Julen är en känsla

Julen kan vara en av de mest stressande händelserna under året. Trycket ökar både hemma och på jobbet och för vissa är sista-minuten-shoppingen ett faktum. Riskerar du att bli en av de som står där villrådig dagarna före julafton när alla storlekar och färger är slut i butikerna? Hur ska det gå när förväntningarna är som högst på familjegemenskapen samtidigt som jobb-listan aldrig tycks ta slut? Vad står högst upp på din egen önskelista?

Vad vore julen utan griljerad skinka, en tindrande gran och den heligaste traditionen av dem alla – Kalle Anka och hans vänner – när de tröttaste lugnt kan slumra in och de minsta springer runt och undrar varför de vuxna ska titta på tecknat just klockan 15.00 på julafton?

Det är inte bara elförbrukningen som ökar i december, alla julklappar och julmat gör sitt till för att höja kostnader och blodtryck. Här är därför några konkreta förslag för att minska julhetsen och skapa en rimlig jul utan att du behöver slänga dig ner helt slutkörd i soffan på julafton.

Julklappar
Om du har en stor krets av släkt eller vänner att köpa julklappar till, kan det bli mycket kostsamt både i tid och kronor. Du kanske kan minska stress och kostnader för alla om du föreslår att:

  • Ni bara köper paket till barn under 18 år.
  • Ni skriver allas namn på varsin lapp och stoppar i en burk. Låt alla dra varsin lapp och så behöver du bara köpa present till en person.
  • Ni sätter en gräns på kostnaden per present till varje person.
  • Gör en lista över alla gåvor som ska köpas innan du går och handlar. Om du väntar på att inspirationen ska slå till, kan du vandra planlöst i köpcentrumet i timmar.
  • Om möjligt, gör din julshopping tidigt (det är hög tid nu).
  • Handla dina julklappar på Internet. Vissa företag slår också in dem i presentpapper mot en liten extra avgift.
  • Skippa julklappar helt och ge ett bidrag till något välgörande ändamål istället.

Julmaten
Att förbereda en måltid för familj och vänner kan vara roligt men tröttande och stressande på samma gång. Jag hade en deltagare i förra veckan som klagade på att det alltid var hon och hennes man som gjorde allting och att ingen av gästerna hjälpte till, de tog inte ens med sig något.

Om du tillagar och förbereder maten hemma, se till att delegera uppgifter. Till ett julbord fungerar det ju perfekt att alla tar med sig något, det blir dessutom trevligare och roligare när alla känner sig delaktiga.

Gör en lista på mat och ingredienser. Köp så mycket du kan i förväg – det blir trängre i affären ju närmre julafton (och vissa varor tar slut).
Är det tiden som är knapp mer än kassan, så fundera på att göra matinköpen online. Butiken kommer att leverera dina matvaror till din dörr.

Julkänslan
Stress, ångest och depression är vanliga under julen. Psykologer försäkrar oss att dessa känslor är helt normala.
Räkna inte med mirakel. Om du och vissa familjemedlemmar ibland gnabbas andra tider på året, så vore det väl konstigt om det inte blev lite spänningar även vid jul. Undvik kända riskfaktorer. Om politik är ett känsligt ämne i din familj, prata inte om det. Om någon tar upp ämnet, använda distraktion och prata om något annat.

Bästa julhälsan får du genom att äta och dricka måttligt, säger alla hälsogurus och de brukar lägga till; Sov ordentligt och rör på dig.

En riktigt mysig tradition vi har hemma är julpromenaden på förmiddagen, när svärmor och jag traskar runt i skogen och pratar om livet och året som varit. På kvällen kör vi den gemensamma ”julrullningen”. Hela släkten går ut och går tillsammans efter all julmat. Vi brukar ta oss bort till kyrkan och se alla fina ljus och marschaller som tänts för ”absent friends”. På vägen hem igen blir det pulkaåkning i närmaste backe för stora och små. Frusna söker vi oss sedan hem till lite värmande glögg samtidigt som vi inte kan undgå att se in i vardagsrummen vi går förbi hur folk fortfarande sliter med julklapparna.

Så vad är det då egentligen du önskar dig mest av allt till jul? Kanske är det fred på jorden eller i alla fall fred i hemmet under julen? Lite fredad tid om det går att önska? Vad det än är så hoppas jag att du hittar det under granen eller kanske i ditt hjärta.

En riktigt lugn och fin jul önskar jag dig.

Petra Brask
Effektivitetsexpert och Författare

”Anledningen till att vi alla går på högvarv inför julen med den eviga, oåterhållsamma och ofta knasiga julklappsshoppingen är antagligen att vi inte riktigt vet hur vi ska uttrycka vår kärlek i ord.”
– Harlan Miller

Lyssna på Tidspodden Jultiden

Läs 5 tips för nystart på jobbet 2019

God Jul & Gott Nytt År önskar jag och mina kollegor och samarbetspartners.

Dela gärna detta inlägg

press och media, petra brask och partners

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexperter på Petra Brask & Partners.

Kategorier