Space Out – sporten där du blir mästare på att göra ingenting

I år är det 10-årsjubileum för Spacing Out Competition i Seoul. Den 26 maj på World City Festival kan du sätta dig ner på en filt vid Han-floden och tävla i konsten att göra ingenting. Tävlingen pågår i 90 minuter och enligt reglerna får du varken sova, skratta eller snacka. Att använda mobilen är givetvis helt förbjudet.

I en värld där tävlingar vanligtvis handlar om att vara snabbast, starkast eller smartast, tar Space Out Competition en helt annan approach. Här tävlar deltagarna om vem som kan göra absolut ingenting på mest kreativa sätt. Det är den ultimata tävlingen för de som är experter på att prokrastinera eller för de som vill ta en paus från vardagens stress och bara vara.

Ökad medvetenhet om vikten av arbetsliv och balans

Min resa som digital nomad fortsätter i Sydkorea och jag är nu inne på min andra månad i landet. Får frågor hemifrån om jag längtar hem? Självklart längtar jag efter familjen, mina kära vänner och kollegor samt den svenska vackra våren. Och samtidigt måste jag erkänna att Sydkorea har smugit sig in i mitt hjärta på ett sätt som jag inte riktigt förväntade mig. Är det för att jag ofta är i ett sinnestillstånd av förundran över allt jag upplever och möter?

När jag tar mina kvällspromenader längs Han-floden på väg hem till Gagnam och råkar läsa en notis om Space Out-tävlingen som snart ska ta plats här fnissar jag för mig själv. Tycker den beskriver min resa; Lose your mind and find your soul – och i mitt fall; my Seoul.

Kulturella förväntningar och långa arbetstider

Sydkorea har en kultur av långa arbetstider och är samtidigt känt för sin höga produktivitet. Landet har en stark ekonomi och är hem för flera stora globala företag såsom Samsung, Hyundai och LG Electronics.

På senare år har det funnits en ökad medvetenhet om vikten av arbetsliv och balans. Sydkoreas regering har vidtagit åtgärder för att främja arbetsbalans, inklusive införandet av lagstiftning om en 52-timmars arbetsvecka för att minska övertidsarbete och främja fritid. Här ligger vi onekligen några steg före i Sverige med vår målsättning om 40 timmars arbetsvecka.

Trots regeringens åtgärder är kulturella normer och förväntningar svåra att övervinna. Arbetslivet är särskilt utmanande för föräldrar i Sydkorea, där det finns höga förväntningar på att arbetstagare ska tillbringa långa timmar på jobbet. Många föräldrar kämpar för att hitta tid att tillbringa med sina familjer och delta i sina barns liv. Just nu minskar dessutom födelsetalen drastiskt i landet. Många unga par väljer att helt avstå från att skaffa barn då det är alltför dyrt att ge barnen de bästa förutsättningarna i livet vad gäller uppväxt och utbildning.

Space Out - ett globalt fenomen med ett budskap om mindfulness och avkoppling

Space-out-tävlingen, föddes ur en kreativ tanke av den koreanska konstnären Woopsyang. Hon vill uppmuntra Seoul-borna till att omfamna stillhet i ett samhälle som ofta präglas av konstant aktivitet.

Förberedelserna inför tävlingen är minst sagt unika. Deltagarna får inte bara ett startpaket med t-shirt och nummerlapp, utan också en yogamatta för att maximera komforten under sin Space Out-session. För att kommunicera sina behov under tävlingen används färgglada skyltar, så att deltagarna kan be om allt från en massage till en kopp kaffe utan att bryta mot tävlingsreglerna om tystnad. Röd skylt betyder att deltagaren känner sig sömnig och önskar massage. Blå skylt är lika med önskemål om vatten. Gul skylt betyder att deltagaren är varm och vill få en frisk fläkt. Kanske värt att testa på den aktivitetsbaserade arbetsplatsen hemma? 😊

Det som började som en lokal händelse i Seoul har vuxit till ett globalt fenomen som fängslar publik över hela världen med sitt budskap om mindfulness och avkoppling. Från Peking till Hong Kong, Taipei till Rotterdam har Space-out-tävlingen överskridit kulturella gränser och inspirerat individer över hela världen som längtar efter ett ögonblick av lättnad i en alltmer hektisk värld.

Gyllene trofé för att göra ingenting

Att vara domare i en Space Out-tävling är ingen lätt uppgift. Hur bedömer man kreativiteten i att göra absolut ingenting? Är det konsten att balansera en blomma på näsan medan man sitter stilla eller att bygga ett slott av moln med bara tankens kraft? Domarna måste vara öppna för det oväntade och beredda på att belöna de mest absurda och originella ”spacing out” teknikerna. Deltagarnas puls mäts också under hela tävlingsmomentet och påverkar förstås resultatet.

Den ultimata belöningen för att vara bäst på att göra ingenting är en gyllene trofé formad som en av världens mest kända tänkare – Rodins ”The Thinker”. Förra årets vinnare i Seoul är ett stort fotbolls-fan som tyvärr är alltför van vid att sitta och titta på när hans lag (som ligger sist i serien) förlorar. Det har gjort honom till en expert i dagdrömmeri, påstår han, vilket kom väl till pass under Space Out-tävlingen.

Konsten i att låta tankarna vandra fritt

Det kan tyckas vara en paradox att vi ska tävla i att bara vara. Tävlingens syfte är att utmana samhällets uppfattningar om ledighet och främjar idén om att det finns skönhet och värde i att bara vara närvarande och låta tankarna vandra fritt. Konstnären Woopsyang bjuder in deltagarna till att utforska sina inre djup och finna tröst i att bara vara.

Jag finner det väldigt självklart att det är en konstnär som grundat Space Out-konceptet. Vid tillfällen då jag och mina kollegor skapar tillsammans eller på egen kammare – tavlor, tal eller texter – så sker det oftast i mellanrummet – de där stunderna när vi låter tankarna vandra och vi tomglor rakt ut i luften.

Space-out tävlingen – ett uppfriskande botemedel mot produktivitet och upptagenhet

I en värld som förhärligar produktivitet och upptagenhet erbjuder Space-out-tävlingen ett uppfriskande botemedel – en chans att pausa, andas och omfamna skönheten i att göra ingenting.

Vad sägs om att utmana familj och vänner på en ny tävling i Påsk? Dela ut filtar och låt dem slå sig till ro i stillheten. Tillåt dem att ge sig ut på en resa i det inre, ledda av hjärtats rytm. Låt tävlingen bli en canvas för sinnesintryck, där individer väver sina egna unika mattor av frid med livet som en livlig bakgrund.

Önskar dig en Glad Påsk

Petra Brask, författare, föreläsare och digital nomad

And into the woods I go, to lose my mind and find my soul.

Dela gärna detta inlägg

press och media, petra brask och partners

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexperter på Petra Brask & Partners.

Kategorier