”Sa han verkligen att de reparerar flygplanen i luften?” kvinnan med långt mörkt hår och nötbruna ögon tittar sig oroligt omkring vid det runda matbordet i den stora matsalen. ”Jag är lite flygrädd och det där var information som jag önskar att jag aldrig hade fått.” fortsätter hon bekymrat. ”Nej!” säger en engagerad ledarskapsutbildare bestämt bredvid mig. Han har precis berättat att han har ett förflutet inom försvaret samt har arbetat som journalist med inriktning mot just flygindustrin. ”Det där är typiskt fikonspråk som de använder internt och som kan bli hur fel som helst på en sådan här tillställning. Han menade att det ska gå så fort när de reparerar flygplanen att de praktiskt taget gör det i luften.” Min fantasi går igång och jag föreställer mig en flygmekaniker som hänger på vingen utanför mitt flygplansfönster och vinkar glatt med sin skruvmejsel.
Vi är i hotell Grands Vinterträdgård på den Stora Chefsdagen i regi av tidningen Chef. Konferencierer är Cissi Elwin-Frenkel, VD Chef och SVTs André Pops. Temat för dagen är mod och tydlighet och vi har just fått uppleva skådespelaren och regissören Helena Bergström, som med liv och lust beskriver scener ur filmbranschen och teaterscenen. Hon berättar bland annat om när Ernst-Hugo Järegård drog snuskhistorier för publiken före föreställningen. ”Och jag menar, det här var grova snuskhistorier som hänt på riktigt bakom scenen på teatern. Publiken blev alldeles blek i bänkraderna.” Men det var en av våra bästa föreställningar.
När Helena går av scenen flyger SAS VD, Rickard Gustafson in. Han berättar med inlevelse om de fyra skräckdygnen när 37 fackförbund behövde skriva under avtalen om SAS skulle leva vidare. ”Den här situationen har lärt mig skillnaden på små och stora problem.” avslutar Rickard och betonar hur tuffa marginalerna på någon ynka procent är i en flygbransch som tävlar mot många lågprisbolag.
”Jag har flugit med ett riktigt lågprisbolag en gång. Det gör jag aldrig om.” den flygrädda kvinnan vid vårt matbord fortsätter prata om flygbranschen. Vi spetsar öronen. En spännande historia, det vill vi höra. ”Nej, jag kan inte ens beskriva hur hemskt det var. De tryckte in oss som boskap och en del fick med väskor och andra inte. Personalen var så stressad att de inte hade koll på om vi verkligen uppfyllde säkerhetskraven. Och jag satt och tänkte att flygplanet var fellastad för vi flög runt som en vante i luften. Där och då lovade jag mig själv att aldrig ta ett så billigt alternativ igen. Det är inte värt det om mitt liv står på spel.”
Efter lunchen tog vi oss ner till Vinterträdgården igen för att höra fler intervjuer och livsöden. Mod och tydlighet gick som en skicklig röd tråd trots att cheferna på scenen kom från så vitt skilda organisationer som speljätten Dice, Säpo och Rättviseförmedlingen. Vi fick möta Stjärnkocken Mathias Dahlgren som sa att restaurangkök är en väldigt trevlig miljö att jobba i, när ledarskapet fungerar. Han tipsade att du kan få vadsomhelst att smaka gott om du bara använder rätt proportioner.
Finansministerkandidaten, Magdalena Andersson, berättade att hon är en vinnarskalle som t o m vill vinna parkeringskriget och få den bästa platsen. ”Vilken är det då?” undrade André Pops raskt. ”Den som är närmast ingången förstås.” svarar Magdalena. Att man sedan får gå 300 meter till närmaste parkeringsautomat, var ett svårlöst dilemma.
Peter Siljerud på Futurwise tycker vi skulle ifrågasätta våra normer. Våra ungdomar växer upp och har helt andra värderingar än vi. ”Arbete, ja det är ju också ett alternativ.” Peter menar att generation Å (våra tonåringar) kommer se jobbet som något meningsfullt, en livsstil och ett sätt att leva.
”Förr var du uppskattad som chef om du var bra på ekonomi, självdisciplinerad, rationell och noggrann. Nu måste du som chef ha passion, fantasi och djärvhet. Dessutom ska du vara ett original och duktig på att nätverka. Egentligen allt det som datorer är dåliga på.”
Peter berättar om företag med stora fina PR-avdelningar som hellre går ut på websidor som ”Freelancer” för att låta hungriga frilansare ta fram bästa förslagen. Det vinnande förslaget får sedan betalt ett par tusenlappar, medan de som inte vann får noll kr. När Peter undrar varför företagen inte använder sin PR-avdelning istället blir svaret ”Äsch, de tar ju sådan tid på sig.” Peter avslutar med en karta på världen som är uppochner. Jag känner spontant att jag lägger huvudet åt sidan för att försöka hjälpa min hjärna att se världen som jag brukar. Men sedan inser jag, att just så är det. Världen ser annorlunda ut idag. Dags att räta upp huvudet.
Jag satt fortfarande halvt tagen av världsomställningen genom intervjuer med Sarah McPhee, SPPs VD och Årets Chef 2013, Maria Arnholm vår Jämställdhetsminister, Annie Lööf och Benny Fredriksson, VDn som jobbar varje dag i veckan på Kulturhuset och Stadsteatern.
Efter alla karismatiska talare som levererade den ena klokheten efter den andra, blev jag nästan lättad när Volvos VD, Håkan Samuelsson kom upp på scenen. Jag vet inte varför, men det var ett något annorlunda med honom. Jag försökte sätta fingret på vad det var medan jag satt och beundrade hur skickligt Cissi Elwin-Frenkel parerade frågorna. Hon lyste med sitt mod och sin tydlighet. Den här VDn var inget lätt intervjuoffer. ”Jag har inga papper på mitt skrivbord.” säger Håkan plötsligt och oväntat som svar på en helt annan fråga. ”Om jag har ett papper så slänger jag det. Är det viktigt så kommer jag ihåg det.” Cissi såg nu otroligt imponerad ut. Publiken också. ”Jag fokuserar på fyra saker;
Var nyfiken,
Gå ut i verksamheten och se dig omkring,
Lita på din erfarenhet,
Agera.
Att leda handlar bara om tre saker; bestämma vad som ska göras och övertyga medarbetarna om det, se till att ha rätt medarbetare och se till att det blir gjort. När Cissi refererade till Peter Siljeruds föredrag om att framtidens vinnarföretag är de som har platta organisationer, svarade Håkan. ”Jag ska ta bort en chefsnivå på Volvo. Det står på min att göra-lista.”
Jag skulle gärna vilja se Håkans hela att göra-lista om det är en av punkterna. Han var finurlig, jag log inombords och tänkte att det är så skönt med människor med små ord och gester. I dagens gapiga samhälle där alla ska synas och höras, så sticker de ut.
Golnaz Hashemzadeh sticker också ut. Hon är VD på Inkludera Invest och ett flyktingbarn från Iran. I sin bok ”Hon är inte jag.” får vi följa hennes uppväxt i Gustavsberg, i Värmdö Kommun, när hon kommit till Sverige, möjligheternas land. På ett mycket diplomatiskt sätt berättar hon hur man i Gustavsberg på 80- och 90-talet inte var så van vid mångfald. I hennes bok kan du läsa om utanförskap där både elever och lärare ifrågasatte hennes rätt till sin plats vid skolbänken. Hon svarade med att prestera toppbetyg och ta sig igenom Handelshögskolan som den första utländska kårordföranden. Toppjobben haglade över henne, medan hälsan dalade. Hon slog knut på sig själv för att förtjäna sin plats i det svenska samhället, för att kompensera flykten från Iran och göra sin pappa stolt. Men en dag protesterade kroppen och hon kunde inte förmå sig att prestera mer. ”Vad är det som driver oss att göra det andra vill hela tiden? Vi människor är flockdjur och gör så mycket för att andra ska tycka om oss.” Idag gör Golnaz saker för sin egen skull, saker hon mår bra av. ”Jag kan verkligen rekommendera dig att släppa andras krav.” Men hon ångrar inget av det som hänt. ”Det är motgångar, sorg och smärta som gör oss starkare i längden.”
Golnaz kloka ord får avsluta dagen. Och vilket avslut. Och vilken dag. När min kära kollega Monica och jag gick ut i den höstlika kvällen och promenerade längs med Strömkajen bort mot T-Centralen så kände vi oss helt slut och ändå uppfyllda på samma gång. Tänk vad hösten är vacker, och Sverige och livet. Jag drog in ett djupt andetag av den friska luften och kände mig så närvarande. Trots att jag satte mig i ett gammalt pendeltåg så kändes det som jag flög hem. Men utan en smått galen tekniker som vinkade glatt med sin skruvmejsel på vingen utanför.
Önskar dig en helg utan andras krav
Petra Brask
“People who lack the clarity, courage, or determination to follow their own dreams will often find ways to discourage yours. Live your truth and don’t EVER stop!”
Steve Maraboli, Life, the Truth, and Being Free