” Allt vi gör är att se på tiden från det att kunden ger oss en order till dess att vi får betalt och minska den tiden genom att ta bort det som inte tillför värde.”
Taiichi Ohno
Jag undrar vad den geniale fabrikschefen och produktionsteknikern Taiichi Ohno tänkte när han i början på 50-talet gick till jobbet en vanlig morgon och fick uppdraget av sin VD, Mr Toyoda att höja Toyotas produktivitet 10 gånger.
”Petra, det där Lean och 5S som alla pratar om, är det verkligen så effektivt egentligen? Vem har hittat på det?” sa en av mina manliga deltagare på bred värmländska i veckan. Han såg ut som en stor, snäll nallebjörn och jag hade lust att ge honom smeknamnet ”Baloo”.
Jag log och berättade den korta versionen av sagan. Lean Manufacturing eller Lean Production är en ledningsfilosofi inspirerad av Kaizen konceptet*, tänkt att eliminera allt slöseri i produktionen; krånglande utrustning, dåligt utnyttjad golvyta och felaktig kvalitet. Målet är att sänka ledtider, förbättra kvaliteten och minska kostnaderna.
* Kaizen är en typ av livsfilosofi som utgår ifrån att varje aspekt av vårt liv förtjänar att ständigt förbättras. Nyckelelementen i Kaizen är: kvalitet, insats, medverkan av alla anställda, villighet till att förändra och kommunikation Kaizen betyder helt enkelt. Väg (kai) att bli Bra (zen), en strävan efter ständig förbättring.
Lean började utvecklas när Japan skulle återuppbyggas efter andra världskriget. På grund av små ekonomiska möjligheter och brist på råmaterial utvecklades ett mycket process fokuserat och resurssnålt arbetssätt.
Lean konceptet har spridits från den traditionella industriproduktionen till andra områden. Överallt där det finns slöseri kan valda delar av Lean tillämpas. Det finns kritiker som säger att det gått troll i konceptet och att det bara är floskler som används i tid och otid.
På PB & Partners använder vi delar av Lean och 5S för att identifiera slöseri med resurser och skapa tid för kvalitet, så att du får struktur i arbetet, i datorn och i ditt huvud.
• Sortera (Seiri) Dela upp i Göra-Spara-Kasta
• Strukturera (Seiton) Se till att det finns en plats för allt och att allt är på sin plats
• Städa (Seiso) Hålla rent. Underhåll din struktur på arbetsplatsen och i datorn.
• Standardisera (Seiketsu) Skapa mallar och rutiner för att upprätthålla kvaliteten på ditt arbete
• Skapa vana (Shitsuke) Upprätthåll din planering och struktur och gör ständiga förbättringar. Tillämpa ”Gör det NU!”, släpp jobbet på jobbet och reflektera över veckan som varit.
Genom att tillämpa 5S och Lean både teoretiskt och praktiskt kan du snabbt komma tillrätta med det största tidsslöseriet som hindrar dig från att bli klar i tid med det som verkligen är viktigt och då börjar vi prata framgångssaga.
”Det låter ju kanooon, det hära…” säger ”Baloo” entusiastiskt med sin underbara dialekt som nu osökt fått mig att tänka på Robert Gustafsson, när han med osviklig skärpa tar sig an värmländska. Jag såg Robert cykla runt i Kalmar i somras, så jag gissar att vi snart får höra honom på bred småländska. Det ser jag fram emot!
Hoppas du fått en fin sista augusti-vecka på jobbet och hunnit reflektera och sätta mål och delmål för din höst. Vad vill du uppnå till årsskiftet? Stäm av att varje vecka tar dig närmare dina mål och se upp med slöseri av din tid.
Trevlig helg,
Petra
“Costs do not exist to be calculated. Costs exist to be reduced.”
Taiichi Ohno
Link to our English blog
http://time4petrabrask.wordpress.com/