Tänk om du hade en tidsmaskin?


En deltagare i veckan sa förtroligt; ”Petra, det där med att jobba hemma tog lång tid för mig att förstå vinsten med.” Jaså, varför då, sa jag förvånat. ”Nja, jag fick så dåligt samvete för att jag satt hemma och jobbade att jag började ringa in till kontoret konstant för att visa att jag verkligen jobbade. Snart lärde sig mina medarbetare att jag var väldigt lätt att få tag på när jag jobbade hemma, inga möten, inga resor. Jag var på plats, tillgänglig på telefon. Så jag blev precis nerringd och fick inget gjort. En dag tittade jag förtvivlat på min långa att göra-lista och när telefonen ringde igen så brast det för mig.

Det finns tre gubbar som häckar på våra axlar alltför ofta i Sverige och vi borde kunna avskeda alla tre. Hur har du det med Luther, Ågren och Jante? Tar de mycket tid och energi ifrån dig? Luther med lite lön först efter mycket möda, Ågren med sitt ständigt dåliga samvete och Jante som menar att du inte ska tro att du är nå’t.

Här pratar vi inte om tre vise män, utan om tre energitjuvar som sitter tungt på dina axlar och säger att vissa saker är förbjudna, att vissa saker inte är tillåtet för dig, helt enkelt. Saker som rätten till återhämtning, rätten att göra misstag, rätten till en självkänsla och ett självvärde. De har helt rätt. Vissa saker är förbjudna. Men långt ifrån allt.

Att jobba hemma känns fortfarande förbjudet på en del arbetsplatser, för både chefer och medarbetare.

Men ska vi vara riktigt ärliga så är det ett väldigt bra sätt att få mycket gjort och komma en bra bit på den egna att göra-listan. Vem tjänar inte på det? Vissa företag har bestämt att de har mötesfria dagar (en del har mailfria dagar också) en dag i veckan, så att alla medarbetare ska få arbetsro.

”Efter mitt sammanbrott på hemmakontoret, bestämde jag mig för att nu får det vara nog. Jag är 46 år gammal och måste kunna klara att vara tydlig och sätta gränser. Vad är jag rädd för egentligen? Så jag tog tjuren vid hornen och tog upp ämnet om det här med att jobba hemma och att vi behövde skapa guidelines kring det. Ja och det var i den vevan som flera av mina medarbetare passade på att önska sig en effektivitetsutbildning. Och nu är du här.”

Jag log förstummad över att denna deltagare sa sig vara 46 år, hon såg inte ut att ha fyllt 40 ens med sina klassiska ansiktsdrag och en mjuk mörk pagefrisyr. Ödmjukt gratulerade jag henne till att ha fått med sig hela avdelningen på att jobba effektivare, bl a med att arbeta hemma ibland för dem som tycker att det fungerar bra.

Den 8 februari går den officiella jobba-hemma dagen av stapeln. Det är Microsoft som ligger bakom detta initiativ som ett sätt att förändra inställningen till hemmaarbete. Dagen till ära så har de tagit fram ”Tidsmaskinen”. En app som du hittar på Facebook och som visar hur mycket tid som försvinner på pendling, morgonbestyr och onödiga möten varje år.

”Tidsmaskinen” räknar ut att om du jobbar hemma en dag i veckan så skulle du kunna frigöra 39 timmar per år. På den tiden skulle du hinna tvätta 26 tvättmaskiner, baka 391 bullar, ta 156 powernaps eller skala 47.000 räkor. Du skulle spara ungefär 175 kg CO² om du åker bil och 43 kg CO² om du brukar åka buss.

”Dessutom skulle det förenkla livspusslet för många.” säger Microsofts marknadschef Sabina Rasiwala Hägglund i ett pressmeddelande.

När vulkanaskan från Island var som värst, var det många möten och resor som blev inställda. Själv tog jag mig med båt över till Finland. De var mycket förvånade att se mig. Men jag minns tydligt en deltagare på kursen som sa ”Petra, du förstår den här veckan har varit den mest effektiva på länge. För min del får gärna den där vulkanen fortsätta, så vi får arbetsro här.”

Jag är säker på att vi kan klara det utan naturens hjälp, med bara lite sunt förnuft och kanske med hjälp av en tidsmaskin. Tänk om den inte bara var en app? Tänk om vi faktiskt kunde resa i tiden, mer än bara i tanken? Ja, det skulle ju vara fascinerande och jag skulle gärna träffa Leonardo da Vinci eller någon annan klok människa. Men får jag välja, så tror jag att jag har det bäst där jag är, både i tid och tanke.

En skön helg i nuet önskar jag dig

Petra Brask

”A day without laughter is a day wasted.”
Charlie Chaplin

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier