Vad förgyller tiden i din kalender?

Vilka bokningar har du som du går och längtar efter i din kalender? När jag frågar mina deltagare om någon av dem har upplevt brist på tid någon gång, brukar de brista ut i skratt och så är alla händer uppe i luften. När jag sedan frågar vad de skulle göra om de hade gott om tid, brukar de se fundersamma ut. Föreställ dig att du fick en timme om dagen som bara var din? Vad skulle du använda den tiden till?

Ibland säger deltagare; ”Får jag önska vad jag vill?” och jag nickar och ler. Du får önska vad du vill. Då ser jag hur de tar i ända från tårna och skriver saker som;

Bara vara, reflektera, läsa, sova, umgås med familjen, tid med partnern, träna, ligga på soffan, påta i trädgården, baka, planera, fokusera, gå på långpromenad med hunden, utöva en hobby…

När jag hör dessa förslag så slår det mig att all denna ”önsketid” ofta är den som ger oss återhämtning och minskar stress. Innan vi började leva i den uppkopplade digitala världen är det möjligt att den här tiden tog sin rättmätiga plats i våra liv utan att vi behövde boka in den. Men i dagens gränslösa samhälle där jobbet följer oss in i fritiden och fritiden följer med på jobbet så får vi ha respekt för vår tid och sätta egna gränser. Det innebär att den så viktiga reflektions- och återhämtningstiden blir en aktiv handling. Det är tid som inte flyger in i våra kalendrar av sig själv. Om vi inte har en starkt inrotad vana av denna tid så är det lätt hänt att den blir utkonkurrerad av tid på sociala medier eller nyhetssajter där vår hjärna omedvetet lockas att vara kvar betydligt längre tid än vi tänkt oss när vi ”bara skulle kolla”.

Att göra Tidspodden är ett riktigt lustfyllt projekt som lyser upp som en sol i min kalender varannan vecka. Det är en dröm som går i uppfyllelse att få sitta där och reflektera över tiden tillsammans med Lena Lid Falkman.

Lena och jag träffades för ett par år sedan när jag kom till Handelshögskolan för att utbilda hennes avgångselever i effektivitet. Du vet den där upplevelsen när du träffar en människa och det känns som att ni har känt varandra i många år? Så var det att träffa Lena. Tid och rum upphörde att existera. Innan vi skildes åt sa hon spontant ”Vi borde göra en podd ihop.”

Några veckor senare hade Lena hittat vår proffsiga producent Ulf Lindholm, erfaren journalist med poddstudio på Drottninggatan mittemellan min och Lenas arbetsplats i Stockholm.

Vi började med att skriva en lista med drömgäster och överst på den listan stod Bodil Jönsson, hela Sveriges tidsguru som redan 1999 kom ut med boken ”Tio tankar om tid.” Förstå då att det nästan kändes helt overkligt när vi plötsligt sitter där i studion med Bodil. Både Lena och jag fick nypa oss i armen. För oss var det guldtid.

Bodil kommer nu 20 år senare ut med boken ”Gott om tid” där hon reflekterar över vad som hänt med vår tid sedan hon skrev sin bok 1999. Jag satt länge och funderade på vilket djur jag skulle välja för att sammanfatta programmet, men när jag läst Bodils nya bok så föll det sig naturligt.
Lyssna och njut av vår önsketid med drömgästen och tidsgurun Bodil.

Önskar dig en Glad Påsk med gott om tid!

Petra Brask, författare och effektivitetsexpert

”Den upplevda tiden och klocktiden är inte samma sak.”
Professor emerita Bodil Jönsson,  ur boken ”Gott om tid” (Brombergs Bokförlag)

 

Dela gärna detta inlägg

press och media, petra brask och partners

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexperter på Petra Brask & Partners.

Kategorier