”Står det inte i kalendern så finns det inte.” säger jag bestämt till journalisten som intervjuar mig på Allt för hälsan-mässans bokscen. När vi får frågor om vår tid refererar vi (förhoppningsvis) till kalendern. Där letar vi efter luckor som går att fylla med det den som frågar önskar. Finns det inga luckor börjar vi värdera om det som står där är tillräckligt viktigt. Vi väger och viktar. Och det är i den processen som vi ibland sviker oss själva och våra grundläggande mänskliga behov av; rörelse, näring, sömn och återhämtning. Många gånger för att dessa hälsoförutsättningar inte ens står med i kalendern. ”Finns det några hälsofördelar av att lära sig hantera sin tid” var bara en av många kloka frågor som Emilia Arvidsson ställde på scenen Pratbubblan på Stockholmsmässan. Frågor som blev till ringar på vattnet rakt in i min helg. Vatten som nu kommer virvla och fylla på min själ långt in på självaste julafton.
Den här veckan började på Gotland och slutade på Stockholmsmässan. Däremellan hann jag bland annat utbilda kloka ingenjörer, entusiastiska byggledare, proffsiga ledar- och kompetensutvecklare och njuta av en frukostföreläsning med vår samarbetspartner Tony Fagerdahl, som erfaret lär oss om kost- och träningsvanor för att få en effektivare hjärna. Avslutade veckan med hjältarna på Djurgymnasiet. Femtio fantastiska pedagoger som varje dag arbetar med 280 elever på naturbruksprogrammet inriktat på djurvård. Det var en dag i workshop-tecken som gick riktigt fort.
Kontrasterna var stora när jag gick från skolaulan till Stockholmsmässan som myllrade av människor med intresse för Allt för hälsan. Min kollega, Ingrid Hegg, mötte upp mig där innan det var dags för bokscenen och intervjun om boken ”Vem bestämmer över din tid”. Moderatorn och journalisten Emilia frågade; ”Vilken tid saknar vi mest då?” och jag svarade vant på hennes proffsiga frågor. Men det var inte förrän jag satt och sorterade alla veckans intryck på vägen hem som jag fastnade på något jag sagt på scenen. ”vi letar efter luckor”. Min blick svepte planlöst över det jag åkte förbi, vilket råkade vara en affär som skyltade med julpynt.
När ungarna var små kunde jag lägga eoner av tid på att hitta små presenter, som jag slog in i paket och som de fick öppna varje dag fram till jul med start den 1 december. Det hände ibland att vi var bortresta och att de då fick öppna tre luckor eller julkalender-paket på en gång när vi kom hem igen. Det förtog inte glädjen.
Om det nu är så att vi letar efter luckor när någon vill ha vår tid och att den tid vi ofta saknar är; egen tid, tid för reflektion, träning, vänner in real life, tid att bara vara, läsa, etc. låt oss göra en julkalender till oss själva som börjar den 1 december.
I det här fallet ska Jultidslucke-kalendern handla om det vi längtar efter att ta tid till. Och det är säkerligen högst olika. Men du kommer få ett förslag varje dag via våra sociala medier med start den 1 december. Du kanske inte alls vill hänga med på vår lucköppning utan skapa din egen kalender, eller så tycker du det här är det dummaste du hört sedan man införde moms på maten. Allt passar inte alla. Men om du hakar på Jultidslucke-trenden, så;
- Boka tid
i din kalender som du döper till Jultidsluckan och som startar den första och slutar den 24 december. Vilket nummer det är på luckan ger sig ju då av datumet. (Nackdelen med att ha med pedagoger att göra är att vi gärna blir övertydliga…) - 24:e är den största luckan
På Julkalendrarna är vissa luckor större och innehåller mer. Boka därför av mer tid vissa dagar (exempelvis helger eller när du nu är ledig) Föreställ dig att du på självaste Julafton får den finaste tidsluckan och verkligen blir laddad med sprakande energi till julfirandet. - Håll utkik
på våra sociala medier (Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter – vad du nu står ut med) fr o m den 1 december så presenterar vi ett nytt kreativt förslag på vad du kan använda din tid till. - Gör egna förslag
Om du inte vill ha våra förslag utan göra egna, så kan du enkelt göra en lista och så låtsas du bara vara förvånad när du öppnar den tidsluckan. - Freda din Jultid
Alltför ofta händer det att vi får boka om och flytta på saker, det är en del av livet, men var extra varsam med din jultid. Om det blir så att du inte hinner njuta av din lucka en dag, se då till att du får ta igen den vid annat tillfälle.
Har nu bokat in Jultidsluckor i min kalender genom att först boka in det som en återkommande händelse 1-24 december. Gjorde en villkorsstyrd formatering för ordet ”Jultidsluckan” så att varje lucka lyser lockande julröd i kalendern.
Klicka på Visa, Välj Vyinställningar, Klicka på knappen Villkorsstyrd formatering, Klicka på knappen Lägg till och döp till exempelvis Jultidslucka, Klicka på knappen Villkor… och skriv ordet Jultidslucka (som är exemplet i det här fallet, går ju att använda till träning och allt annat som du automatiskt vill färglägga i din Outlook-kalender)
Flera hjärnor är bättre än en
Nu ska jag ta några promenader och be min kreativa hjärna studsa fram förslag på vad dessa luckor kan innehålla, så att du kan förvänta dig en festlig lucköppningsstart. Skulle du komma på några härliga förslag får du gärna tipsa mig.
För dig som går i julklappstankar eller kanske sitter i sista sekund och funderar på vad du ska ge bort till far på fars dag på söndag den 12 november (jo, det är fars dag då). Ge av din tid. Det är den finaste gåva du kan ge till någon.
Fundera på vad mottagaren av din gåva uppskattar. Är det egen tid eller tid med dig? Om det är egen tid kan du lyfta bort några kilo från den personens att göra-lista genom att erbjuda dig att göra någon uppgift åt personen, för att hen istället ska kunna få egen tid. Om det är tid med dig som personen önskar så finns det en uppsjö av gåvor du kan ge bort, exempelvis;
- Prova en rörelseform ihop, exempelvis yoga, tai chi, boxning, tennis, paddel, vattengympa…
- Uppleva ett nytt utflyktsmål tillsammans
- Din väns favoritmiddag tillagad av dig
- En tur i skärgården, ut på landet, in till stan, uppför ett berg, nerför en kulle…
- Helkväll för någon du håller av väldigt mycket med restaurangbesök där du planerat allt (ja, det inkluderar planering av vem som ska skjutsa, hämta, lämna, passa eventuellt gemensamma barn eller husdjur).
- En picknick, teaterkväll, ett operabesök, ståupp-komik, dans…
- Gå en promenad på någon ny eller en nostalgisk plats som berör er båda.
- En överraskning där du bjudit in några vänner från förr med temat ”Minns vårt 80-tal”
- Bli ompysslad av dig, du kanske har någon talang i form av fotmassage, högläsning ur en spännande bok, workshop med några övningar från exempelvis en bok (hint ?), pysselkväll, origami, fotografering, målning, drejning…
Mina ungdomar pratar fortfarande om en spontan tur som min man hittade på när vi packat en picknick och åkte en tur med Lennakatten, en museijärnväg i Uppland. Själv uppskattar jag när mina ungdomar erbjuder sig att handla och laga söndagsmiddagen och istället skickar iväg mig ut på långpromenad. Eller när min man ordnat ett restaurangbesök eller en kväll när bara han och jag får kvalitetstid tillsammans. Men det är minst lika roligt att överraska min man eller mina ungdomar. Tänk om det är det som är det fina med gåvor – de är lika roliga att få som att ge.
Önskar dig en gåvorik helg
Petra Brask, effektivitetskonsult och författare
”Fråga inte dig själv vad världen behöver. Fråga dig själv vad som väcker dig till liv och gör sedan det. För vad världen behöver är människor som verkligen har vaknat till liv.”
Harold Whitman
”Jag undrade alltid varför inte någon gjorde något åt det; tills jag insåg att jag var någon.”
Lily Tomlin
”Om du värnar om dina tidsluckor
minskar du dina minnesluckor.”
Petra Brask
Detta inlägg har 2 kommentarer
Så fantastiskt fint du skriver om julkalendern – den gör jag givetvis! (efter en hektisk period har jag liksom satt EN ENDA STOR (tids)lucka för december, där jag med några få undantag gör det jag måste, och försöker hitta lugnet i resten av tiden).
Det var fint att mötas, så glad för det!
Pingback: Det här händer om du skiter i Black Friday.
Kommentarer är stängda.