Är du förberedd?

stressStahler”Hej, jag undrar om du har tid med en intervju angående hur man förebygger stress inför julen? Och det är bråttom. Helst skulle vi behöva höras redan idag om jag ska hinna få klart artikeln i tid.” Jag läser mejlet från journalisten som arbetar för en stor känd tidning och tänker att det är den tredje intervjun på detta tema som jag gör. Den första gjordes redan efter semestern, den 4 augusti. Då var det svårare att föreställa sig sill och brysselkål. Nu känns det inte längre lika långt borta. ”När ska artikeln ut?” frågar jag nyfiket när jag pratar med journalisten. ”Jag menar det är ju hög tid att sätta igång nu om det inte ska bli stressigt.” Jag hör hur hon flämtar och sväljer som att hon nu både bävar inför att få ut artikeln i tid och att hinna med sin egen jul.

Att det närmar sig jul märks inte minst på att tempot skruvats upp ute på arbetsplatserna i Sverige, samtidigt som ljuset har skruvats ner. November är så mörk att mina grannar har börjat sätta upp delar av sin julbelysning redan. Första advent är nära. Men när jag frågar mina deltagare om de har börjat förbereda julen så verkar de förvånade över frågan. Julen? Det är väl ändå lite tidigt? Men om vi tittar i kalendern så kan vi se att den närmar sig med stormsteg. Det är inte så många helger att vifta på längre om du ska hinna med lussefirande, julklappsinköp och julbord.

Hur kommer det sig att för vissa människor är julen som en ”happening” varje år? Trots att vi har gjort det här några år nu, så är det som att det är en överraskning att det faktiskt ska ske i år igen? Ju närmre den 24 december vi kommer desto mer ökar hysterin. Längtan efter julkänsla, stillhet och frid kläms in i några minuters tystnad under ungarnas lussefirande på skolan, samtidigt som man sneglar på telefonen och känner adrenalinet stiga i takt med antalet mejl som rasar in.

Vad är det som gör att det känns som jul? Jag ställer frågan till mina ungdomar för att få reda på vilka förväntningar de har inför julen. Min dotter svarar omedelbart; ”Det är allting före julen som gör julkänslan. Advent och allt julpynt.” Min son säger sedan. ”Vi har lärt oss att göra köttbullar på hemkunskapen i skolan, så dom tänkte jag fixa i år.” Jag kan inte låta bli att se imponerad ut. Tonåringar är en härlig tillgång här hemma. Jösses, vad stora de blivit och vad mycket de kan hjälpa till med. ”Julgodis är viktigt. Har vi bokat in att vi ska göra julgodis?” Jag nickar och pekar på kalendern. ”Det gör vi på första advent.”

Jag delar in julen i tre delar; julmaten, julklapparna och julkänslan. Alla delarna behöver funderas igenom och förväntningar bör stämmas av med alla inblandade. Men först och främst får man fundera över hur man vill fira julen. Det blir mer och mer populärt att lämna julen hemma och åka iväg ifrån hela arrangemanget. Kanske har man lättare att hitta julfriden någonstans på en strand i ett varmt land eller i skidbacken med serverat julbord på fjällhotellet?

Jag tycker också det är viktigt att fundera igenom vilka man vill fira julen med. Jag hade en deltagare som såg alldeles förskräckt och sa; ”Det är så långt ifrån min verklighet att min fru, jag och barnen skulle våga ifrågasätta jultraditionerna och åka iväg och fira själva någonstans.” Han tittade längtansfullt på de exotiska resebilder han hade som skärmsläckare på sin dator. ”Släkten ska ju ha sitt.” sa han och suckade. ”Min mamma skulle förmodligen ha ihjäl mig om jag sa att vi ska resa bort i jul.” Men samtidigt som han sa det, såg han också lite nöjd ut. Det kanske är härligt med en stor tjock släkt som gör som de brukar? Det kan finnas något invant och tryggt med att checka av de där pinsamma punkterna under julhelgen. Så där, nu har svärmor spillt ut sillen i år igen, check. Och där kommer morbrors gamla jakthistoria, check. Så nu ska bara svägerskan klaga på att glöggen inte smakar som förr, men först ska vi alla se Kalle Anka, så att farfar får sin tupplur. ”Barn, barn, nu måste vi se på Kalle!” ”Men varför ser vi på det?! Det är ju inte ens roligt?”

Oavsett vilken jul du eller din familj har tänkt i år, så är det hög tid att sätta igång att planera och stämma av med alla inblandade. Se till att ni är klara över julklappsarrangemangen. Vem ska ge till vem? Hur mycket ska de kosta? Be om önskelistor och gör framför allt egna listor innan du ger dig ut i julhandeln. Det är svårt att förvänta sig att inspirationen ska komma i folkmyllret eller att du ens ska kunna komma ihåg vilka du skulle handla till. Jag har många deltagare som tänker shoppa julklappar på nätet hemma och till och med får hem dem inslagna och klara. Se bara till att beställa dem i tid. ”Det går ju också att hoppa över julklappar helt och hållet och istället skänka pengarna till bättre behövande. Det ska vi göra.” sa en av mina deltagare stolt i veckan.

Julmaten är också värd att planera i tid. Ifrågasätt vad ni verkligen vill ska finnas på julbordet och se till att alla får bidra. Mycket av julmaten går faktiskt att förbereda i god tid och laga innan den 24:e. Tänk på att göra listor även där. ”OurGroceries” är en fiffig gratis-app för telefonen där du kan börja skriva in dina shoppinglistor. Den är gratis och går att dela med dina familjemedlemmar. Den fungerar utmärkt resten av året också. Familjen skriver upp saker på den så fort något är på väg att ta slut hemma.

Julkänslan kommer du inte att hitta under granen. Den kommer inte heller av att det är en person som drar hela jullasset. Se till att fördela uppgifterna. Det ökar stoltheten, glädjen och känslan av gemenskap när alla får bidra och vara delaktiga.

Lika viktigt som det är att göra en lista över uppgifterna inför julen, lika viktigt är det att skapa en INTE-att göra lista. Fundera över vad som går att plocka bort? Finns det några omöjliga projekt, förväntningar, dåliga samveten som faktiskt är helt orimliga att försöka uppnå under den här tiden på året? Det magiska ligger i att skriva ner det. Då aktiverar du den logiska delen av hjärnan som har betydligt lättare för att avgöra hur realistiska dina tankar som flyger runt därinne i hjärnan, egentligen är?

jullugnTänk om det härligaste med julen är just nu? I förberedelserna inför den? Då vore det ju synd om vi missade att uppleva dessa fina stunder bara för att vi är så fokuserade på att hasta ihop allt till den 24:e december. Tänk om det är så med resten av livet också? Att när vi inte stannar upp och tar oss tid att reflektera och planera blir vi så stressade över allt det där som ska hända SEN, att vi glömmer att njuta av allt som händer just nu?

Önskar dig en härlig helg och vecka i stunden

Petra Brask

 

”Så som vi lever våra dagar,
så lever vi våra liv.”
– Annie Dillard

Dela gärna detta inlägg

press och media, petra brask och partners

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexperter på Petra Brask & Partners.

Kategorier