Sorterar du dina appar i mappar?

”Heeej! Vad kul att ses och tänk att du ska fotas, hur går det med skrivandet? Det är så sjukt coolt att du skriver en bok, ju!” Orden bubblar ur den alldeles för söta 21-åringen på den lyxiga lunchrestaurangen som hon valt. Det myllrar av folk och jag kan inte begripa hur hon lyckats ordna ett bord åt oss? Antagligen kunde hovmästaren inte säga nej till henne… heller.

Jag vet att jag skämmer bort henne när jag bjuder på fet affärslunch, men det är en bonusmammas privilegier. Varje gång vi ses överraskas jag av denna generations energi och sätt att kommunicera. Temat för lunchen skulle bli appar.

Att appar är förkortning för applikation och är ett litet program till din smartphone vet nog t o m min 78-åriga svärmor vid det här laget. Men att appar så fullständigt skulle ta över våra liv var nog en överraskning för de flesta. 1,2 miljoner svenskar använder Facebook i mobilen varje dag, via sin lilla Facebook-app. På AppStore skryter man med att det finns 600.000 appar och att två tredjedelar av dem är gratis. Android market ligger en bit efter på 320.000 appar enligt Research2Guidance.

Hur hittar du i ap(p)-djungeln? Vilka hjälper dig att få ihop livet och tiden? Har du sorterat dina appar i mappar?

”Alltså jag måste säga att jag inte är någon riktig app-guru men några givna finns det!” säger min bonusdotter, Linnea, entusiastiskt mitt i en mustig tugga av den fina laxen på fiskrestaurangen.
Hon tar fram sin smartphone och visar veckans favoriter.

Wordfeud
Den numera inte så nya wordfeud är ju guld, alfapet som man spelar över telefonen! Klockrent och dessutom för de renläriga snart i enlighet med SAOL.

Hemnet
Hemnet-appen händer det ju också att man kikar på ibland. (Linnea och hennes kille bor på några få, och väl möblerade kvadratmeter.)

Groupon
På Groupon hittar du jättebra deals dagligen. Jag köpte senast en tvårätters middag för två personer för 445 på Gute lounge och grill :-`)

Skyscanner
Ett lätt sätt att hitta flygresor. Självklart är det även bra med SL och SJ-apparna för resor .

Whatsapp
Gratis sms 🙂 och så kan du dela din geografiska plats, skicka kontakter, använda egen bakgrund, egna meddelande-signaler, liggande format, exakt tidsmärkning av meddelanden, mejla chatthistorik, skicka meddelanden och MMS till flera kontakter samtidigt och mycket mer.

Weekcalendar
Och den viktigaste av dem alla, weekcalendar, styr upp mitt liv där! Fina färger för varje föreläsning, möte, jobb, afterwork osv

Linnea visar hur enkelt det är att sortera appar i mappar. ”Du håller ner fingret på appen en stund och så drar du den och lägger den på en annan app, så bildar de en grupp tillsammans, som du kan döpa till något passande. Du har väl sett hur prydligt pappa har sorterat sina appar?”
Linneas pappa var rätt hemma i matlagningens konster redan när vi träffades, men sedan alla recept-appar kom får vi smaskiga rätter t o m mitt i veckan. Han tillhör den stora skaran Iphone-användare och har sorterat in sina appar med tydliga rubriker.

Mat & dryck
Med t e x Kokaihop, Arla köket, Vinguide

Kartor
Allakartor, Eniro, Hitta, På sjön, Run log, Gotland, Kompass, Sevärt

Socialt
Linkedin, Facebook, Whatsapp

Väder
Smhi, Kustvädret, Väder

Underhållning
Imbd (för filmälskare), VLCc streamer (via wi-fi anslutning kan du streama film och musik via din hemdator, som då blir som ett mediacenter) ATG

Tidskrifter
Aftonbladet, CS (Computor Sweden)

”Men nu måste vi gå till fotografen med dig!” säger Linnea entusiastiskt. ”Det ska bli sjukt kul!” Jag är väl lika peppad som inför ett tandläkarbesök, men inser att när journalister ber om bilder till olika tidningsreportage, så kan jag inte skicka över foton från stenåldern. Min marknadschef har bokat in oss hos Bristrand Photography  som tillsammans med sminkösen Elin Sunnert  skulle få mig att se levande ut.

Studion var fylld med bilder på Marilyn Monroe. Vet inte hur det skulle peppa mig till proffsiga affärsbilder, men jag ignorerade dem och packade upp mina fem vita skjortor som jag tagit med. Lite förvirrat undrar jag hur jag tänkte när jag packade ner dem, men ryckte på axlarna. Det är väl ändå ansiktet hon ska plåta? Linnea ratade samtliga skjortor och hävdade att jag skulle fotas i den blus jag kom i. Jag tittade skeptiskt på henne. ”Den här? Den har jag aldrig hos kunderna.”

”Nähä, då är det dags att du börjar med det!” säger hon tvärsäkert. Jag ger med mig och ställer mig lydigt framför kameran och ler. Och hur slutade den här fotograferingen då? Tänk dig själv att du går dit med världens sötaste 21-åring. Fotografen gjorde en tapper insats med mig, men sedan vände hon sig ivrigt till Linnea. ”Är det OK om jag plåtar henne också?”

Det blev en fotografering bland höstlöven för min unga mentor. Själv ska jag avsluta veckan med att fira in höstlovet. Bloggen tar därför semester och är tillbaka den 11 november igen. Då är jag på plats i Iran och utbildar.

Trevlig hösthelg

Petra
 

Att byta kläder är som att byta däck på bilen. Man gör det bara en gång om hösten och en gång om våren och det är rätt jobbigt.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier
Boktips
Med över 20 års erfarenhet av att lära människor att handskas med tiden och livet, delar Petra Brask med sig av de bästa tipsen och de mest konkreta verktygen som hjälper dig att frigöra tid och energi.
LÄS MER OM BÖCKERNA
Föregående
Nästa