Dags för en teknisk sabbat under semestern?

”I år ska vi bara ta det lugnt på semestern. Vi ska bara vara i sommarstugan och renovera lite grann, sen har sonen ett fotbollsläger där jag ska vara assisterande tränare och så behöver vi resa till svärmor och hjälpa henne att rensa ut vinden. En vecka i Grekland blir det också och då ska jag ta mig igenom några böcker som jag bara måste läsa för jobbets räkning.” den mörkhårige chefen lutar sig tillbaka i stolen och dricker sitt rykande kaffe samtidigt som han följer ångornas väg med blicken och panorerar ut genom fönstret. Ut på andra sidan. Otålig att komma igång med sitt nästa stora projekt. Semester-projektet.

”En del jobb blir det förstås, man kan ju inte lämna den här skutan helt och hållet. Måste ju ha koll på mejlen, annars kan man inte koppla av. Vet du förresten hur man kommer igång med Twitter?” Hans fingrar trummar på skrivbordsytan och ena foten slår som en trumpinne mot stolsbenet samtidigt som han hejar på en medarbetare som går förbi hans arbetsplats.

Svenskar har svårt att koppla av under semestern. Hälften har avbrutit eller skjutit upp semestern på grund av jobb och lika många har svårt att varva ner när de är lediga. Majoriteten kollar jobbmailen trots att det är semestertider. Många gånger för att man tror att det förväntas av en, för att ”andra gör ju det” eller ”jag vill inte ha så mycket att ta tag i när jag kommer tillbaka” men självklart också p g a (o)vana och nyfikenhet.

Ska vi ha dåligt samvete för att vi kollar mejlen på semestern? Ska vi ha dåligt samvete för att vi inte kollar den? Varför ska vi ha semester över huvudtaget?

I Nederländerna och Danmark hittar du de minst stressade cheferna i världen enligt Revisions- och konsultföretaget Grant Thorntons årliga internationella undersökning på 6000 företagsledare i 40 länder.

Danmark är också landet där majoriteten av semesterfirarna kopplar bort jobbet så fort ledigheten tar vid. Över hälften struntar dessutom i jobbmailen hävdar nätresebyrån Expedia i en färsk studie gjord på 7800 personer från 20 länder.

Svenska företagsledare är stressade trots att de tar bland de längsta semestrarna i världen. 1 av 5 svenska företagsledare är mycket eller t o m extremt stressade. De mest stressade företagsledarna finns dock i Botswana och Grekland.

Att försöka nå sina mål är den främsta orsaken till stress och fysisk träning är den vanligaste stressdämparen. Hela 62% av världens chefer säger att man utövar sport eller träning för att minska stress.

Näst vanligaste sättet för svenska chefer att avhjälpa stress är att delegera till kollegor. Det skiljer sig från det globala snittet, där underhållning i hemmet (?!) kommer på andra plats. Detta tycks vi svenskar knappt ägna oss åt alls.

I Filippinerna ägnar sig 97% av cheferna åt att roa sig i hemmet för att dämpa stressen. Man kan ju undra vad de gör? Och om det funkar?

Tabellen: Andel företagsledare som utför de globalt fem populäraste aktiviteter i avstressande syfte

Semestern borde vara en välbehövlig vila för en stressad själ, men så ser inte de svenska företagsledarna på ledigheten. Trots att de kommer på tredje plats när det gäller att ta ut semester – 23 dagar i snitt, så är det bara 15% som anser att semester minskar stressen. Att ha så pass mycket semester och ändå vara stressad är relativt ovanligt vilket du kan se i diagrammet nedan. De ryska företagsledarna tar ut överlägset mest semester – hela 36 dagar i snitt. (I Japan tar cheferna bara ut 5 dagar i snitt och de kinesiska cheferna 7 dagar och där är också cheferna mer stressade än i andra länder.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 tips för en vilsam semester

Alla dessa tekniska verktyg och sociala medier som pockar på din uppmärksamhet kan mycket väl ge en falsk känsla av att allt är så bråttom och att du måste ”stå på tå” för att hänga med och inte hamna efter. Du försöker kanske jobba över och tänjer på sömntimmarna för att få ihop dygnets alla aktiviteter och krav på dig. Låt säga att du har hållit på så ett tag? Då är det risk för att din hjärna till slut lider av en kronisk brist på sömn och att en dimma av trötthet till slut sveper in över dygnets alla timmar.

Semestern är din chans att vila ifatt och återhämta dig samt bryta en del av de tekniska ovanor som kanske har börjat styra ditt liv. Förstör inte den chansen genom att boka in semestern som att den är årets största projekt där du har lovat bort varenda sekund. Att ha några saker att se fram emot är väl en dröm men se till att du har utrymme för:

Reflektion
Ta tid för dig själv, stanna upp, fundera, njut av att vara i dina egna tankar.

Spontanitet
Unna dig att vara spontan. Kolla in en kul annons på någon lokal sevärdhet. Packa en picknick-korg. Förläng semesterresan.

Njutning
Njut med familj och vänner som ger dig energi (skippa de som tar energi, semestern är för kort… livet också för den delen…), långa middagar och samtal (utan att någon i sällskapet får en frånvarande blick och fipplar med telefonen under bordet för att man måste checka in hela familjen på Facebook)

Naturen
Passa på att vara ute i naturen. Studier visar att immunförsvaret stärks och att lugnet i naturen hjälper din hjärna att processa all stimuli som du utsätts för. Så ut med dig, inte bara för att njuta av frisk luft utan för att stärka immunsystemet och din hjärna.

Ledighet
Sluta ha dåligt samvete. Dåligt samvete är så vansinnigt okonstruktivt. Ge dig själv semester från åtminstone det. Om du ska ägna dig åt självspäkande och utöva självrannsakan så gör det någon annan tid på året. Nu behöver du få slappna av och vara ledig. Till och med från dig själv.

Tänk om du skulle ta den här helgen och börja öva på att varva ner? Med tanke på att vi i Europa har en fantastisk massa semesterdagar åtminstone om vi jämför med övriga världen, så vore det väl toppen om vi, såsom danskarna, kan ta och koppla av lite under dessa dagar.

En dejlig helg önskar jag dig

Petra Brask

”Semester är bara en av grenarna i kampen mot grannarna.”
Eddie Cantor (1892-1964)

Dela gärna detta inlägg

press och media, petra brask och partners

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexperter på Petra Brask & Partners.

Kategorier