Nobelpriset i litteratur har precis gått till den sydkoreanska författaren Han Kang. Förutom att jag är oerhört glad för Sydkoreas skull (ni vet att jag har en förkärlek för det landet), så påminner Han Kangs verk om hur vi alla ständigt står inför svåra val. I hennes böcker behandlas ofta teman om mänskligt ansvar och valens tyngd. Och visst, vi kanske inte alla står inför moraliska dilemman som Han Kangs karaktärer, men vi tar faktiskt omkring 35 000 beslut om dagen. Och ändå står vi där, mitt i köket, med kylskåpsdörren öppen och undrar: ”Vad ska jag äta till middag?” Beslutströtthet är verklig. När hjärnan tröttnar på att fatta beslut hamnar vi ofta i en pöl av obeslutsamhet (och en smörgås till middag).
Så tar du snabbare beslut 🚀🎃
Men vad händer om vi kan vända den där tröttheten? Tänk om du kunde bestämma vad du ska äta till middag innan du hunnit bli så hungrig att du funderar på att äta upp flingpaketet? Låt oss dyka in i hur du kan ta snabbare och bättre beslut, och spara lite mental energi på köpet.
1. Obama-kläderna: Eliminera de små besluten
Låt oss börja med Barack Obama och hans berömda klädstrategi. Han bestämde sig för att alltid bära samma sorts kostymer för att slippa ödsla mental energi på valet av kläder. Små beslut som dessa kan verkligen tära på oss. Hur många gånger har du själv stirrat på din garderob och undrat varför du inte bara kan vara en tecknad figur med samma outfit varje dag?
Hemligheten här är att automatisera eller eliminera de små besluten. Bestäm dig för veckans klädval på söndagen, eller planera middagar i förväg, så att du slipper ta ställning till det när energin är låg. Genom att spara på dina ”beslutsbatterier” kan du fokusera på de riktigt viktiga valen. Vissa matvarukedjor har gjort veckomenyer baserat på varor de har extrapris på. Sök inspiration och ta hjälp av AI.
2. Nudging: Knuffa dig själv (och andra) i rätt riktning
Nudging är ett av mina favoritverktyg när det gäller att underlätta beslut. Det handlar om att skapa små knuffar i miljön som gör det lättare att välja rätt. Tänk dig att du har ett fruktfat på skrivbordet istället för en godisskål – plötsligt äter du nyttigare, nästan utan att tänka på det. Det är nudging i ett nötskal.
På arbetsplatsen kan du använda nudging för att underlätta beslutsfattande. Stäng av e-postnotiser på datorn och telefonen så att du slipper frestelsen att kolla mejlen stup i kvarten. Gör en lista över beslut som ska tas före ett möte, så att alla är förberedda och ni inte behöver spendera mötestiden på att välja lunch eller fikabröd (viktigt, men kanske inte det mest effektiva beslutet).
3. Praktiska metoder för snabbare beslut
Här är några effektiva tekniker för att snabba upp beslutsprocessen:
Två-minuters metoden
Om det tar mindre än två minuter att göra något – gör det direkt. Denna metod hjälper dig att undvika att de små uppgifterna hopar sig till en stor, skrämmande hög.
Tidsblockering
Boka tid i kalendern för att ta beslut och genomföra uppgifter som behöver fokustid. Se det som en ”dejt” med dig själv och din fokusuppgift. Stäng av mobilen och distraktioner och fokusera helt på det som ska göras.
"Good enough"
Perfektion är ofta det största hindret för effektivitet. När det gäller mindre beslut, nöj dig med ”tillräckligt bra” och spara din mentala kapacitet till de stora frågorna. Det är som att välja mellan choklad eller vaniljglass – ibland är det bättre att bara välja en (eller båda!) och gå vidare.
4. Undvik övertid och frigör tid för dig själv
En stor fälla många hamnar i är att vi låter små beslut och ineffektivitet spilla över på vår fritid. Plötsligt sitter du och jobbar sent på kvällen bara för att du inte fått tillräckligt gjort under dagen.
Om du kan bli bättre på att eliminera små beslut och följa dina rutiner, kan du få in arbetsdagen inom rimliga ramar. Detta frigör betydelsefull tid för reflektion – som att läsa en bok, ta en promenad, eller bara ha tid att fundera över dagens alla stora (och små) beslut.
5. Självledarskap och förändrade vanor
Självledarskap handlar om att ta kontroll över dina arbetsvanor och fatta bättre beslut. Genom små, effektiva rutiner kan du minska beslutströtthet och öka effektiviteten.
I Human Acts påminner Han Kang oss om hur våra tidigare beslut påverkar framtiden: ”But at the same time you know that if a time like that spring were to come around again, and even knowing what you know now, you might well end up making a similar choice to the one you’d made then.”
Detta citat visar att vi ofta, trots erfarenhet, gör liknande val i liknande situationer, vilket understryker vikten av medvetet beslutsfattande.
Beslutströtthet är en del av vardagen
Beslutströtthet är en del av vardagen – vi har alla varit där. Men genom att ta till smarta knep som att eliminera små beslut och införa lite nudging i vardagen, kan vi frigöra värdefull mental energi. Det betyder att du slipper grubbla över om du ska ha kaffe eller te och istället kan använda hjärnkapaciteten till något viktigt. Som att äntligen komma ihåg alla dina lösenord utan att behöva återställa dem…igen.
Och vem vet? Kanske hinner du till och med reflektera över livet, universum och vad du ska äta till middag.
Önskar dig en vecka med smidiga beslut och gott om tid till det som verkligen är viktigt. 🍁☀️🎃
Petra Brask, effektivitetsexpert, författare och föreläsare
But at the same time you know that if a time like that spring were to come around again, and even knowing what you know now, you might well end up making a similar choice to the one you'd made then.
- Han Kang, Human Acts, London: Portobello Books, 2016