Hur ser det perfekta livet ut?
Dygnets 24 timmar kan kännas väldigt få när vi ständigt strävar efter att få alla detaljer på plats. När vi pressar oss att göra allt det där extra som ingen bett oss om att göra. Blir det förresten inte alltid bäst när du gör det själv?
Du har säkert fått höra att det är viktigt att leverera dina uppgifter med kvalitet. Men för en perfektionist är gränsen för att leverera kvalitet och utföra en uppgift noggrant till att bli perfektionist och överarbeta väldigt otydlig. Det kan göra dem till tidstjuvar, både för sig själva och andra.
Ett dilemma med en inre perfektionist är de (alltför) höga kraven och pressen att alltid leverera på topp. Den inre kravställaren brister i verklighetsförankring och jagar på som om vi människor aldrig behövde vila, sömn eller återhämtning. När en kommer till avslut med något ersätts snabbt känslan av belöning med tvivel ”Det kunde kanske gjorts bättre? Om jag bara hade…”
Den perfekta strukturen och planeringen finns inte och inte det perfekta livet heller
- Skillnaderna mellan att vara perfektionist och ambitiös
- Perfektionisten som tidstjuv och förhalare. Blir det alltid bäst när du gör det själv?
- Energiförlusten av att känna sig otillräcklig och aldrig vara nöjd
- Paretos lag – hur 80-20-regeln hjälper dig vara mer realistisk
- Tips för att känna igen och hantera din inre perfektionist
Rutiner, vanor och ritualer
Åsa Jensen Emås, TuschOchKrita, sammanfattade inspirationsfrukosten med denna pedagogiska bild.
Vid frukostföreläsningen den 3 september, 2021, hade vi rekordmånga deltagare som fick lära sig hur strukturerade vanor, rutiner och ritualer gör livet mer meningsfullt. Själva ordet rutin kommer från franskans ord för väg (route) och handlar egentligen om att göra vägval i livet. Goda vanor och rutiner tar väldigt lite energi för hjärnan och är en riktig tidsvinst. Ge dig själv en härlig höststart med nya effektiva vanor.
Tips på vanor och rutiner
- Läsa en halvtimme per dag ihop med den där goda koppen te eller kaffe efter lunch.
- Gå ut i dagsljus och frisk luft i minst 30 minuter per dag (går ju att kombinera med ljudbok)
- Ta en kalldusch eller ett kallbad (forskning visar att det sätter igång blodcirkulationen och minskar stress bl a även om jag huttrar bara jag ser kallbadare)
- Veckoplanera – stanna upp fredag morgon och utvärdera veckan som varit. Notera viktiga uppgifter du klarat av under veckan och stäm av kommande veckor.
- Dagsplanera – Bestäm dig för 3 saker som är avgörande för dig för att det ska bli en bra dag. Utvärdera på kvällen hur det gick.
- Bli mer närvarande och njut av de rutiner du redan har. Hur kan matlagningen bli roligare. Hur kan tiden i tvättstugan bli en möjlighet att få ”tomglo” rakt ut i luften en stund.
tips för att skapa nya vanor och rutiner
- Hitta ditt varför – en anledning, vilken du vill, till att göra det
- Väv in din vana med andra vanor. T ex om du redan har en vana att dricka kaffe – lägg till att du exempelvis ska läsa 30 minuter ihop med ditt kaffe. Gör knäböj samtidigt som du borstar tänderna etc.
- Gör det gärna tillsammans med fler, kollegor eller familj.
- Dela på sociala medier så att fler kan stötta och peppa.
- Prova i fem dagar – utvärdera – prova fem dagar till.
- Fira ordentligt när du klarat första omgången av din nya vana
Önskar dig en riktigt skön och kravlös helg!
Petra Brask, Effektivitetsexpert, författare och föreläsare
“Have no fear of perfection. You’ll never reach it.”
– Salvador Dali (1904-1989)