Effektiva appar

Må bra

Vår effektivitets- och appexpert Jan Winstedt testar och rekommenderar effektiva appar med fokus på att må bra och fysisk aktivitet. Några av de appar Janne testat och rekommenderar är Twiik och RunKeeper.  

Må bra appar

Runkeeper logo

Runkeeper

5/5

Anslut dig till de över 26 miljoner människor som använder RunKeeper för att förvandla sin telefon till en personlig tränare i fickformat!

  • Följ din löpning, gång, vandring, cykling med mera med hjälp av GPS:en i din smartphone
  • Följ dina träningsaktiviteter och ha kul under tiden
  • Mät din prestation över tid
  • Dela med vänner

”En riktigt bra träningsapp. För dig som inte har någon träningsklocka kan detta vara ett alternativ. Med hjälp av appen och din smartphone kan du mäta tid, sträcka och även puls (om du skaffar dig ett pulsband). Allt registreras på ditt konto som du skapar när du registrerar dig. Du kan även få träningsprogram att följa samt statistik. Appen kan peppa dig när du gör något bra. Andra funktioner är att den ritar ut på en karta var du rör dig. Om du till exempel springer en runda ritar den ut rundan och mäter den. 

För dig som har träningsklocka kan det kännas klumpigt att ha en telefon att släpa på, särskilt som GPS:en inte visar helt rätt. Detta beror på att smartphonen använder sig av en assisterad GPS vilket betyder att telefonen tar kontakt med den närmaste basstationen. En träningsklocka navigerar direkt med satelliter.”

2024-03-22

Twiik logo

Twiik

5/5

Twiik vill sudda ut livsstilsrelaterade sjukdomar för gott och få så många som möjligt att bygga en sundare och mer hållbar livsstil.

Twiik är digitala i allt de gör, men med en mänsklig twist, plot och känsla.

Twiik levererar en coaching- och analyticsplattform med digitala verktyg och tjänster för hela friskvårdscykeln, från att hjälpa ett gym, en coach eller en företagshälsa att digitalisera sin affär och nå fler människor till att hjälpa individer att förverkliga sina drömmar om en mer hållbar livsstil.

”Detta är inte bara en app utan en hälsoplattform. Som jag själv har använt i flera år. Twiik har blivit mitt träningsnav. Här registrerar jag all min träning antingen manuellt eller automatiskt. Till Twiik finns kopplingar så att min stegräknare och pulsklocka automatiskt synkar över informationen till Twiik. Det mesta sköts helt automatiskt och fungerar super smidigt. I Twiik sätter jag upp träningsmål som jag sedan kan följa upp för att se hur jag ligger till. Många av mina vänner är också anslutna, och vi kan följa varandras träningar och ge varandra positiv feedback och hjälpa varandra att nå våra individuellt satta mål. Bekvämt att ha en märkesoberoende plattform för all data rörande träning.”

2024-03-22

Måttfull - en app från Systembolaget

4/5

Måttfull är en app från Systembolaget för dig som är över 18 år. Det är en app skapad för att få fler att reflektera över sitt drickande och att undvika överkonsumtion av alkohol. Genom appen får du lära dig mer om hur alkohol påverkar kroppen och vad det innebär att dricka måttfullt. Appen ger dig insikter om hur olika drycker, mängd och tempo kan påverka dig.

Systembolagets app ”Måttfull” hjälper oss att behålla kontrollen och att dricka måttligt. I appen registrerar du vad du dricker och när du startar. Du kan sedan följa berusningsgraden i en graf och se hur graden minskar med tiden. När du kommit till en viss gräns varnar appen dig och ställer frågan om du verkligen vill ta ett glas till.

”När vi föreläser pratar vi ofta om hur viktigt det är att hitta och skapa stunder då vi njuter av livet. Något även forskningen påvisar är av stor vikt. Under semestern är vi många som vill ta till vara på vår ledighet och njuta av livet. Semestern är en tid då vi kan ladda våra batterier och återkomma till vardagen med förnyad energi och positiva upplevelser.

 

Att sitta på en uteservering och ta sig ett glas bubbel, rosé eller en svalkande öl är för många av oss ett sätt att njuta under sommaren. Men det finns en risk att det kan bli lite för mycket ”njuta” och att vi tappar kontrollen över hur många glas det blir när vi kopplar av och umgås med folk vi tycker om.

 

Måttfullhet kan då vara nyckeln till en minnesvärd och njutbar semester. Och för att vi ska kunna njuta av en god dryck och samtidigt må bra dagen efter kan vi rekommendera Systembolagets app ”Måttfull”. Appen hjälper oss att behålla kontrollen och att dricka måttligt. I appen registrerar du vad du dricker och när du startar. Du kan sedan följa berusningsgraden i en graf och se hur graden minskar med tiden. När du kommit till en viss gräns varnar appen dig och ställer frågan om du verkligen vill ta ett glas till.

