Godare och smartare Jul

griswold-christmas”Jag är så stressad.” säger en av mina deltagare i veckan när jag ska hjälpa henne att rensa upp i datorn och strukturera upp hennes tid och liv. Hon skakar på handen när hon hastigt häller i sig ett glas vatten och börjar hosta okontrollerat när några droppar hamnar i fel strupe. Vattendroppar dansar över hela tangentbordet, skärmen och de många bilderna på hunden och familjen som sitter uppklistrade på den överfyllda anslagstavlan. Hon har ett alldeles eget kontorsrum, vilket ändå får anses som lyxigt, men under alla år jag jobbat med företaget har jag noterat att hon aldrig stänger dörren. Lådor och hyllor svämmar över av trötta pappershögar. Hon har 26.000 mejl i inkorgen och en gammal sorglig mappstruktur som är alldeles för finfördelad och där mappar från Hedenhös-tiden upptar de bästa platserna. ”Åh, ursäkta, jag vet inte vad som hände.” säger hon olyckligt och jag undrar stilla om hon menar hostattacken eller röran. Hon skjuter upp axlarna mot öronen igen. ”Det här måste väl vara det värsta du har sett?” Hon skrattar till men tystnar hastigt.

Vi lackar mot jul och det märks inte minst på att stämningen trissas upp som om vi närmade oss domedagen och inte alls en gemytlig julafton. Det är som att vi måste klara av hela årets måsten på en gång. I vår iver att uppfylla det som vi uppfattar som andra människors förväntningar på oss, biter vi ihop och bockar av att göra-listan som om det var en marschorder från Karl den XII. Inget får strykas eller flyttas fram. Allt ska klaras av. Låt oss ta slaget i Poltava när vi ändå är igång.

Visst finns det också något härligt med att vi närmar oss ännu ett årsslut. Vi surfar på en våg av energi som uppstår för att vi plötsligt bockar av mer än vanligt på att göra-listan, vilket bidrar till motivation att ta tag i ännu fler saker. Men om det medför att vi bågnar av ansträngning och stapplar in i julefriden som om vi nätt och jämt överlevt ett slagfält, så kan det vara dags att börja fundera över en smartare strategi.

Under de senaste veckorna har jag haft turen att få vara ute hos deltagarna tillsammans med min kollega och samarbetspartner, Anna Zetterberg, som är författare till boken ”Mer än hjärna!” en bok jag varmt rekommenderar. Där förklarar Anna utifrån hur den mänskliga hjärnan fungerar hur du kan ta hand om och styra din hjärnkraft på ett bättre sätt.

Det vi vet med all tillgänglig hjärnforskning idag är att om vi ska jobba smartare så behöver vi;

Sömn – en sisådär 7-8 timmar enligt forskarna
Näring – i förhållande till hur mycket vi rör oss
Trygghet – det vill säga inte uppleva alltför mycket stress

Tänker du ändå att det vore spännande att utmana ödet för att kolla om du är en utomjordisk supermänniska och att dessa grundläggande behov inte alls gäller dig, så kan du prova att använda dina tids- och energiresurser riktigt oekonomiskt genom att;

  • Alltid vara tillgänglig
  • Se till att alla signalfunktioner är på i datorn, paddan och telefonen
  • Göra allt oviktigt först och skjuta upp det viktigaste till sista sekunden
  • Skippa pauser
  • Smeta ut tankar på jobbet över dygnets alla timmar
  • Aldrig slappna av
  • Slarva med kost, sömn och rörelse
  • Se till att stora privata projekt alltid sammanfaller med de största arbetstopparna på jobbet

”Nu är det tomt! Det känns nästan overkligt.” säger min deltagare och tittar överraskat på mig och skrattar sedan lättat. Jag tittar på klockan och ser att vi lyckats rensa upp kaoset i hennes e-post på två timmar. Den gamla strukturen är undanröjd och en ny förenklad variant blänker fint på skärmen. Hon har fått lära sig att skapa regler så att programmet själv gör det största sorteringsjobbet och rensar undan lågt prioriterade mejl, så att hon snabbt kan fokusera på att hantera det som är viktigast. Hon har stängt av aviseringarna både på datorn och telefonen. Hennes att göra-lista är upprensad och ligger där i prioritetsordning. De viktigaste uppgifterna är inbokade i kalendern.

”Nu ska vi fira.” säger hon och jag tar med mig min kaffekopp och följer efter henne. Det är hög tid att vi tar en rast innan vi fortsätter med att lägga in en långsiktig planering för nästa år. Med en tydlig planering kan hon lättare välja bort och prioritera. Det förenklar om hon har fasta rutiner och bryter ner större uppgifter i mindre bitar, så att hon kan hålla i den här sköna känslan av att ha näsan ovanför vattenytan. Min deltagare tittar på mig glatt ovetandes om mina planer och tror att hon är klar. Men det här slaget är inte över än. Karl den XII är en västanfläkt jämfört med den här effektivitetskonsulten.

Tycker du också att det vore trevligt med ett liv efter jul, så råder jag dig att anamma en hållbar strategi redan nu för att få en godare och smartare jul och ett gott nytt år. Jag vet att den här julen lämnar en hel del i övrigt att önska vad gäller lediga dagar. Men passa på att skratta och umgås med vänner. Ta hand om dig och se till att vara lite ledig och göra ingenting. Ifrågasätt din egen hjärna när den påstår att det är så stressigt nu och går igång som att ditt liv hänger på det. Är det verkligen sant? Tänk om din förmåga att ifrågasätta din upplevda stress är just vad ditt liv hänger på? Ladda kanonerna så firar vi oss in i det nya året med hållbara och sunda vanor.”

Önskar dig en God Jul och ett Gott Nytt 2017

Petra Brask

 “Var inte rädd.”
Karl XII (1682-1718)

santa-happy
 

 

 

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Carina Norén

    Petra,

    Vad du skriver bra och inspirerande! Jag tycker verkligen om det jag läser, tack! Sitta och småler åt ”göra-listan som om det var en marschorder från Karl den XII”! Tänk så galet det kan bli, så skönt att få lite distans!

    Önskar dig en underbar jul och ett riktigt gott nytt år!

    Vore kul att ses över en lunch eller så på det nya året!

    Varm kram
    Carina

    1. Petra Brask

      Tack snälla Carina, så roligt att höra och att höra av dig!! Önskar dig och familjen en riktigt god jul och ett härligt nytt år! Hoppas vi kan ses på nya året!
      Stor varm kram
      Petra

Kommentarer är stängda.

Dela gärna detta inlägg

press och media, petra brask och partners

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexperter på Petra Brask & Partners.

Kategorier