En fyr i ett krångligt kunskapslandskap

Det var som om en rockstjärna äntrade rummet när Anders Tegnell dök upp på Chefdagen. Småpratet stannade plötsligt av i lunchavdelningen på Convendums moderna konferenscenter i Stockholm. Statsepidemiologen hann inte ens ta en tugga på sin lunchwrap förrän ett glatt gäng närmade sig och efterfrågade en bild. Innan Tegnell fick sätta sig ner och äta hade han fått frågor av journalister och flera andra i salen. Det tillhör inte vanligheterna att en vanlig statstjänsteman får rockstjärnestatus och blir avbildad på tröjor, skyltar och tatueringar. Jag studerar mannen, myten, legenden och undrar hur han orkar med en tillvaro där han blir så påpassad? När Cissi Elwin bjöd upp honom på scenen fick jag svar på mina funderingar. 

Förra veckan stod jag på Kalmar Länssjukhus och utbildade vårdpersonalen. Det var mäktigt att möta människor på samma sjukhus som där jag föddes, där min mamma arbetade på BB och där hon åtskilliga år senare spenderade sina sista dagar i livet. Hennes bortgång blev avsevärt mycket lättare tack vare de goda insatserna från de fina själar som jag nu skulle inspirera. Många av dem hade nyligen kommit tillbaka till sina ordinarie tjänster efter att ha varit utlånade till specialavdelningar för att hantera Covid-19. Hur inspirerar man människor som med risk för sitt eget liv har räddat så många andras?

Veckan fortsatte i Stockholm då tidningen Chef bjöd in till en digital Chefsdag och slog publikrekord med drygt 700 deltagare. Tillsammans med flera andra experter stod jag i en studio och hade en kvart på mig att lära deltagarna att; Få mer gjort på kortare tid – utan stress.

Utmaningen var att sluta i exakt rätt sekund. Kändes som en direktsändning i TV när man ser den stora digitala urtavlan klicka ner sekund för sekund och samtidigt ska fokusera på sitt budskap. Teknikerna drog en djup suck av lättnad när allt flöt på.

 

Chefsdagen, Få mer gjort på kortare tid - utan stress, Petra Brask
Leif Denti och Petra Brask på Chefsdagen

Efteråt pratade jag med Leif Denti, forskare i innovationspsykologi vid Göteborgs universitet. Hans tema för dagen handlade om vikten av att misslyckas. Ironiskt nog lyckades han väldigt bra med att leverera sitt budskap. Vi förlorade oss i många spännande diskussioner om utmaningarna med kreativitet och innovation när arbetsgrupperna möts alltmer digitalt. Leif lovade att komma till Tidspodden och ge oss tips för att hantera digital kreativitet bättre.

På väg till lunchmatsalen sprang jag nästan in i Sveriges ÖB, Micael Bydén, som hälsade vänligt och samtidigt noterade att Tegnell äntrade byggnaden. Två landsfäder stod nu plötsligt framför mig, den ena i tjusig och väldekorerad uniform, den andra i bomullströja och byxor som vi är vana att se honom. Båda skulle imponera på Chefdagen men med helt olika framtoning.

 

Anders Tegnell, Cissi Elwin, Chefsdagen
Anders Tegnell och Cissi Elwin på Chefsdagen

Känns tryggt när Anders Tegnell kliver upp på scen. Cissi Elwin, VD på tidningen Chef, ställer frågorna vi vill ha svar på. Jag antecknar febrilt.

Hur ser du på din roll?
”Man kan se rollen (som expert på Folkhälsomyndigheten) som fyren i ett krångligt kunskapslandskap.”

Råd till ledare:
”Förmedla ett tydligt budskap. Ha lugn och is i magen. Kan vi göra så att vi inte trängs i fikarummet? Lös de små frågorna så att de stora frågorna känns mer hanterbara.”

Hur hanterar du pressen?
”Tar tåget hem till Linköping varje dag. Ett tydligt avbrott mellan jobb och fritid.” ”Får 20-30 beundrarmejl varje dag.” ”Har en speciell låda för dem.”

Har du antikroppar?
”Har inte testat mig. Har inte haft anledning. Har varit frisk under den här perioden.”

Hur ser du på framtiden?
”Vi får leva med det här på den här nivån några månader till.”

Kommer du fortsätta leda oss genom pandemin?
”Jo, men så småningom får jag ett brev från Pensionsmyndigheten. Har ett halvår kvar till pension.”

Måtte vår fyr inte pensionera sig i första taget, tänker jag och känner samtidigt hur stjärnglansen lämnar rummet när Tegnell tackar för sig och rusar vidare till dagens TV-sända presskonferens.

På scenen pratar Cissi Elwin nu med överbefälhavare Micael Bydén och jag märker att jag får anstränga mig för att skifta fokus. ”Det enda man vet om en kris är att om man inte har övat och bestämt vem som ska göra vad så är man inte förberedd”, säger Bydén och betonar vikten av övning inför svåra situationer – även fast man inte vet vad som kommer att hända. Innan han går av scenen spelar Chef upp en film från Pride-paraden där han sjunger ”Suspicious Mind” av Elvis Presley. Han gör det imponerande bra. Samtidigt stärker det min känsla av att ”Elvis has left the building.” när Tegnell lämnade scenen. Det tomrummet lyckas inte fyllas av efterföljande ledare.

Det är något visst med autentiska människor som är kunniga och hanterar sig själva och andra i kris. Människor som lägger sitt ego åt sidan och fokuserar på uppgiften. Som sprider ett lugn och en trygghet i en tid när vår världsbild ställs på ända. Som Anders Tegnell och som vårdpersonalen på Kalmar Länssjukhus och alla andra sjukhus och vårdinrättningar i Sverige. För dig och alla som gör en så stor insats för andra hoppas jag bara att du ibland unnar dig tid för att ta hand om dig själv. Så att du orkar lysa som en fyr i mörkret länge än.

Önskar dig en avkopplande hösthelg

Petra Brask, effektivitestexpert, författare och föreläsare

“A change is brought about because ordinary people
do extraordinary things.”
– Barack Obama

Tips för att ta hand om dig själv tid, Tidsbloggen, Petra Brask & Partners

Tips för att ta-hand-om-dig-själv tid

  • Vad tänker du när du hör ta-hand-om-dig-själv tid? Vilka upplevelser förnimmer du? Tydliggör vad du önskar – gärna i form av bilder eller ord. Se tydligt exakt vad du ska göra, hur ofta och när?
  • Behöver du någon kunskap eller inspiration för att stärka dig? Lista några exempel.
  • Prioritera din tid – kanske först på dagen? Skapa en vana så det inte tar någon energi.

Inspiration

Vi möter deltagare som har lagt in en dag per månad eller en stund per vecka som de får ägna åt att ta hand om sig själva. De har för säkerhets skull listat vad tiden kan innehålla för att inte behöva tänka nytt varje gång. Exempelvis; dagsvandring med matstäck, tända en brasa och sträckläsa en god bok, prova en ny sport med en vän, tända ljus och meditera, vara tyst och utan mobil, upptäcka en ny plats i hemkommunen.

 

Tänkvärt

  • Om du känner brist på energi hjälper det att göra något du gillar och trivs med. Exempelvis måla, sjunga, dansa, promenera i naturen, baka, utöva en hobby. När du gör det du är bra på känner du dig mer skicklig, självsäker och kapabel att hantera vardagen.
  • Jämför dig inte med andra. Se hur långt du själv kommit. Hur har du utveckats? Vad drömmer och längtar du efter?
  • När du känner dig spänd påverkar det förstås kroppen. Prova att skaka axlarna och sträck på dig och straxt märker du att det även påverkar sinnet.
  • Gott nog är ofta tillräckligt. När vi försöker göra saker perfekt kommer vi att antingen slå knut på oss själva elller aldrig våga komma till avslut.

Dela gärna detta inlägg

press och media, petra brask och partners

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexperter på Petra Brask & Partners.

Kategorier