Var och vad är din arbetsplats egentligen?

Här gör vi viktiga saker

Minns du ditt första skrivbord? Det där som kanske stod i ett barnrum, ofta överbelamrat med pennor, hemliga lappar och en brokig samling av doftande suddgummin. Ett eget litet kontor. Kanske satt där klistermärken snett på bordsytan, och ett par bokmärken trängdes i ett pennfack som aldrig riktigt gick att stänga. Min första kontorsplats låg i ett hörn av vardagsrummet, ett klaffbord med plats för en skrivmaskin som jag knappade på med stor seriositet. Jag hade lärt mig att ett kontor, det var en plats där man gjorde viktiga saker. 

Sedan dess har arbetsmiljön varierat. Från hotellrum i Asien till kontorshotell i Vasastan. Från kunders konferensrum till en solig uteplats på Gotland. Och nu, efter några turbulenta år av pandemi och hybridliv, har frågan blivit mer aktuell än någonsin: Var och vad är din arbetsplats egentligen?

Många vi möter på våra utbildningar och uppdrag brottas med just detta. Inte bara var de ska sitta – utan också hur de ska jobba, fokusera, umgås, och må bra. Det är som om själva begreppet arbetsplats är i gungning.

Och kanske är det just där möjligheten ligger.

Din arbetsplats, Petra Brask & Partners

Ett kontor är inte längre bara en plats

Under pandemin tvingades vi hem. Vi satt i kök, soffor, tvättstugor, med barn, katter och partnern som kollegor. Vissa trivdes oväntat bra. Andra klättrade på väggarna. Tekniken fungerade. Mötena rullade på. Men något hände ändå under ytan. Det där subtila kittet som får oss att känna oss som en del av ett sammanhang började vittra.

Nu hör vi det från många håll: arbetsgivare vill ha tillbaka sina medarbetare. Inte alla dagar. Inte i gamla hjulspår. Men tillbaka – för att något saknas när vi isoleras för länge.

Forskning, bland annat från OECD och Microsofts Work Trend Index, visar att långvarigt hemarbete kan öka känslan av ensamhet, sänka engagemanget och påverka vår förmåga att samarbeta och möta deadlines. Det är inte svårt att förstå. Vi människor är sociala varelser. Vi speglar oss i varandra. Vi inspireras, utmanas, skärper oss – när vi får vara tillsammans.

Samtidigt - tilbaka till vad?

För många är tanken på att gå tillbaka till det gamla kontoret med fasta platser, neonljus och småprat vid kaffeautomaten inte direkt lockande. En del upplever att de får mer gjort hemma. Att de hinner hämta barn, gå till gymmet eller ta en promenad mellan möten.

Så hur hittar vi balansen? Hur skapar vi arbetsytor – fysiska eller mentala – som faktiskt stödjer både vårt arbete och vårt välmående?

Din arbetsplats - arbete och välmående

1. Se över dina störmoment

Vad stör dig mest? Ljud? Andra människor? Stök? Teknikstrul? Ringa in dina främsta störmoment och hitta sätt att minska dem. Det kan vara så enkelt som att byta plats för vissa typer av uppgifter, använda brusreducerande hörlurar, eller sätta upp en lapp med ”stör ej – djupfokus pågår”.

Och du – om du själv stör andra, var inte rädd att ta det snacket. En arbetsplats, fysisk eller digital, mår bra av att vi pratar öppet om hur vi kan jobba bättre tillsammans.

2. Skapa arbetsfokus - börja i hjärnan

Det låter kanske flummigt, men det är sant. Din hjärna gillar förutsägbarhet. Den vill veta: När arbetar vi? Vad är fokus nu? Om du kan signalera till dig själv att nu är det jobb, oavsett om du sitter vid köksbordet eller på en coworking-yta, så hjälper du hjärnan att komma i rätt läge.

Ett tips: skapa en liten ritual i början och slutet av din arbetsdag. Det kan vara att ta en promenad, tända ett ljus, sätta på dig ”kontorskläder” (även om ingen ser dig), eller göra en femminuters planeringsstund.

3. Ensam hemma? Så hittar du energi i gemenskap

Jag coachade nyligen en deltagare som uttryckte det så pricksäkert:

”Det är utmanande att jobba helt hemifrån – det kan bli tråkigt, ensamt och svårt att få struktur. Jag saknar det löpande bollandet och samarbetet med andra, och tycker arbetet blir roligare när fler personer är involverade.”

Vi pratade också om möjligheten till kontorshotell eller andra lösningar för att skapa det där viktiga sammanhanget. För det är just sammanhanget som många saknar. Det där småsnacket vid kaffemaskinen, leendet i korridoren, eller bara känslan av att någon annan också sitter och kämpar med sin att-göra-lista.

4. Stäng dagen mentalt - inte bara datorn

När kontoret flyttar hem eller vi flyttar runt mellan olika platser, suddas gränserna lätt ut. Det blir svårt att veta när arbetsdagen är slut. Många vi möter beskriver att de ”aldrig riktigt kopplar av”.

Hjälp dig själv genom att fysiskt stänga ner: slå ihop laptoppen,ref stäng arbetsfliken, flytta undan jobbsakerna. Och framför allt – skapa en tydlig gräns mentalt. Ett tips är att avsluta dagen med en liten reflektion: Vad hann jag med? Vad tar jag med mig till imorgon? Vad är jag nöjd med idag?

5. Skapa trygghet tillsammans - prata om jobbet

Även om arbetslivet blivit mer flexibelt, behöver vi fortfarande prata med varandra om vad som fungerar. En hybrid arbetsplats kräver ännu mer tydlighet: När är vi på plats? Varför? Hur gör vi med samarbete och fokus? Hur tar vi ansvar för varandra och för gruppen?

Det handlar inte om att kontrollera – utan om att skapa trygghet, tydlighet och tillit.

6. Din arbetsplats är ett verktyg - inte ett mål

Slutligen – ställ dig frågan: Vad är syftet med min arbetsplats? Är det för att jag ska kunna fokusera? Träffa kollegor? Skapa struktur? Hitta arbetsglädje? Arbetsplatsen är inte målet – det är ett verktyg. Ett stöd för dig och din hjärna att kunna prestera hållbart.

Kanske är det därför den här frågan engagerar så mycket. För att det inte längre handlar om bara en fysisk plats – utan om hur vi vill leva våra arbetsliv.

Vi har chansen nu. Att omdefiniera, omförhandla och omforma våra arbetsplatser. Inte bara med snygga möbler och bra kaffe (även om det hjälper), utan med mänsklig värme, tydlighet och smart struktur.

Och kanske, kanske… med en liten skrivbordsblomma som minner om den där första kontorsplatsen. Den som fick oss att känna att: Här gör vi viktiga saker.

Petra Brask, författare, föreläsare och effektivitetsexpert

Vi inspireras, utmanas, skärper oss - när vi får vara tillsammans.

Lämna ett svar

Dela gärna detta inlägg

press och media, petra brask och partners

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexperter på Petra Brask & Partners.

Kategorier