Tid för reflektion och eftertanke

Tid för reflektion och eftertanke

”Ja, men du förstår inte, Petra, hur jobbigt det här är för mig! Idag vill jag att du hjälper mig att lösa de här stora frågorna i mitt liv helt enkelt..!” OK, vilka frågor i ditt liv, vill du ha hjälp med att lösa? frågar jag lugnt. ”Ja, men det här! Det här med att jag känner att jag inte kommer i mål med saker!” säger min deltagare och tittar frustrerad på mig, som att jag sitter inne med alla svaren och vägrar ge henne lösningen på livets gåta.

Har du någon gång stött på en människa som tänker sju meningar och säger den åttonde? Är du kanske själv en så’n människa som förutsätter att alla du mejlar till är insatta i sammanhanget och det räcker med att bara mejla den sista meningen, resten måste de ju fatta själva!?

På en föreläsning om kommunikation som jag deltog i fick jag höra att 50% av all kommunikation går förlorad när du skriver till någon. När du talar med någon har du åtminstone 90% chans att bli förstådd (svårt att tro om man varit gift…).

Jag tittar på min frustrerade och otåliga deltagare som nu vill komma i mål med saker i sitt liv och jag frågar henne hur hon definierat sina mål? Hennes svar kommer blixtsnabbt. ”Jag vill hjälpa mina medarbetare att utvecklas!” OK, hur har du själv utvecklats de senaste åren? undrar jag. Min deltagare, som är chef för en stor avdelning, tittar frågande på mig? Jag?! Jag har ju inte utvecklats alls! Det är ju det jag säger att jag vill göra nu!

Mmm.. det är säkert det du menar, säger jag tålmodigt, men det är inte det du säger. Du säger att du vill hjälpa andra att utvecklas.

I mitt stilla sinne tänker jag att det nog är så vi gör många gånger, lägger över på andra det vi själva behöver jobba med och förändra. ”Maggan på jobbet behöver verkligen gå ner i vikt, Viktor skulle må bra av att säga ifrån till sin fru, Sandra skulle behöva sätta ner foten på mötet.” Alla andra borde tänka efter lite…

Min deltagare ser lite blek ut när hon inser att det här innebär en del jobb från hennes sida också innan hon kan börja gå ut och hjälpa andra. Men med en envis min skriver hon ner de områden i sitt arbete och i sitt liv som hon vill utveckla och förändra och vänder sig sedan utmanande till mig. ”Sådär, ja! Det var ju inte så svårt. Nu då, vad ska jag göra nu?” Nu har du skrivit upp vad du vill göra, det är bra, säger jag, då behöver du skriva hur du ska göra det och sedan bryter vi ned det i lagom stora delmål som du stämmer av varje vecka på din veckoplanering. ”Va!?” säger min deltagare förvånat. ”Är det verkligen så enkelt?” Ja, säger jag, det är verkligen så enkelt.

För att nå dina mål i livet, måste du först bestämma vad du vill och vart du ska och när. Nästa steg blir att stämma av att du är på rätt väg. En av de uppgifter våra deltagare får med sig från våra utbildningar är att använda en tid i slutet av veckan för att reflektera och stämma av veckan som varit och se framåt i sin kalender samt stämma av att det som står där verkligen är det som tar dem klokaste vägen till deras mål. Med reflektion och eftertanke, tid att varva ner och tänka efter… före… kan du få mer kvalitet på ditt arbete och ditt liv.

Min deltagare tittar nu på mig som att jag uppfunnit hjulet och skriver beslutsamt ner några rader till i sitt anteckningsblock, innan hon reser sig upp och kramar om mig och glatt tackar för idag. Nyfiket frågar jag vad hon skrivit? Hon håller stolt upp blocket och jag läser:

”Reflektera över vad du önskar i ditt liv
så att du får det liv du önskar. ”

Så här på min egen vecko-reflektion tänker jag att det är en himla tur för den gruppen att chefen bestämt sig för att utvecklas i år 2010 – nytt år och nya möjligheter. Jag avslutar veckan med att stämma av min egen kalender och se att jag har bokat in de träningspass jag lovat mig själv varje vecka för att komma i den storlek på kläderna som hänger i min garderob… Jodå, träningen står där, nu är det bara att göra det också…

Petra

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Johan Wiklund

  Nu är det bäst att jag är tydlig, så ingen information går förlorad 🙂
  Bra reflektion som skapar eftertanke!
  Det finns andra smålänningar som också tänkt till om det här med kommunikation:
  http://www.siv.vxu.se/files/policydokument/Kommunikationspolicy.pdf

  Hälsningar
  Johan Wiklund
  Siemens Healthcare

 2. Marie Häggström

  Mycket tänkvärt… den här veckan ska jag reflektera över hur SJ hindrat mig att uppnå det jag föresatt mig genom att jag praktiskt taget behövt skotta banvallen själv mellan Stockholm och Falun. Men nästa vecka blir det bättre 🙂

Kommentarer är stängda.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier