Effektiva appar

Arbeta smartare

Ta hjälp av appar för att arbeta smartare, få struktur på din tid, dina tankar, idéer och din information. Det finns genialiska appar som är en stor hjälp i vardagen och som dessutom är enkla att använda. 

Hör gärna av dig till mig om du har någon app du vill rekommendera för att arbeta smartare: jan.winstedt@petrabrask.se 

Arbeta smartare

effektiva appar, nedräkning, arbeta smartare, jan winstedt

Countdown

5/5

En nedräkningsapp för Iphone

En nedräknings app som hjälper dig att få en överblick över hur många dagar det är kvar till en viss aktivitet. Stora viktiga händelser så som deklaration, födelsedagar, resor etc.

Till denna app kan varje aktivitet ha en egen ikon så att det visuellt blir lättare att hålla reda på flera aktiviteter samtidigt.

Ofta skriver vi ner när en aktivitet ska genomföras, dvs en deadline. Men det händer ibland att vi glömmer bort hur lång tid det är kvar tills uppgiften ska vara klart. Med denna app får vi lättare att förstå när vi behöver förbereda oss och starta med uppgiften innan det är försent.  

nedräkningsapp, effektiva appar, arbeta smartare, Jan Winstedt, Petra Brask & Partners

Nedräkning

5/5

En nedräkningsapp för Android

En nedräknings app som hjälper dig att få en överblick över hur många dagar det är kvar till en viss aktivitet. Stora viktiga händelser så som deklaration, födelsedagar, resor etc.

En enkel app jag använder för att få kontroll på hur många dagar jag har på mig för att förbereda eller utföra en arbetsuppgift. Det går att ställa in så att jag bara har vardagar eller alla sju veckodagarna. En annan sak appen hjälper mig att ha koll på är födelsedagar, deklaration, byta av hjul på bilen eller födelsedagar.  

Jag lägger ut aktiviteterna på min hemskärm och kan då förstora en viss aktivitet som jag vet är extra viktig.

One Note logo

OneNote

5/5

Alla dina anteckningar på ett ställe och tillgängliga var du vill.

OneNote är en digital anteckningsbok för dina att-göra-listor, anteckningar för klassen och möten, semesterplaner och annat som du vill organisera och komma ihåg.

Skriv några snabba kommentarer, eller ta bild – det sparas i OneNote.

Anteckningarna synkroniseras mellan dina enheter så att du får tillgång till dem var du än är.

Du kan enkelt dela anteckningar med andra.

Det finns kostnadsfria appar för OneNote till PC, Mac, Windows Phone, iPhone, iPad, Apple Watch, Android och Android Wear-enheter. Du kan även gå till onenote.com för att hämta dina anteckningar.

”Under 2011 kom jag i kontakt med OneNote för första gången. Lite trevande började jag leta efter hur det fungerade och snabbt kom jag fram till att OneNote är framtiden. Under mina drygt 30 år på kontor är jag van vid att arbeta med fysisk material. Pärmar som står väl märkta i bokhyllan. Varje pärm innehåller registerblad som talar om vad som skall finnas under varje registerflik. Under varje registerflik finns kopior, handskrivna dokument, häften och mycket annat. Exakt likadant är OneNotes struktur. Så enkelt och genialiskt genomtänkt. Lägg sedan till att du även kan söka på all information, text i bilder och till viss del handskrivna dokument. Att få in information är bland det smidigaste du kan tänka dig. Skriva på tangentbord, använda kamera, kopiera, spela in film, ljud, skriva ut till OneNote. Idag använder jag OneNote både i mitt arbetsliv och privat. Jag delar mina anteckningar med kollegor, vänner och ibland även kunder. Men det mesta är mina egna anteckningar från möten, erfarenheter som jag får under livets gång m.m. Jag har alltid med mig informationen. Jag använder PC, Mac, Smartphone och läsplattor. Så enkelt och så genialt.”

2018-09-21

Google Keep logo

Google keep

4.5/5

Lätt att snabbt fånga och få ner en tanke, lista, ta ett foto m.m.

Använd till egna anteckningar samt dela anteckningar med andra.

Använd ”Att göra etikett” så att du kan bocka av.

Lägg till eller ta ett nytt foto direkt in i appen. Organisera allt så att du lätt hittar det med en sökning.

Läs in ett röstmeddelande. Keep översätter sedan ljudfilen till text.

Få en påminnelse vid ett senare tillfälle om den anteckning du fångat på språng.

”Google Keep är en fantastiskt bra app för enkla snabba anteckningar. Jag använder den för att snabbt skriva ner något, göra inköpslistor och spara information som jag snabbt behöver komma åt. Den är enkel och framförallt snabb. Jag kallar den för en OneNote light app. Jag använder båda, men för de snabba tankarna/sakerna är Keep överlägsen. Funktionen där jag läser in meddelanden och Keep tolkar meddelandet och gör om det till text är mycket bra.”

2018-09-21

Be Focused logo

Be focused

3.5/5

Med appen Be Focused kan du göra saker och ting genom att bryta ner enskilda uppgifter i kortare intervaller, separerade med korta pauser.

Att vara fokuserad och koncentrera sig på en och samma uppgift är en utmaning för vår skärmbundna generation.

Det är ett förvånansvärt effektivt sätt att behålla motivation och fokus. 

Skapa uppgifter, konfigurera pauser och spåra dina framsteg under dagen, veckan eller anpassade perioder.

