Snart är du påskledig! Eller…?

”Jag reser alla dagar i veckan och det känns som att jag inte hinner med någonting under arbetstid. Veckorna blir så sönderhackade att när helgen kommer och jag äntligen ska få pusta ut, så fastnar jag framför datorn halva lördagen och hela söndagskvällen. Min fru har blivit så irriterad över det, så nu går jag upp i ottan, för att klara av jobbet innan hon vaknar.”

Mannen är mycket stiligt klädd i väl struken skjorta, mörk kostym och med moderna glasögon, som en blandning av en Dressman och en Synsam-reklam. Jag finner mig snegla försiktigt mot kortet på hans fru bredvid datorn och tänker att henne skulle jag inte våga säga emot. Hon har en bestämd blick och sticker ut hakan, jag förstår vem som är chef hemma.

Ska vi räkna efter?” Han svarar förvirrat ”Vadå?” ”Hur många dagar du reser? På riktigt..?”

7 av 10 chefer jobbar på helgen, visar en undersökning som tidningen Chef gjort i samarbete med Novus Opinion bland drygt 500 chefer. De använder veckosluten till att jobba ifatt och förbereda den kommande arbetsveckan. Det är inte bara chefer som knaprar på fritiden för att de blir så avbrutna under arbetstid att de inte ”hinner jobba” i veckorna.

Vad händer med att-göra listan hemma när jobblistan spiller över? Har du tid för att byta till sommardäck, vårstäda trädgården och deklarera? Du har ju hela helgen på dig…

 ”Jag hade så bra ordning på mina mejl och uppgifter innan jag fick det här jobbet. Nu sitter jag och stirrar på tusentals mejl i inboxen och blir bara trött.” Herr Dressman ser oförskämt pigg ut för någon som är trött och jag ber honom räkna resdagar i kalendern. ”OK, om vi tar den här veckan… Ja, det är bara två resdagar, men det är ett undantag… se här på förra veckan, då reste jag tre dagar och veckan innan, just det, då blev det bara en dag… och veckan innan… OK, det tycks som att jag reser i genomsnitt två dagar i veckan… Varför känns det som mer?”

Hjärnan kan vara den värsta terroristen. Stressforskning visar att hjärnan inte bara stressas av det som du är mitt uppe i, utan även av vad du tror ska hända i framtiden. Den har svårt att skilja på fantasi och verklighet. Dan Hansson, medicine doktor och forskare vid Karolinska institutet, har skrivit om det och mycket annat i sin bok ”Stressa rätt”. Att försöka reducera stress genom att jobba på helgen är inte en smart strategi på lång sikt. Ur stressperspektiv framstår det snarare som kontraproduktivt. Du får inte gå ner i varv och din hjärna får inte den återhämtning den så väl behöver inför en tuff vecka. Jag har ibland deltagare som kommer in i kurslokalen med sådan fart att man tror de har en björn efter sig. Det händer att jag ber dem vända sig om så att de kan upptäcka själva att ingen är efter dem.

Hur ska vi hantera alla saker vi känner oss jagade av då? Jobbet måste ju fortfarande göras och timmarna räcker inte till… eller?

  • Sätt en gräns för hur mycket tid jobbet får ta, använd kalendern för att få ihop ditt pussel.
  • Prioritera vilka delar av jobbet som får ta tid. Jämför med din månadslön. Du betalar hyror och lån först, sen elräkningen och sist får du se om du har råd till några nöjen, annars blir det Lyxfällan för dig. Hur gör du med din tid? Vilka saker får ta plats först? Möten eller dina arbetsuppgifter? Hur mycket tid har du råd att lova bort?
  • Avsätt tid för egna arbetsuppgifter under arbetstid och se till att få arbeta ostörd en stund varje dag, gärna på morgonen när din hjärna är pigg. Stäng dörren, telefonen och mejlen.
  • Om inte det går så jobba hemifrån en förmiddag i veckan och slå två flugor i en smäll, slipp både trafiken till jobbet och de ständiga avbrotten.
  • Avsluta arbetsveckan med att reflektera över veckan som varit. Höj blicken, rulla tummarna en stund och se till att veckan som kommer blir lite bättre än veckan som gick.
  • Måste du ändå skjuta till fritiden för att klara jobbet, så planera in vilken del av helgen det får ta, så att inte tankarna på jobbet upptar hela din helg.

Barnen studsade upp ur sängen i morse. ”Kom igen! Vi måste skynda oss till skolan, så vi får gå hem och fira påsklov.” I mina fårskinnstofflor från Gotland och min vita morgonrock, hängde jag inte med på logiken, men det kommer nog i eftermiddag när jag tänker efter och fredagsreflekterar för två veckor framåt. Nästa fredag är det ju den långa fredagen och då är bloggen och jag ledig från jobb-listan i alla fall. Vi möts igen fredagen den 29 april och då rapporterar jag från ett alltför varmt Dubai.

Trevlig helg och snart en Glad Påsk önskar jag dig och dina nära

Petra Brask

Att bekymmer tar död på fler människor än arbete beror på att fler människor bekymrar sig än arbetar.
Robert Frost (1874-1963)

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier
Boktips
Med över 20 års erfarenhet av att lära människor att handskas med tiden och livet, delar Petra Brask med sig av de bästa tipsen och de mest konkreta verktygen som hjälper dig att frigöra tid och energi.
LÄS MER OM BÖCKERNA
Föregående
Nästa