivlet har övergått i respekt. Jag har lovat mina sommaryogalärare att boka nästa yogapass i Stockholm när jag nu lämnar ön för jobbhösten. Förhoppningsvis ska den sorg jag känner över det förbytas till tillförsikt och glädje över att komma hem till fastlandet och alla härliga kollegor, puls, energi, boksläpp och världens roligaste jobb igen.

En bra start efter semestern önskar jag dig och dina kollegor

Petra Brask

 

”Vintern är som en etsning, våren en vattenfärg, sommaren en oljemålning
och hösten en mosaik av dem alla.”
Stanley Horowitz

 

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier