Det är inte svårt att hitta människor som jobbar hårt och mycket. I mitt arbete träffar jag dagligen deltagare som sliter vid tangenterna på datorn, som om de vore bonden bakom oxen och plogen på 1800-talet. Vi skickar iväg mail, skriver rapporter och upplever kanske att vi får mycket gjort. Men frågan är om vi gör rätt saker? Finns det ett nedärvt Lutherskt ok som gör att vi inte bara tuggar i oss utan att sålla, utan även vill visa omvärlden hur duktigt vi gör det? Även på fritiden tycks det leva ett duktighetskomplex där den som trycker in flest aktiviteter, träning och intressen vinner. Kommer vi vakna upp en dag och undra vart tog livet vägen?
Vi behöver ställa Lean mot Luther. Vi har fortfarande för mycket Luther-kultur i Sverige. En vilja av att känna oss duktiga för att vi har gjort något. ”Se här, nu har jag bockat av fem punkter på min lista.” Lean handlar om att ifrågasätta varför du har de punkterna på din lista överhuvudtaget?! Det handlar om att förenkla, förädla, förbättra, men det handlar också om att tillföra värde. Vad är viktigt?
Lean började utvecklas när Japan skulle återuppbyggas efter andra världskriget. På grund av små ekonomiska möjligheter och brist på råmaterial utvecklades ett mycket processfokuserat och resurssnålt arbetssätt. Konceptet har sedan spridits från den traditionella industriproduktionen till andra områden. Överallt där det finns slöseri med resurser kan valda delar av Lean tillämpas. Det finns kritiker som säger att det gått troll i konceptet och att det bara är floskler som används i tid och otid. De ironiserar över att ”vissa verkar tro att bara vi inför Lean, så löser vi världsproblemen”.
Niklas Modig och Pär Åhlströms bok ”Vad är Lean” beskriver Lean-termer och metoder föredömligt pedagogiskt och inspirerande både för nybörjare och erfarna. Eva Jarlsdotters bok ”Från frustration till flow med lean@home” beskriver på ett klokt och inlevelsefullt sätt hur du kan använda dessa metoder hemma.
När vi tar med oss Lean-verktygen hem, så har ”tjatet” plötsligt utgått och vardagspusslet har blivit en Japansk produktionsfilosofi, d v s statusen har höjts avsevärt. Men hur översätter man Leans 7 grundpelare till hemmet då?
Flöde – d v s allt som hinner uppstå från det att ett behov uppstår till dess att det är tillgodosett. Se över de flöden som finns i hemmet t ex från det att en tröja läggs i tvätten till dess att den ligger ren i garderoben igen. Vilka flöden kan förenklas?
Kaizen – d v s ständiga förbättringar som egentligen handlar om att se problem som möjligheter genom att jobba med fem steg;
1. Analysera nuläget
2. Beskriv önskat läge
3. Vad behöver göras?
4. Skapa nya rutiner och sätt igång
5. Följ upp och Utvärdera
Muda – är japanska och betyder slöseri. Ståll frågan VARFÖR? Varför har du aldrig plats i garderoben (där många bara använder en femtedel av sina kläder)? Varför räcker inte hushållskassan och hur mycket av all mat slängs? Varför handlar man så ofta och varför är det oftast en som handlar? Ett sätt att reducera slöseriet är att ställa frågan Varför fem gånger, tills man kommer ner till den egentliga grundorsaken. Tänk dig att du är fem år, så ter det sig mycket naturligare.
Kanban – betyder signal på japanska och är helt enkelt en stor planeringstavla som ger dig full koll på vad som händer för alla familjemedlemmar, så att ni får bättre framförhållning men också kan prioritera bland alla aktiviteter. Se till att ha en årsplan med alla viktiga händelser, födelsedagar, saker att fira, så att de inte kommer som en överraskning. Skriv upp gemensamma drömmar och mål så att ni vet vart ni är på väg. Jag vet många familjer som istället för en tavla har sin gemensamma familjeplanering på nätet, exempelvis i en Google-kalender, så att alla familjemedlemmar kan komma åt den var de än befinner sig. Det viktigaste är att ni tar för vana att stämma av planeringen tillsammans en kort stund varje vecka, för att säkerställa att all viktig information finns med.
Seiri – I Japan pratar man om 5S som ett sätt att skapa ordning och reda. Seiri – Sortera, Seiton – Strukturera, Seiso – Städa, Seiketsu – Standardiera och Shitsuke – Skapa vana. En vanlig veckostädning i hemmet helt enkelt. Bestäm en specifik veckodag när ni samlas och städar huset tillsammans. Gör checklistor på vad städningen ska innebära så att det blir lättare att fördela sysslorna. Det går snabbt och är roligare om alla hjälps åt.
Hansei – är viktigast av allt om du frågar mig. Hansei betyder reflektion och det är just tid för reflektion som jag har sett försvinna ur många människors liv. Vi springer bara på. Vi behöver dagligen stanna upp och fundera över vad vi kan lära oss av det som hänt oss idag? Vad har du att vara tacksam över? Vad är du extra stolt över? Ha några avstämningsfrågor en gång per dag eller åtminstone en gång per vecka. Det är då vi upplever att vi hinner stanna upp och njuta av livet.
Muri och Mura, låter som två finska murare, men det är också japanska. Muri betyder att man inte ska överbelasta en organisation eller en individ. Är det dags att se över arbetsbelastningen i ditt hem? Vem gör vad? Skriv ner alla sysslor som görs och hur du upplever att de är fördelade. Be dina familjemedlemmar göra detsamma och diskutera med utgångspunkten hur det kan bli mer jämlikt. Mura handlar om att skapa jämnhet i flödet och förebygga arbetstoppar eller ryckighet i planeringen. I ditt hem misstänker jag att du känner igen detta vid juletid. För en del människor är det en överraskning varje år att det är så mycket som ska göras just vid jul. Hur vore det att börja i tid och se över vad som egentligen är värdefullt vid jul? När ifrågasatte du familjens julfirande senast?
Lean är inget krångligt och säkert mycket som du redan gör. Men det kan upplevas som krångligt om det ska införas av en företagsledning som inte använder sig av människorna på den arbetsplatsen och tar vara på deras kompetens och erfarenheter. Jag skulle avsky att få in en annan familjs Lean-mål i mitt hem.
Men om jag får sätta mina egna värden och göra det tillsammans med mina familjemedlemmar, där min dotter tycker det är viktigt att vi källsorterar för att jorden ska vara lika vacker när hon växer upp, eller där min son tycker att det är viktigt att vi inte grälar, för då blir han orolig och stänger in sig med sitt datorspel, eller där min man tycker det är viktigt att vi ser över tvätt- och städrutinerna, då han mår bra när det är ordning och reda eller när jag får fram hur viktigt det är att vi är en familj som har tid för varandra, reflekterar och har ett hem att blomstra i. Då slipper jag känna frustrationen över att livet inte blev som jag tänkt mig. Då mår jag istället bra och känner en tillförsikt för framtiden. Då har Lean lätt vunnit över Luther.
Önskar dig en värdefull helg
Petra Brask
”Control your own Destiny or somebody else will.”
Jack Welch