”Mitt problem, mina damer och herrar, är att jag är förföljd av ett heltal.” Så inledde psykologen George Miller, 1956, sin artikel ”Det magiska talet sju, plus/minus två – eller några gränser för vår förmåga att processa information” Hans forskning visade redan på den tiden att vi har en gräns för vad vi kan ha i huvudet samtidigt. När det blir för många saker behöver vi ett system för att skapa oss en bild och känslan av ett sammanhang på våra arbetsuppgifter. Har du inga verktyg som hjälper dig, så svämmar hjärnan över av intryck och du går hem med en upplevelse av att du har mer att göra än du någonsin kan klara av.
Hur fungerar din hjärna i den informationsålder vi lever i? Hur ska du kunna fokusera samtidigt som du blir konstant avbruten?
”Hej Petra, nu ses vi igen!” Ett fräknigt glatt ansikte möter mig när jag går in för att förbereda en av mina kurser i veckan. Jag letar kronologiskt i hjärnan för att placera honom i rätt grupp och årtal. ”Hej! Härligt att se dig. Är det dags för dig att gå kurs igen? Har du bytt avdelning?” Den unge mannen skakar frenetiskt på huvudet. ”Nej, jag har blivit chef, så nu får jag gå den här utbildningen igen. Du tar väl upp det här med öppna landskap och hur vi ska göra för att jobba effektivt där? Det måste väl finnas statistik som visar hur dåligt det är?”
Forskarna på området bekräftar att de ständiga distraktionerna surrar som myggor runt oss och gör det svårt att koncentrera oss på det vi ska. Informationsfloden ökar och ställer inte bara krav på det vi förväntas kunna ta till oss, utan också på det vi förväntas kunna stänga ute (öppna kontorslandskap).
Torkel Klingberg, professor i neurovetenskap, ger sju konkreta tips på hjärngympa som leder till arbetsro och en effektivare tillvaro för din hjärna:
1 Prioritera
Dela in dagen i olika tidsblock, till exempel ett för tankearbete, ett för möten och ett för rutinuppgifter. Genom att skifta mellan de olika blocken på ett strukturerat sätt får hjärnan vila.
2 Sätt mål
Att sätta mål kräver energi, förmodligen är det därför vi hellre tänker på problem (sådant vi har sett) än lösningar (sådant vi ännu inte har sett). Gör tankarna synliga skriv ner dem! Om man ser dem på ett papper blir de mer konkreta.
3 Fatta beslut
Att fatta ett beslut som kräver noggrant tankearbete sker bäst tidigt på dagen.
4 Undvik distraktion
Hjärnan föredrar att enbart tänka på det man har framför näsan, så stäng av alla kommunikationsverktyg ibland. Träna upp förmågan att avvisa impulser, till exempel att kolla mejlen.
5 Gör de tråkiga sakerna
Till rutinarbete använder vi den delen av hjärnan som kallas basala ganglierna. Om vi upprepar en process många gånger kan basala ganglierna ta hand om den, vilket sparar energi. Utveckla nya rutiner för till exempel telefonsamtal eller radera mejl. Ju mindre uppmärksamhet man behöver ägna en uppgift, desto mindre energi kräver den och desto mer kan man klara av samtidigt.
6 Kom till insikt
Styr dina tankar till det som pågår här och nu och behåll fokus under en längre tid. Går att träna med Mindfulness.
7 Ha en positiv inställning
Fokusera på möjligheter. När det limbiska systemet, din känslohjärna, upplever sig vara omgiven av hot blir du väldigt medveten om alla faror i livet. Då är det lätt att göra feltolkningar, att enbart se det negativa.
”Så då menar du att öppet kontorslandskap inte är så dåligt? Den unge chefen ser skeptisk ut. ”Jag menar att jag tror det är här för att stanna och att vi får lära oss att hantera det.” Fundera inte bara på vad du ska göra och när, fundera också på var du ska vara när du behöver fokusera.
Nu ska jag fokusera på en avkopplande och skön helg med familjen.
Önskar dig en fin första advent,
Petra
”Anledningen till att vi alla går på högvarv inför julen med den eviga, oåterhållsamma och ofta knasiga julklappsshoppingen är antagligen att vi inte riktigt vet hur vi ska uttrycka vår kärlek i ord.”
Harlan Miller