5 tips för att starta upp jobbhösten

”Har du tid för en intervju om hur man startar igång jobbhösten efter semestern?” Jag ryckte till när jag läste den frågan redan den första augusti. Har liksom njutit av att det varit så lugnt i mejlen hela juli när jag hade företagets mejljour. Den absolut mest tacksamma månaden att ha ett skrivprojekt i.

Fast riktigt så lätt var det inte att få till den där skrivron rent privat den här våren och sommaren. Det är ju semester?! Ja, för er ja, sa jag frustande och till slut märkte min familj hur frustrerad (och lockad) jag blev av allt ståhej och skickade iväg mig från skrivarstugan på Gotland. Tyvärr har jag svårt att hitta skrivron hemma. Där finns alltid någon tvätt som kan tvättas, blommor som kan ansas och tusen andra saker som stör min fokus.

Men en vän räckte mig sin hand i nöden och bjöd mig till deras lägenhet på Mallorca som stod tom i några veckor. Väl där infann sig bästa skrivinspirationen och nu är bokmanuset till Koll på din tid – tips för skola, fritid, vänner, sömn snart klart för inlämning till den tuffa redigeringen. I denna härliga glädjeyra kommer då en fråga om tips inför jobbstarten. Känns som en rolig och lätt uppgift att kasta sig över innan jag går in i sluttampen på det långa bokprojektet.

5 tips för att starta igång jobbhösten

1. Ställ om rutinerna i tid
2. Jobba inte en full vecka
3. Behåll semesterkänslan
4. Var mindful på jobbet
5. Planera nästa ledighet

1. ställ om rutinerna i tid

Tillhör du dem som vänder på dygnet under semestern? Då kan det vara klokt att vänja dig vid normala sovtider en vecka innan du börjar jobba så att övergången blir enklare. Och skulle du inte orka göra det så är det ingen fara, kroppen ställer väldigt snabbt om sig.

2. Jobba inte en full vecka

Jobba inte en full vecka första veckan om det är möjligt. Börja till exempel en onsdag eller torsdag. Eller ta ledigt på fredagen och få en långhelg. Det finns verkligen något sunt i en mjukstart. Låt den första veckan på jobbet få vara lite speciell. Unna dig tid för att rensa upp i mejlen och se till att du har få saker prioriterade. Gå igenom kalendern och se till att du har återkommande tid för veckoplanering i slutet av veckan. Boka in återkommande tid för lunch och träning. Värna om dina förmiddagar och använd dem till att sätta av återkommande fokustid i den mån det går.

3. Behåll semesterkänslan

Att gå ned i varv ska inte ses som en engångsföreteelse – något som man gör en gång på sommaren och lite vid jul. Ta med dig semesterkänslan in på jobbet. Ta en långlunch, tillåt dig att sluta tidigare, passa på att njuta av sällskapet av dina kollegor igen. Se hösten som en nystart. Kanske är det nu du ska lära dig dansa salsa eller gå en språkkurs i italienska tillsammans med partnern.

4. Var mindful på jobbet

Ta lite längre lunch de dagar det är möjligt, kompa ut en timme tidigare om du kan och bolla saker med dina kollegor. Passa på att njuta av stunden innan alla fastnar i stressen och springer åt olika håll. Dofta på kaffet, gå med eftertänksamma steg till möten och tugga maten extra långsamt. Ge dig själv reflektionstid och ta tillvara på de tankar du haft i hängmattan. Kanske är det något du vill ändra på ditt jobb eller ett nytt mål du vill uppnå?

5. Planera nästa ledighet

Kanske är det till och med dags för att planera nästa ledighet. Hjärnan blir trygg med att du kommer få ledigt igen och då är det inte lika svårt att släppa taget om semestern.

Ser fram emot att komma tillbaka till utbildningshösten igen i mitten av augusti, till alla härliga kollegor, deltagare, puls, energi, boksläpp och världens roligaste jobb.

En bra start efter semestern önskar jag dig

Petra Brask

Hösten bär mer guld i fickan än alla andra årstider.

Dela gärna detta inlägg

press och media, petra brask och partners

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexperter på Petra Brask & Partners.

Kategorier