10 tips för att sluta förhala

dobedobedoVi närmar oss slutet av januari, slutet av den första månaden på det nya året och jag undrar: Har du förhalat något ännu? I så fall kommer du bli mycket glad över ny forskning som visar att du inte behöver ha dåligt samvete för det. Det finns forskare som vill gå så långt som att säga att det kan vara positivt att förhala. Eller åtminstone produktivt.

Den här veckan visade en deltagare mig en artikel om att det kan vara positivt att förhala, som en professor lycktas skriva ner i en bok på knappt 92 sidor, 17 år efter att han kom på det.

Men hur vanligt är det egentligen med förhalning? Finns det grupper som förhalar mer än andra? Och var det bättre förr?

Psykologen Piers Steel har kartlagt mer än 24.000 människors förhalningsbeteende runt om i världen och menar att 95% av världens befolkning skjuter upp saker ibland. (Du kan testa dig själv på hans sida Procrastinus.com. ) 25% är kroniska förhalare, fem gånger fler än under 70-talet. Jag antar att denna ökning beror på att vi har mer flexibelt arbete, frihet under ansvar och större möjligheter att undvika obehagliga uppgifter.

Alternativen var färre förr. Torparen med 17 ungar, satt inte vid köksbordet och funderade på om de skulle gå ut och skörda nu eller senare. Grottmänniskan kunde inte luta sig tillbaka och lojt mumla: ”Nej, vad säger ni, ska vi ta och jaga någon annan dag?” Då vi lever i ett samhälle där vår fysiska överlevnad inte på samma sätt hänger på vad vi gör, så öppnar det givetvis upp för ett förhalningsbeteende. Föreställ dig att chefen kommer in och säger ”Jaha, har du förhalat din månadsrapport, då får du ingen lön den här månaden.” Det finns säkert chefer som varit sugna på att säga det. Och det finns säkert chefer som har skjutit upp sin egen rapportering.

Den som har ett arbete nuförtiden tillbringar vanligtvis en fjärdedel av dagen till att skjuta upp saker. Studenter gör det en tredjedel av dagen. Män är mer benägna än kvinnor att vara kroniska förhalare, särskilt unga män.

Så jag kan bara föreställa mig att det finns en del notoriska förhalare även på Stanford universitetet där Dr John Perry kom fram till sin teori om att förhalare faktiskt är rätt hyvens människor, som inte är speciellt lata, utan bara föredrar att göra något annat än det de borde göra.

Visst är det så att vi gärna skjuter på det som är tråkigt, svårt, obehagligt, tar lång tid, är krångligt eller känns meningslöst. Och visst är det så att vi hellre gör det som är lätt, roligt och går snabbt. Men här menar Dr Perry att vi kan lura hjärnan.

Om du har en uppgift som du tycker finns all anledning att skjuta upp, t ex att sammanställa dina reseräkningar, så kan du sätta upp saker på din att göra-lista som är ännu tråkigare, läskigare eller svårare, så att reseräkningen plötsligt känns som ett väldigt hyggligt alternativ.

Att göra:

–       Reseräkningen

–       Skura toaletterna (inte ett alternativ om du heter Lill-Babs och har städnoja)

–       Skriva en uppsats på 500 sidor om Noréns mer lättsammare pjäser.

–       Göra absolut ingenting (Låter det lockande? Kom igen, du får inte se på TV, kolla FB, gå ut på internet, när gjorde du senast absolut ingenting?)

–       Sätta ihop en IKEA-möbel.

Jag vet inte hur du fungerar. Men jag blir oerhört sugen på att göra en reseräkning med de alternativen. Givetvis ska listan bestå av saker som du borde göra, annars fungerar inte metoden. Faktum är att det är så här jag lurar mig själv varje morgon när jag ska få iväg barnen till skolan.

Om du frågar min familj vilken min största brist är så kommer de svara unisont ”Hon har inget tålamod”. Detta använder jag mig av på morgnarna när barnen har ätit fruskost och håller på att göra det där sista lilla innan de går till bussen. Ska jag jobba hemifrån så vet jag att det inte är någon idé att börja med något tankekrävande förrän familjen är ute ur huset. Då kan jag ha upptill 20 minuter ibland, som jag får vänta, innan mannen och barnen väl går ut genom dörren. 20 minuter är lääänge med mitt tålamod. På 20 minuter hinner jag göra bra många tråkiga saker som är så mycket roligare jämfört med att bara vänta och springa och kolla så att alla får med sig allt. Köksfläkten blir ren, garderoben blir rensad, kylskåp och skåpsluckor torkas av. När jag fixar lunch hemma har jag kommit fram till att jag precis hinner tömma diskmaskinen på de tre minuter det tar att koka snabbmakaroner.

Om du inte orkar lägga tid på Dr Perrys taktik för att bryta förhalningsbeteenden, genom att utföra ett pyramidspel på dig själv, så kan du alltid utöva den enklaste formen för att få saker gjorda. Fundera inte så mycket, gör det bara! Gör det innan alla tankar på vad du skulle kunna göra istället dyker upp. Fokusera hellre på hur härligt det kommer kännas när du har gjort det.

Hjälper inte det så får du här 10 konkreta tips för att sluta förhala:

  1. Skriv en lista på de saker du har skjutit upp. (Har du svårt att komma på något? Tänk dig att du ska resa bort i tre månader. Vilka saker vill du klara av innan du åker?)
  2. Prioritera dem i datumordning. När behöver de vara klara?
  3. Bestäm vad som behöver göras först och sätt igång. Du kommer frigöra härliga endorfiner av att avsluta en sak, vilket ger dig energi till nästa.
  4. Skriv ner de olika delarna i större projekt, så att du vet nästa steg och så att varje del känns överkomlig.
  5. Sätt av tid i din kalender för fokusuppgifter, gärna på morgonen när hjärnan fortfarande har energi kvar att ta sig an dem.
  6. Se till att få sitta ostört, så du slipper bli avbruten när du väl kommit igång.
  7. Be någon hjälpa dig att komma igång. Rapportera dina framsteg till en kollega, vän eller chef.
  8. Se till att du inte bara har en deadline, utan också en starttid på det du ska göra. Boka in det i kalendern.
  9. Fundera på hur du kan göra tråkiga uppgifter roligare. Ta fram tävlingslusten.
  10. Fira dina framgångar! Belöning är på sin plats när du landat en surdeg.

Jag möter människor som varje vecka sätter sig i klistret och bär omkring på dåliga samveten, saker som de borde ha gjort. De skrattar förlösande när de inser att de många gånger funderat längre tid på det, än vad det hade tagit i tid att göra det. Därför har jag svårt att se något positivit med förhalning mer än att det är mänskligt och något vi alla trillar dit på ibland. Men det mest positiva är att vi kan göra något åt det. Tänk så skönt med en helg utan ”jag borde ha…”.

Önskar dig en energifylld helg

Petra Brask

”Procrastination is the art of keeping up with yesterday”
Don Marquis

Dela gärna detta inlägg

press och media, petra brask och partners

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexperter på Petra Brask & Partners.

Kategorier