Vardagen är roligare än vi tror

I DN Söndag den 12 februari läser jag att vardagen är roligare än vi tror. Det har jag svårt att ta in just denna vecka. Den avslutades med en dag dränkt i oflyt. Allt som kunde gå fel gjorde det. Frukostmüslin åkte ut på köksgolvet, alla parkeringsplatser inom 10 mils radie var upptagna och så där höll det på. När lingonsylten som vi skulle ha till middagen var tvungen att stå längst in i kylskåpet bakom alla andra hundra burkar, så kände jag att måttet var rågat. Förbaskade sylt!!

En undersökning som gjorts nyligen av United Minds visar att trots tidsbrist och mycket som vi ska få att gå ihop tycker vi svenskar att vardagen är både rolig och händelserik. Ordet Stressig kommer först på tredje plats när vi ska välja ord som bäst beskriver vår vardag. Det vi uppfattar som vardagsmys är lugn och ro med familj och vänner och att få äta en god middag tillsammans.

Vardagsmiddagen är alltså mer än bara mat? Vilka vardagsvanor är det då som döljer sig bakom våra svenska gardiner?

Rent tidsmässigt visar studien att vi spenderar 32 minuter på att laga mat varje dag. Barnfamiljer får lägga på lite extra och lagar mat i 37 minuter. Men det tar bara 23 minuter att äta maten.

18.00 är vår vanligaste vardagsmiddagstid. Bara 3% har lite sydländska vanor och äter efter kl 20.30.

65% har en bestämd plats runt matbordet i hemmet. Det trodde jag nog var fler som hade? Hur gör resten? Roterande schema?

Simultankapaciteten verkar vara på topp eller vad sägs om att 48% lyssnar på musik när de lagar mat, 32% talar i telefon och 19% procent tittar på tv. Matlagningsprogram kanske?

3 av 4 tänder levande ljus i samband med måltiden. 15% tycker att vardagsmys är lika med ett glas vin. Och 6% ber en bordsbön. Kombinerat skulle ju dessa tre kunna bli rena nattvarden.

Vi har en del tabun vid matbordet tack och lov. 54% förbjuder generande kroppsljud (Endast…?!), 26% förbjuder svärord och 18% säger nej till armbågar på bordet.

Vilka spännande middagskonversationer har vi runt middagsbordet då? Ja, jag vet inte hur stor variation det kan bli, men 65% talar om hur dagen varit. 8% frestar på matsmältningen och talar om våra politiker Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfven och andra när de äter. Och sen har vi de stackars 4% som inte säger någonting . De kanske inte får en syl i vädret? Eller tränar de matnyttig mindfulness?

Hur bra är vi på att planera våra middagar? Sådär… skulle jag vilja påstå. 34% bestämmer vad de ska äta till middag under samma dag. 15% bestämmer sig kvällen före och endast 8 % veckoplanerar. Då kan man ju förstå att vi blir lätta byten i handlarnas kampanjer… Köp, kom och köp… Extra pris… röda lappar bara idag… till samma pris som igår…

Enligt forskning är vardagsmiddagen en prioriterad aktivitet, särkslit om man har barn. Det är viktigt att få en lugn stund ihop även om det inte alltid är lätt att få till. Men för många är det enda tillfället på dagen man ses och därför blir måltiden viktig. Vi kämpar därför mycket med att få till mat som alla tycker om.

Som effektivitetskonsult måste jag ju slå ett slag för alla goda appar som du kan ladda ner till din smartphone, fulla med smaskiga recept. Koka ihop, Arla köket och ICA är bara några goda exempel. De flesta går att enkelt göra om till shoppinglistor så att du får alla ingredienser prydligt uppradade och kan bocka av dem i affären. Min sambo har alltid varit intresserad och duktig på matlagning, men med den tekniska revolutionen har det bjudits på många delikata nyheter här hemma.

Tack United Minds och SCB för nya härliga siffror som lyser upp vår vardag. Kan säga att jag behövde bli speciellt medveten om dem idag. Och det känns nu lyxigt att mitt största problem idag har handlat om lingonsylt. Och det är dags för helg. Det är inte var dag som är en helgdag och det är väl just det som gör att det känns lite extra lyxigt.

En lyxig helg önskar jag dig

Petra Brask

”Det är inte var dag som är en helgdag.”

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier