Vad har du gjort idag?

barnJag vet inte hur det är med dig, men jag har behov av att prata med mina barn för att hålla mig engagerad i hur deras dag har varit. Men ibland är det frustrerande. Jag tycker att jag ställer samma frågor och får samma svar. ”Hur var det i skolan idag?” Och de svarar; ”Bra.” Slut på konversationen. ”Vad har du gjort idag?” fortsätter jag envist och ser hur min son tittar på min dotter, drar in en djup suck och sedan svarar. ”Ja, det vanliga mamma, det vi alltid gör i skolan på torsdagar; matte, gympa, svenska…”

Frustrerat har jag funderat över vad jag gör för fel? Hur kan jag få ta del av mina barns dag utan att känna mig som en tjatig papegoja som inte fattar någonting?

Häromkvällen satte sig min man vid middagsbordet och såg alldeles ivrig ut. Han hade fått tips om några frågor som faktiskt får igång konversationen vid middagsbordet. Och helt plötsligt ser jag mina ungdomar lysa upp och med livfulla blickar börjar de berätta om sin dag. De frågor som fyllde både middagstiden och en bra stund efter var:

 1. Vilket är det konstigaste ordet du hört idag? Vad är det konstigaste någon sagt idag?
 2. Om jag ringde din lärare ikväll vad skulle hen berätta om dig då?
 3. Om ett UFO kom och beamade upp någon från klassrummet, vem skulle du vilja att de drog iväg med då?
 4. Vem skulle du vilja spendera mer tid med på rasterna?
 5. Vilket ord använde din lärare oftast idag?
 6. Vem är den roligaste personen i din klass?
 7. Om du var lärare imorgon vad skulle du göra då?

Det absolut roligaste svaret fick vi på fråga 3. Min son svarade genast; ”Mig.” Jag hajade till och undrade snabbt ”Varför vill du att ett rymdskepp ska beama upp dig?” Han svarar med en självklar ton. ”Ja, men det vore ju ascoolt. Då kan jag lära mig massor ny teknik av dem.” Sedan är han tyst en stund och fortsätter. ”Men självklart vill jag komma tillbaka sen.” Jag vänder mig till min man och frågar. ”Vem skulle du vilja att de beamar upp ifrån din arbetsplats?” Han skrattar hjärtligt och svarar sedan eftertänksamt.

Jag kom att tänka på en deltagare jag haft i veckan som nog gärna hade beamat upp sin chef efter att de kommit ihop sig om hennes projekts framtid. Tårarna rann och hon sa frustrerat. ”Har allt jag gjort varit förgäves?” Jag tror sällan att det vi gör är förgäves. Vi kan alltid lära oss något av det som hänt. Men ibland blir jag extra imponerad när jag möter människor och ser vad de gått igenom och hur de trots stora motgångar i livet, ändå lyckas att hålla både engagemang och lågan om att göra skillnad brinnande. En sådan känsla infann sig när jag avslutade veckan med att lyssna på Daniel Mendoza, grundare för Good News Magazine. På ett odramatiskt sätt delar han med sig av sin tuffa uppväxt, sin historia om aga, ilska och barnmisshandel inom hemmets otrygga väggar. Jag blir så berörd över Daniels val att trots det (eller kanske tack vare?) skapa en tidning som sprider goda nyheter för världen. Jag blir rörd när jag förstår hur han aktivt strävar efter att vara en helt annan pappa och förebild för sina barn, än vad han själv växt upp med.

Jag blir ödmjuk för hur olika livet kan se ut för varenda unge, och kramar kanske extra hårt när jag säger god natt till mina ungdomar. De kommer alltid att vara mina barn, hur gamla de än blir. Och jag är så glad för den tid jag får med dem. Du har fått en till prenumerant på din tidning, Daniel och vi är fyra läsare i familjen på den prenumerationen.

Önskar dig en skön helg

Petra Brask

”Att ta beslutet att vilja få barn är enormt betydelsefullt. Det är att bestämma sig för, att för all framtid, ha sitt hjärta vandrande fritt utanför sin kropp.”
fritt översatt efter Elisabeth Stone

 

Fler tips på frågor vid middagsbordet:

 1. Hur har du hjälpt någon idag?
 2. På vilket sätt har någon hjälpt dig idag?
 3. Berätta om något du lärt dig idag?
 4. När var du gladast idag?
 5. När blev du uttråkad senast?
 6. Vad är det bästa med lunchen?
 7. Om du kunde byta plats med någon i klassen, vem skulle du byta med då? Varför?
 8. Berätta om tre olika tillfällen som du använda din penna i skolan idag?
 9. Vad är du sugen på att lära dig mer om i skolan?
 10. Vad skulle du vilja lära dig mindre om i skolan?
 11. Vem i klassen skulle du kunna vara snällare mot?
 12. Vem i klassen skulle kunna vara snällare mot dig?
 13. Vart spenderar du mest tid på rasterna?
 14. Vad var det bästa som hände i skolan idag? Vad var det värsta som hände i skolan idag?
 15. Var det något som fick dig att skratta idag?
 16. Är det någon i din klass som behöver en timeout?
 17. Vem skulle du helst sitta bredvid i klassrummet och varför? Vem skulle du helst inte sitta bredvid och varför?
 18. Vilken är den häftigaste platsen på skolan?
 19. Berätta något bra som hänt idag?

 


Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier
Boktips
Med över 20 års erfarenhet av att lära människor att handskas med tiden och livet, delar Petra Brask med sig av de bästa tipsen och de mest konkreta verktygen som hjälper dig att frigöra tid och energi.
LÄS MER OM BÖCKERNA
Föregående
Nästa