”Denna app bygger på en känd teknik Pomodoro-metoden. Metoden bygger på att man jobbar fokuserat, pausar ett kort tag, kör ytterligare ett arbetspass och sedan kort paus igen. Arbete + kort paus = en Pomodoro-cykel. Efter förbestämt antal Pomodoro-cyklar är det dags för en längre paus.

Läs mer om Pomodoro-metoden i vårt blogginlägg: Bara Gör´t! 

Be Focused är en lätt, enkel och flexibel app att jobba med. Du kan lägga in flera uppgifter i en att-göra-lista och sedan ställa in hur långa arbetspass, pauser och cyklar du önskar. Statistiken visar hur det går för dig. Snygga diagram och text.”  

2019-09-30

Focus To-Do logo

Focus to-do

3/5

Genom appen Focus To-Do får du Pomodormetoden och en att-göra-lista på ett och samma ställe.

Det är en vetenskaplig baserad teknik som kommer att motivera dig till att hålla uppe ditt fokus och få saker gjorda.

Du kan samla och organisera dina uppgifter i dina to-do listor, starta en fokustimer för ditt arbete och dina studier, ställa påminnelser för viktiga uppgifter/ärenden och kontrollera tiden som används på jobbet.

Det är den ultimata appen för att hantera uppgifter, påminnelser, listor, kalenderhändelser, inköpslistor, checklistor etc..

Appen hjälper dig att fokusera på ditt arbete och dina studier samt spåra din tid

Fokus To-Do synkroniseras mellan din telefon och dator, så att du kan komma åt dina listor var du än är.

”Jag gillar denna app tack vare den logiska uppbyggnaden. Jag kan samla och strukturera upp mina uppgifter i olika underlistor, så som uppgifter som tillhör ett visst projekt eller en speciell prioritetslista. Sedan kan jag välja att fokusera på en uppgift i taget med hjälp av Pomodorometoden.

Jag kunde också snabbt se logiken i appen för mina projekt och deluppgifter. Efter det startade jag och fokuserade på en uppgift i taget.

En annan rolig detalj är att jag och min kollega kan följa hur det går för varandra genom att vi skapat en gemensam grupp. Ett litet och roligt tävlingsinslag i vardagen.”

2019-10-22

Brain Focus logo

Brain Focus

3/5

Brain Focus är en app för tidsplanering som hjälper dig att få saker gjorda.

Få saker gjorda genom att lägga in fokuserad arbetstid och sedan genom en  belöna dig sedan med en paus.

Denna app hjälper dig att hantera arbetet och bryta sessioner. Du kan även konfigurera en längre paus varje x antal raster.

”Denna app använder jag när jag skall jobba med fokusuppgifter. Första steget är att välja ut en eller flera uppgifter som kräver att jag är fokuserad. Jag ser sedan till att telefonen är avstängd och att min miljö runt omkring mig är lugn. Det viktiga är att det är tydligt för mig vad jag ska göra under den här fokustiden. Sedan sätter jag igång appen Brain Focus. Jag ställer in den på 52 minuter och jobbar sedan koncentrerat under den här tiden. Efter mina 52 minuter har jag lagt in 8 minuters vila (tid för toalettbesök,  hämta kaffe, vatten etc). Sedan sätter jag igång ytterligare ett 52 minuters fokuspass.
 
Appen bygger på Pomodoro-metoden. En metod där man jobbar fokuserat, tar en kort paus, har ytterligare ett arbetspass och sedan åter en kort paus. Arbete + kort paus = Pomodoro-cykeln. Efter förbestämt antal Pomodoro-cyklar är det dags för en längre paus. 

Läs Petra Brasks blogginlägg ”Bara gör´t!” för mer inspiration kring denna metod.”

2018-09-17

Office Lense logo

Office Lens

3/5

Lens är en foto app som beskär och ökar läsbarheten på bilderna automatiskt så att det blir fokus på det som är mest intressant.

Lens kan även konvertera bilder till PDF-, Word- och PowerPointfiler.

Du kan även spara bilderna i OneNote eller på OneDrive.

”En bra app att använda när jag vill digitalisera mina dokument. Den beskär dokumentet så att bara det viktigaste kommer med. Det är lätt att styra och bestämma formatet samt var du vill spara ditt dokument. Det behöver naturligtvis inte bara vara ett dokument utan det kan även vara ett foto från expempelvis en presentation. Samma funktion och enkelhet finns även i OneNote. Skillnaden är att med Lens kan du fota och överföra informationen i flera format och program. Du kan lagra det i OneNote men också i OneDrive direkt som PDF, Word eller Powerpoint.”

2019-04-30

Min fem-i-topp applista

Nine logo

1. Nine - Det kompletta planeringssystemet

Nine är den absolut bästa och mest kompletta appen vad gäller planeringssystem för mobilen.

Task Task logo

2. TaskTask - Ha koll på dina dagliga uppgifter

Om du har en iPhone och jobbar med uppgifter i Outlook är TaskTask appen ett måste.

Toggl track, effektiva appar - tidsinventering

3. Toggl Track - Mät vad du lägger din tid på

Toggl Track är en väldigt bra app för att mäta och ha koll på var dygnets 24 timmar tar vägen.

Weekcal logo

4. WeekCal - Planera enklare och bättre

WeekCal är nog den mest lättmanövrerade kalendern jag har testat.

One Note logo

5. OneNote - Arbeta smartare med anteckningar

OneNote är ett måste om du frågar mig. Jag använder den dagligen både i mitt privat och arbetsliv.