Från slarviga avstämningar till historiska möten

historiska möten, tidsblogg, petra brask, petra brask & partners, effektivitet, tidsexperter, effektivitetsexperter, time management

Historia skapas i möten mellan människor

Historia skapas sällan i ensamhet, däremot ofta i möten mellan människor. De kan inleda en kärlekshistoria, avsluta en lång väntan, tända en förlösande snilleblixt eller så frön till fred. Vad hade hänt om inte ABBA-Björn träffat Benny? Eller om ingen av dem träffat Agnetha och Anni-Frid?

Det här är Paul och han kan spela gitarr”, sade en skolkompis till John Lennon på kyrkobasaren i Woolton 1957. Så föddes The Beatles.

Du kanske känner någon som mött sin partner på jobbet? Då får vi hoppas att kärleken uppstod på ett historiskt möte och inte i någon slarvig mellanmjölksavstämning. Fast vem vet? Det kanske är just i de där mindre upplyftande stunderna när vi undrar; ”Vad gör jag här?” som våra blickar möts och samförstånd uppstår?

Inget förenar så mycket som när vi alla sitter i samma sits. Ta bara pandemin som exempel där grannar som bott i samma trappuppgång i evigheter och knappt hälsat – plöstligt öppnade dörrarna och hjälptes åt med handling och åt middag tillsammans. Tänk om vi kunde använda förenade krafter och mindset till att ta oss ur mötesträsket?

historiska möten, pandemin,
Anders Tegnell och Cissi Elwin under Chefsdagen 2020

Varför har svenskar så många möten?

Vi lägger hela fyra veckor per person på “slösmöten” under ett år. Åtta av tio chefer lägger femtio procent av sin arbetstid på möten. De flesta tycker om dem. Samtidigt tycker en tredjedel att de har för många möten.

Det är bara Danmark som slår Sverige när det gäller årlig kostnad för tjänsteresor per anställd enligt en undersökning som Cisco gjort. Irland ligger på delad tredjeplats tillsammans med USA och tätt följt av Storbritannien.

historiska möten
Källa: Cisco, Vision, Chef

Sverige är ett föreningsland

På frågan varför just Sverige har så många möten (Ja, vi är ökända för det internationellt) tror jag att det finns flera svar.

Vi är ett föreningsland där alla får vara med och bestämma. Konsensus kommer från latin och betyder samstämmighet. Det är sammansatt med det latinska ordet sensus; känsla, sinne; förstånd. 

Har chefen svar på alla frågor?

Källa: Colin Moon, International and Cross Cultural Communications

När vi ser på världskartan och funderar över beslutskulturen i andra länder anar vi ett svar till.

  • I Kina tror 87% av medarbetarna att chefen har svar på alla frågor
  • I Indien tror så många som 93% att chefen har svaren
  • Ingen blir förvånad över att tilltron till chefen sjunker i norra Europa
  • Dock står vi ut ordentligt i Sverige där så få som 7% tror att chefen har svar på alla frågor. Är det då konstigt att vi behöver mötas och ta beslut tillsammans?

Bli en mötesrebell och skapa historiska möten som är värda att minnas

För att skapa historiska möten som är värda att minnas behöver vi bli mötesrebeller som ifrågasätter antal möten, möteslängd, syfte och agenda. Men vi behöver också ha ett stort mått av självinsikt och ifrågasätta vårt eget mindset och bidrag till möten.

Går vi till mötet med inställningen; ”Det vet man ju hur det här mötet kommer bli… inte bra alls…” Eller går vi till mötet med en tydlig, klar och positiv målbild?

Vad skulle hända om mötesdeltagare tar ansvar för att skapa en tydlig målbild för varje möte, klargör förväntningar och efterfrågar önskade resultat. Om vi nu tror att endast 7% av cheferna har alla svaren – varför skulle just mötesledarna sitta inne med någon magisk lösning för att få slut på meningslösa möten?

Graphic recording: Åsa Jensen Emås på Tusch och Krita

Tänk om magin sitter i deltagarna?

Tänk om magin sitter i deltagarna? Tänk om en del av lösningen sitter i dig? Är det dags att ta ett meningsfullt avstämningsmöte med dig själv? Därefter hoppas jag du möter någon mer insiktsfull mötesrebell och tänder några kloka snilleblixtar tillsammans. Hoppas också att du tar dig hem med en positiv målbild; ”Det vet man ju hur den här helgen kommer att bli…”

effektivare möten, mötesrevolution, företagsanpassad föreläsning, tidsexperter, petra brask & partners

Önskar dig en historisk helg

Petra Brask, författare, föreläsare och effektivitetsexpert

 

Ett arbete skulle utföras och Alla trodde att Någon skulle göra det. Vem-som-helst hade kunnat göra det, men Ingen gjorde det. Någon blev arg därför att det var Allas uppgift. Alla trodde att Vem-som-helst kunde göra det, men Ingen insåg att Alla skulle strunta i det. Det hela slutade med att Alla skyllde på Någon, när Ingen gjorde vad Vem-som-helst kunde ha gjort.

Kommer osökt att tänka på möten där det beslutas att något ska göras, men inte av vem och när…

Detta inlägg har en kommentar

  1. Erland Lundin

    Bra artikel med insiktsfulla fakta! Ska dela texten i vårt team och prata om det.

Kommentarer är stängda.

Dela gärna detta inlägg

press och media, petra brask och partners

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexperter på Petra Brask & Partners.

Kategorier