Vad är nästa steg?

”Det här kommer inte att gå, jag vet inte ens i vilken ände jag ska börja, det är bara för mycket nu!” Den stressade, nyblivna pappan viftar så kraftigt med handen mot datorn att några post-it lappar som inramar hans skärm lossnar av vinddraget och flyger ner på det kaffefläckade skrivbordet.

Den här veckan var så kort för vissa att i början på veckan var det några som redan hade gett upp om chansen att hinna med allt till slutet av veckan. En kärnfull dam som är teknisk direktör sa spontant att ”Det är skönt att det är så lång helg så att jag hinner jobba ifatt!” Sen tittade hon osäkert på mig och sa ”Det är fel tänkt, va…?”

När jag reflekterar över den senaste veckan, inser jag att det är många som lever med en diffus känsla av stress, för att de inte vågar titta på verkligheten. De skjuter upp saker de borde ta tag i för att de inte har rett ut för sig själva vad nästa steg är. Kan det vara så att din fantasi är värre än verkligheten? Tror din hjärna att du har mer att göra än du egentligen har? Vad skulle hända om du vågade titta på hur mycket det är att göra egentligen? Vad är nästa steg?

I början på veckan satt jag hos den spända och uppvarvade nyblivna pappan för att rensa upp i hans kalender och att göra-lista då han ska vara borta från jobbet i 7 månader. ”Hur många veckor har du kvar innan du ska gå på pappaledighet?” undrade jag sakligt. ”Det är 5 veckor kvar bara.” säger han i korta andetag och tittar febrilt på den fulltecknade kalendern och att göra-listan, och man ser hur hans ögon bara registrerar en böljande massa av bokstäver och siffror.

Har du skrivit in allt du ska göra då? Frågar jag vidare. Nej, säger han och håller andan, jag har inte skrivit in alla möten jag måste gå på… Och så andas han ut och sjunker ihop. Det har jag inte vågat… erkänner han och tittar på mig, som att jag just bett honom avslöja en hemlighet som kan få förödande konsekvenser på hans liv.

Hans beteende får mig osökt att tänka på en struts. På min sida av bordet är det så uppenbart att det okända är läskigare än det som vi har klargjort för oss själva. När vi vet om något har vi möjlighet att göra något åt det. Outgrundlig är hjärnans funktion att förstora upp och krångla till det som vi inte ens vågar bokstavera. Din fantasi kan vara betydligt värre än verkligheten, tro mig.

Det som ställer till det för dig är att din hjärna i ditt undermedvetna har svårt att skilja på fantasi och verklighet. Nästa sak som ställer till det är att du i ditt korttidsminne, KTM, bara kan ha 7-9 enheter i minnet samtidigt. Det betyder att så fort du inte har skrivit ner allt du har att göra på ett ställe och bestämt vilket som är viktigast, så blir din hjärna orolig.

Den börjar räkna upp saker för dig och du hör en inre röst som upprepar ”Du har ju några grejor i mejlen, några punkter i ditt anteckningsblock och så var det väl nå’n post-it lapp i bilen? Var det inte nå’n punkt från det senaste mötet som föll på ditt bord också…? Ja, det var i alla fall de där sakerna i mejlen..” och så börjar hjärnan att räkna upp sakerna för dig om och om igen, för att försöka skapa en känsla av sammanhang, KASAM, som psykologerna så villigt förkortar det.  

Hjärnan har behov av sammanhang och behov att se en början och ett slut på saker. Gissa vad som händer när hjärnan räknar upp de här sakerna åt dig gång på gång? Jo, du får en känsla av att du har mer att göra än vad du egentligen har.

Ett tips som jag ger gång på gång, varje vecka till mina deltagare är att samla allt de ska göra på ett ställe, en att göra-lista. Lägg den listan bredvid din kalender, prioritera de 3 viktigaste uppgifterna för varje vecka och boka upp tid för dem i din kalender. Är din lista full med stora, omfattande, diffusa saker så ställ frågan. ”Vad är nästa steg?”

En anledning till att vi skjuter upp det som är viktigt är att det ofta är oklart vad som behöver göras, vilka delar och framför allt vad måste göras först. Ska du ringa någon? Ska du göra en handlingsplan? Ska du ta upp frågan på nästa möte? Vad det än är, se till att det blir klart och tydligt för din hjärna, så att den kan hjälpa dig att börja jobba på uppgiften.

Det är fredag och för många är det en klämdag och ledigt. Vi som jobbar säger grattis till er som är lediga. Hoppas ni gjorde er veckoplanering redan i onsdags och släppte jobbet på jobbet. Hoppas ni har klart för er var ni ska vara på måndag, så att ni slipper tänka på det när ni är lediga. Själv ska jag vara i Finland och Norge nästa vecka, bland annat, så nu är nästa steg att rensa i huvudet och att göra-listan och sen tar jag också helg.

Mukavaa viikonloppua kaikille eller som de säger (lite kortare) på norska

Hyggelig helg!

Petra

 ”Logiken kan ta dig från A till B. Fantasin kan ta dig vart som helst.”

Albert Einstein (1879-1955)

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier
Boktips
Med över 20 års erfarenhet av att lära människor att handskas med tiden och livet, delar Petra Brask med sig av de bästa tipsen och de mest konkreta verktygen som hjälper dig att frigöra tid och energi.
LÄS MER OM BÖCKERNA
Föregående
Nästa