När man reser mycket i jobbet är det en hel del tid som ska slås ihjäl på flygplatser, i bussar, tåg och på hotellrum. Ensamma middagar är ett faktum och ibland längtar man efter sällskap. Sedan jag började lyssna på podcasts så är detta inte längre något problem. Tillsammans med Magnus Betnér, Richy Gervais eller Kristoffer Triumf blir dötiden plötsligt kvalitetstid och jag vill helst inte att väntan ska ta slut. Tråkiga saker som att putsa fönster, klippa gräset och att städa har plötsligt blivit roliga när jag lyssnar på Sveriges radios sommarpratare sedan 2008 eller Filip & Fredrik. Därför tänkte jag dela med mig av mina podcast-tips.
Sällan har kunskap och allmänbildning varit så lättillgängligt som nu. Det är billigt att producera egna podcasts, det enda som behövs är en dator med internetuppkoppling, ett inspelningsprogram samt en mikrofon. Det finns därför mängder av podcasts inom olika områden.
Men först för den oinvigde. Vad är en podcast?
En podcast är en samling ljudfiler eller filmer som du kan prenumerera på via internet. Tänk dig ett radioprogram där du som lyssnare kan ladda ned varje avsnitt och lyssna på det när och var du vill, i din dator, på mp3-spelaren eller i mobilen.
Det finns flera olika program du kan använda dig av för att prenumerera på en podcast. Jag använder mig av iTunes, vilket är väldigt smidigt om man har en iPhone. Det också dit jag länkar de podcasts jag tipsar om. Förutom iTunes så är Podcaster för IPhones den mest populära. För Android är det BeyondPod & Google Listen samt för Windows Telefoner är det Podcast.
Podcastens styrka är att om du har ett riktigt smalt specialintresse så kan du förmodligen ändå hitta en intressant podcast i ämnet. Runt en podcast bildas ofta en community av lyssnare, där man diskuterar avsnitten, ger feedback och diskuterar idéer och förslag till kommande program.
5 tips på podcasts som gör dötid till kvalitetstid
1. FÄNGSLANDE OCH INTRESSANT
Sedan min man tipsade mig om Värvet är jag ett stort fan av Kristoffer Triumf. På ett avväpnande sätt intervjuar han kända svenska kulturpersonligheter i ungefär en timme. Gästerna får stort utrymme att komma till tals och som lyssnare får man verkligen möjlighet att lära känna gästen, då samtalen ofta går djupare än i en vanlig intervju.
Bland gästerna hittar du t ex Soran Ismail, Johanna Koljonen, Annika Lantz, Johan Rheborg, David Batra, Martin Kellerman, Johan Glans och många fler.
Det är ingen slump att Värvet tog hem priset som bästa amatörkanal vid Svenska poddradiogalan 2012. Kristoffer hittar du på Twitter och hans podcast Värvet på iTunes. Värvet har även en hemsida och en sida på Facebook.
2. EN GULDGRUVA
Sveriges Radio lägger upp mängder av sina program som podcaster. Det här är en verklig guldgruva där det garanterat finns något för alla. Samtliga podcasts från Sveriges Radio hittar du på Sveriges Radios sida i iTunes.
Några favoriter:
Om du inte upptäckt P3 Dokumentär än är det hög tid. Här får du veta det mesta om stora svenska händelser som Estoniakatastrofen, Palmemordet och när Tjörnbron rasade.
Humor och vetenskap blandas i P3:s Institutet. Podden bygger på berättelser av människor som upplevt olika vetenskapliga fenomen.
Sommar i P1 – Alla sommarpratare sedan 2008. Från Henrik Larsson och Timbuktu till Klara Zimmergren och Eva Dahlgren Samtliga nämnda är för övrigt också väldigt hörvärda
3. TEKNIKENS VÄRLD
Slashat är en podd för dig som vill veta mer om teknik. Tommie och Jezper diskuterar om vad som sker i teknikvärlden men pratar även om musik, film och annat som intresserar dem.
4. FÖR SKEPTIKER
Tycker du att vi ifrågasätter och reflekterar på tok för lite? Då skulle du gilla Skeptikerpodden där sex personer med olika bakgrund, som läkare, teknikskribent och dataingenjör, ifrågasätter övernaturliga fenomen, pseudovetenskap och vidskepelse samt tar upp en massa olika ämnen som kan avgöras vetenskapligt. Man vill gärna ge sina lyssnare verktygen att nå ett större kritiskt tänkande, vilket kan komma väl till pass nuförtiden när allting kan fejkas i en dator. Kul och intressant! Och det går ju alltid att ifrågasätta dem…
5. OM DU VISSTE
Varför ändrar löven färg på hösten? Funkar fem-sekunder-regeln? Och varför har män bröstvårtor egentligen? I den amerikanska podden Stuff you should know får du svar på lite allt möjligt.
Hoppas du hittar något intressant för att förgylla dina mest tråkiga ögonblick i livet. Och på tal om resor och dötid, så kommer bloggen ta paus nästa vecka, då jag är på resande fot och du säkert är mitt uppe i ditt Kristi Himmelfärds-firande . Vi ses igen på Norges nationaldag, den 17 maj.
Trevlig helg
Petra Brask
“Modern man thinks he loses something – time – when he does not do things quickly. Yet he does not know what to do with the time he gains, except kill it.”
Erich Fromm