 

 

Obs! Det här är ingen app som du använder för att se om du kan köra bil efter att du har druckit alkohol. Men den hjälper dig så att du kan njuta av stunden och ändå vakna upp nästa dag redo att jobba i trädgården, få till den där löprundan eller vara den bästa partnern, föräldern, kompisen som du vill vara och ha ork till.

2023-06-20

Lifesum, app, effektiva appar, Jan Winstedt, Petra Braks & Partners

Lifesum

4/5
Lifesum är ett verktyg med fokus på att få smartare matvanor och bättre hälsa. Med appen kan du få hjälp med att ta hand om dig själv och uppnå de mål du satt upp för din hälsa och vikt genom att äta bättre.

Appen Lifesum har fokus på din hälsa och ett enklare liv. Du kan med appen hålla reda på vad du stoppar i dig och vad du behöver få i dig för en bra och balanserad energiförbrukning. Dricker du tillräckligt mycket vatten under dagen och äter du tillräcklig med frukt? Du får koll på dina vanor och rutiner genom att du registrerar vad du äter, dina träningar samt att du kan scanna förpackningar och få fram näringsinnehållet.

”Överraskande hur mycket man kan göra i gratisversionen. En mycket bred livsmedelsdatabas, från bland annat  Livsmedelsverket. Enkel registrering av allt som man stoppar i sig och bland annat med hjälp av streckkodsläsare. Det är bara att scanna streckkoden på en vara så läggs det in i appen. Det går att registrera ett mål, där appen ger förslag på vad du behöver göra och vad och hur du ska äta. Med hjälp av rutiner kan du se till att hålla reda på hur mycket vatten du dricker varje dag, hur mycket frukt och grönsaker du får i dig.

För min del är detta ett bra sätt att hålla reda på vad jag stoppar i mig. Det behöver inte nödvändigtvis handla om att gå ner i vikt utan det är lika viktigt att förstå vad jag får i mig. Och vill du justera din vikt så kan detta vara ett bra verktyg att använda.”

2022-10-19

Healthwatch logo

Health Watch

4/5

HealthWatch har som mål är att bidra med konkreta och praktiska verktyg för individer, organisationer och företag för att bevara och öka hälsa och livskvalitet samt motverka stressrelaterad ohälsa.

Tjänsten består huvudsakligen av tre delar: hälsonyheter, självhjälp och arbetsmiljökartläggningar.

Självhjälpsdelen är en vidareutvecklad version av ett vetenskapligt utvärderat system med dokumenterat välgörande effekter på psykologiska och biologiska variabler.

Verktyget baserar sig på dagens samlade kunskap och på flera års forskning.

Tjänsterna är kostnadsfria för privatpersoner.

”En riktigt bra app för att minska stress och att få kontroll på stressrelaterad ohälsa, både på kort och lång sikt. Den utgår från dig själv och består av följande delar:

  • Formulär för att fylla i hur du mår just nu
  • Dagbok där du kan skriva fritext 
  • Statistik över förändringen av hur du mår 
  • Praktiska övningar 
  • Det senaste från forskningen

Appen är till för att spegla din verklighet för att du ska kunna göra konkreta förändringar och se att det ger resultat.”

2018-09-17

diaro, app, effektiva appar, petra brask & partners

Diaro

5/5
 

Diaro är en dagbok, journal, anteckningsapp med flera plattformar som är utformad för att spela in dina aktiviteter, dagliga evenemang, möten, upplevelser, tankar, känslor, hemligheter och idéer.

Diaro är en dagbok, journal, anteckningsapp med flera plattformar som är utformad för att spela in dina aktiviteter, dagliga evenemang, möten, upplevelser, tankar, känslor, hemligheter och idéer under dagen och synkronisera data över alla dina enheter & PC. Det hjälper dig att organisera dina dagliga dagböcker / journaler eller anteckningar från det förflutna på det enklaste sättet.

Bevara dina speciella minnen, lagra personliga stunder och minnen eller hålla reda på ditt liv med hjälp av Diaro.

”Att få en verklig bild av livet kan kännas både skönt, roligt och spännande. Det som händer i livet idag är historia i morgon. Det som kändes nattsvart ena dagen är ett betydelsefullt minne i morgon. Detta är en dagboks app som jag varmt kan rekommendera. Den är enkel att använda och har flera smarta lösningar. Det jag uppskattar mest är att du med hjälp av mobilens kamera få automatiskt in bas information. När du tar en bild med din kamera, loggar kameran, plats, väder och datum (om du tillåter att kameran loggar detta). Skulle jag glömma en dag att föra in anteckningar, klistra jag bara in min bild och då får du tidpunkt, datum, väder och plats för ifyllt i dagboken. Det enda du behöver göra är att skriva in en egen anteckning. Du kan även tagga händelser på flera olika sätt. Om du vill se vad som hände samma datum året innan, klicka du bara på en symbol i appen.”

uppdaterad 2022-06-20

Naturkartan

3.5/5

Sveriges mest heltäckande naturguide med massor av naturupplevelser.

