Versaler och Gemena Typer

”En av våra kunder råkade vidarebefordra ett meddelande till mig där ”PUCKO!” nämndes några gånger och man menade inte direkt chokladdrycken…” den unge manlige deltagaren kan inte låta bli att le när han berättar en inte alltför ovanlig historia om mail som har kommit på villovägar. Vi var mitt inne i en genomgång av guidelines för e-kommunikation och historierna om missförstånd haglade in bland deltagarna. ”Vad svarade du?” undrade jag av ren nyfikenhet.

Efter en avkopplande sommar, hyfsat datorfri, ska man slita med nyanserna i e-posten igen eller snarare bli frustrerad över hur onyanserat ett e-post meddelande kan bli. Vår förmåga att uttrycka oss i skrift testas till det yttersta med den digitala världen. I sociala medier, sms och chat ska vi hålla oss till ämnet, få till rätt ton och samtidigt fatta oss kort. Som mottagare förväntas vi kunna läsa mellan raderna och svälja förtreten vi känner när sändaren i all oskyldighet kliver över våra gränser.

Hur hanterar du Solsidans Ove Sundberg i mailform? Har du skrivit fel saker till fel person? Vad händer när du uttrycker dig skriftligt med för många promille i kroppen?

Nyligen var jag på ett företag där man ville ha med i e-post policyn att man inte ska skicka e-post när man är på snusen… ett slags fyllefilter. ”Vi menar inte att vi misstänker att våra kollegor dricker på arbetstid. Men nog har det väl hänt att det slunkit iväg några mail en fredagskväll efter ett par öl?”

Det finns faktiskt en sida som heter www.fyllefilter.se där du kan göra ett test för att se om du är nykter nog att mejla, använda Facebook eller twittra. Enligt deras sida är 45% av de som använder  Facebook onyktra… Nära nog hälften… Det betyder att om du alltid är där nykter, så är det någon annan som är där ständigt onykter. Det är inte bara frekvensen av utropstecken !!! och VERSALER som ökar, ångesten ökar dagen efter när du inser att du kallade din chef för idiot eller ”råkade” säga upp dig.

I en grupp den här veckan berättade en hjälpsam assistent om ett misstag i ett förvisso nyktert om än något sömndrucket tillstånd: ”Jag fick sms tidigt i morse, som jag trodde var från min kollega. Det stod ”Jag blir lite sen, men kommer vid 9-tiden.” Jag svarade ”OK, jag har också försovit mig, men skyndar mig in och täcker upp för dig. Det var min sambo som noterade att sms:et inte kom från min kollega utan från chefen…”.

På marknadsavdelningen på ett annat företag höjdes temperaturen avsevärt vid fikarasten när en av medarbetarna frustade fram veckans värsta: ”Jag hade pratat med den korrekta VDn på vår reklambyrå om att vi var missnöjda med bilden de skulle använda och att vi istället skulle ta en av företagets egna. Internt har vi ju en rå men hjärtlig ton och när jag skämtsamt skulle påminna min kollega om att skicka bilden till mig skrev jag i mailet ”Men öka takten! Var f-n är bilden?!!” Telefonen ringde och en stressad VD på reklambyrån undrade om han missuppfattat
saken.”

Klokt av VDn att lyfta luren och reda ut saken. Men ibland tvingas du bokstavera förhållanden på ett sätt som känns mindre bekvämt för dig. Jag brukar ta en kollega eller min sambo till hjälp. ”Säg nu precis hur jag ska skriva för att den här personen ska förstå?”

”Tja, vad ska man svara när någon har kallat dig för Pucko?” deltagaren suckar och rycker på axlarna. ”Det fanns tusen saker jag ville skriva, men det skulle inte göra saken bättre. Jag tog några djupa andetag och skrev ”Jag tolkar ert mejl som att ni tackar nej till offerten. Med vänliga hälsningar Puckot.”

Om det nu skulle vara så att ett meddelande är väldigt viktigt kanske den skriftliga formen inte alltid är rätt medel eller så bör du komplettera med telefonsamtal eller personligt möte. Det som är så självklart för mig i min egna lilla värld, kan te sig helt obegripligt för någon annan.

Tack alla läsare och deltagare för en fantastisk start efter semestern och för alla era roliga historier.  Jag kan snart fylla en hel bok!

Önskar dig en klar och tydlig helg,

Petra Brask

”Den som aldrig gjort ett misstag, har aldrig prövat något nytt.”

Albert Einstein (1879-1955)
And in English http://time4petrabrask.wordpress.com/2011/09/01/uppercase-lowercase-nutcase/

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier
Boktips
Med över 20 års erfarenhet av att lära människor att handskas med tiden och livet, delar Petra Brask med sig av de bästa tipsen och de mest konkreta verktygen som hjälper dig att frigöra tid och energi.
LÄS MER OM BÖCKERNA
Föregående
Nästa