Semestern är viktig för din hälsa

”Tror du på Gud? Nej, Lind. Jag tror på Robert Lind i Kramfors. Jag är övertygad att han finns. Dessutom har jag tyckt mig höra hans röst.”-  Hur då? ”Jag ringde upp honom…” Emma Wiklund är sommarvärd i P1 och har med ett klipp från Hasse & Tage, dessa tidlösa underhållningsgudar, som även jag växt upp med. Jag skrattar och minns, reflekterar och njuter med mitt i kaffe på verandan. Det är sommar och semestern börjar på riktigt.

Det är alltid lite klurigt när du är din egen chef att bestämma när du ska få semester och hur mycket du är värd att vara ledig. Det gränslösa arbetslivet utgör möjligheter till flexibla arbetstider, men också tveksamheter till när kan vara ledig med gott samvete och när du borde vara tillgänglig. Något som ställer till det för de som förhandlat bort övertid mot en veckas semester extra. Innebär det då att du förväntas vara tillgänglig dygnet runt? Även under semestern?

Jag har deltagare som säger att deras jobb är deras fritidsintresse och de vill minsann vara tillgängliga, det skulle kännas konstigt att tappa kontrollen bara för att det råkar vara helg eller semester.

Den senaste studien, ”Gränslöst arbete -möjligheter eller krav”, gjordes 2010. En majoritet av personerna i studien, 80 procent, vill separera arbete och fritid. Endast 20 procent vill ha mer flytande gränser. Problemet för många är att det inte alltid går att hålla fast vid den strategi man önskar sig.

Det gränslösa arbetet ställer höga krav på vår förmåga att ta in information, bearbeta och förädla den, fatta beslut och genomföra dem. Din förmåga att sätta gränser blir alltmer avgörande för din hälsa.

Utmärkande för att lyckas med den strategi du valt, oavsett vilken, är att kunna organisera ditt arbete effektivt och jobba självständigt, att själv kunna avgöra när du är färdig med en arbetsuppgift och att kunna säga nej och sätta gränser .

Semestern är viktig för din hälsa. Flera forskningsstudier visar på översjuklighet och överdödlighet hos de som inte tar någon semester. Semestern spelar en central roll för mental och kroppslig återhämning.

Men hur kommer det sig då att Sverige, ett land som har ett av de längsta semesterperioderna i Europa, har så mycket stressrealterad sjukskrivning?

Forskarna Bengt Arnetz och Jessica de Bloom presenterar ny forskning som absolut stödjer att semestern är viktig för hälsan men inte att en lång semester skulle vara bättre än flera kortare ledigheter. I samma andetag skriver de att dom som själv styr över innehållet på sin semester är de som återhämtar sig mest.

Det räcker alltså inte bara med att se semestern som en passiv process och forskarnas fokus läggs allt mer på vad vi gör under vår semester. Det finns glädjedödande forskningsrapporter som visar att effekterna av din semester avtar redan en vecka efter att du kommit tillbaka till arbetet igen. Dessa rapporter betonar vikten av regelbunden återhämtning. Semestern är alltså inte en engångsaktivitet, en gång per år, som ska räcka till nästa sommar.

Det jag gillar i det budskapet är att det tar bort prestationsångesten inför den stundande semestern. Om jag ska sammanfatta de rapporter jag tagit del av, så handlar det om att styra själv över din semester och se till att koppla av. Naturen gör gott för själ och hjärna. Att umgås kravlöst med vänner och bekanta laddar batterierna, likaså reflektion och njutning i alla former. Det är där sommarvärdarna i P1 och Hasse & Tage kommer in. Det ger både reflektion, njutning och goda skratt i hängmattan eller varför inte på sommarpromenaden.

Men framförallt betonar psykologerna att om du har för vana att ägna dig åt självspäkning och självrannsakan…  Gör det någon annan tid på året. Din hjärna behöver semester. Till och med från dig själv.

En riktigt skön sommar önskar jag dig och så möts vi på bloggen igen i slutet på augusti

Petra Brask

”Den dagen kommer när vintern frågar; Vad gjorde du hela sommaren?”
Tjeckiskt ordpråk

 

Dela gärna detta inlägg

press och media, petra brask och partners

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexperter på Petra Brask & Partners.

Kategorier