Sveriges mest heltäckande naturguide med massor av naturupplevelser. Alltifrån naturreservat, och vandringsleder till badplatser och fågeltorn – presenteras på Terrängkartan och Fjällkartan från Lantmäteriet.

Appen innehåller information från kommunerna Arboga, Borlänge, Botkyrka, Danderyd, Falun, Haninge, Helsingborg, Huddinge, Jönköping, Katrineholm, Kungsör, Köping, Lidingö, Linköping, Motala, Nacka, Norrköping, Sollentuna, Stockholm, Tranås, Trosa, Tyresö, Täby, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö, Värnamo, Växjö, Örebro, Österåker.

Från organisationerna Hälsans stig, Tyresta Nationalpark, Upplandsstiftelsen.

Och från länsstyrelserna i Norrbottens län, Västerbottens län, Jämtlands län, Uppsala län, Västmanlands län och Stockholms län.

”En kul app med förslag på vandringsleder och andra naturupplevelser. Du får en skriftlig beskrivning om varje aktivitet. Den visar kartor, fotografier och information om platser. En bra funktion är att du kan spara dina favoriter i en egen lista. Kartorna är av typen orienteringskartor. Du kan följa den på telefonen men det finns även en printbar (PDF) så du kan få med dig en papperskopia. I nyhetsflödet får du förslag på aktiviteter som gäller just nu. OM du tillåter appen att använda din position i telefonen, selekterar den informationen så att du ser det som är aktuellt i din befintliga position. Du kan även välja et speciellt distrikt. Om du tex skall åka till Dalarna och vill se vad som finns där, väljer du att bara se Dalarna. ”

2020-06-16

Years in Pixels

Year in pixels

3.5/5

Year in Pixels är en app som gör att du enkelt och snabbt kan mäta ditt humör under året.

Varje pixel representerar en dag. Du kan lägga till anteckningar om din dag och välja de känslor du kände under dagen

Det finns också anpassningsbara meddelanden så att du inte glömmer några pixlar.

”Enkelhet är bäst. Denna app fick jag tips om av en kille som går på gymnasiet. Många av hans kompisar använder sig av denna app för att få en känsla över hur de mår. Vi har en tendens att i vissa stunder uppleva att livet är väldigt svart och att detta mörker är konstant. Med denna app går du in på kvällen och väljer mellan fem emojisar hur dagen har varit. Från ledsen till glad och några val där emellan. Varje emoji har en egen färg och sedan kan du gå ut i ”Pixels” och se hur ditt humör har varit under en längre period. Oftast blir man överraskad att livet trots allt inte är så svart som man ibland tror och känner. Att fylla i denna tar några sekunder och som han sa: ”Jag blev så överraskad över att de flesta dagarna var ju toppen.” 

2019-02-06

Years in Pixels Mood Analyzer logo

Year in pixels mood analyser

3.5/5

Genom att markera hur du mår varje dag kan du visualisera din månatliga och årliga analys för att se hur du verkligen har mått.

  • Se vilken effekt din rörelse har på din känsla
  • Anpassa namnen på känslan så att det passar just för dig
  • Lägg till en daglig påminnelse så att du inte glömmer att fylla i din dag
  • Ha full kontroll över de färger som kommer att presenteras under året
  • Välj vilka månader i året som ska vara synliga. Till exempel kan du välja att visa endast januari till juni.
  • Alla dessa funktioner finns för att ge dig kontroll över ditt år i pixlar

”Enkelhet är bäst. Denna app fick jag tips om av en kille som går på gymnasiet. Många av hans kompisar använder sig av denna app för att få en känsla över hur de mår. Vi har en tendens att i vissa stunder uppleva att livet är väldigt svart och att detta mörker är konstant. Med denna app går du in på kvällen och väljer mellan fem emojisar hur dagen har varit. Från ledsen till glad och några val där emellan. Varje emoji har en egen färg och sedan kan du gå ut i ”Pixels” och se hur ditt humör har varit under en längre period. Oftast blir man överraskad att livet trots allt inte är så svart som man ibland tror och känner. Att fylla i denna tar några sekunder och som han sa: ”Jag blev så överraskad över att de flesta dagarna var ju toppen :-)” 

2019-02-06