Ska du välja fast eller rörlig ränta? Ska du gå upp nu eller om fem minuter? Svarta eller blå strumpor? Besluten i livet är många. Vissa är du medveten om att du fattar och andra sker av bara farten.
Men varför blir vi så veliga ibland? Hur många beslut fattar vi under ett dygn? Hur kan vi fatta beslut utan att våndas?
Ofta är vi så rädda att fatta fel beslut att en del beslut inte blir tagna. Men hur lätt är det, när valen är så många? Går du in på ett kafé kan du välja på sju olika wienerbröd, sjuttio sorters kakor och för att inte tala om hur många varianter av kaffe och té det finns. Vilken ska du välja? Idag har vi mer information att sortera i, fler alternativ att utvärdera och oundvikligen mindre tid.
Ari Riabacker som är doktor i risk och beslutsanalys påstår att vi i Sverige lider av beslutsimpotens. Doktor Ari menar att vi ibland lägger ner oproportionerligt mycket tid på att fatta vissa beslut. Risken är att vi lägger ner mer tid på att välja rätt elavtal än på att välja partner.
När vi i familjen skulle göra glassinköp på stranden i somras, fascinerades jag över att min son nästan alltid valde samma glass, min man hade tre alternativ och valde enkelt ett av dem vid frysboxen. Själv var jag experimentell och ville oftast testa nå’t nytt, medan min dotter gick igenom samtliga alternativ och nagelfor dem, vägde för och nackdelar, tills vi skrek att vår glass smälter.
Oavsett om vi tycker vi tar för hastiga eller för långsamma beslut, så kan vi alla fall enas om att vi tar många. Under ett dygn fattar vi mellan 2.500 – 10.000 beslut.
Men problemet som jag upplever hos mina deltagare är snarare de beslut som inte fattas. De beslut som ligger där och skvalpar, som vi bär på, vrider och vänder på, och som vi ibland förhalar så länge att vi till slut funderat längre tid på om vi ska göra något, än vad det hade tagit tid att genomföra det. Hela organisationer lider ibland av att beslut blir långbänkar och är frustrerade över att inte komma vidare.
Vad beror det på att vi blir så veliga då? Hinner vi inte få tillräckligt med underlag?
Nej, tydligen är det så att desto mer tid vi lägger ner på att fatta ett beslut, ju oroligare blir för att det kanske är fel beslut. Har jag lagt ner så mycket tid på att tänka på det här så måste det bli det absolut bästa beslutet.
Mer underlag hjälper inte heller alltid, oftast använder vi bara informationen till att stärka oss i det vi tänkte från början. En slags beslutsperfektionism?
Ett mer tidseffektivt sätt att agera på är att välja bort de absolut sämsta alternativen och sedan välja något av de bra alternativ som är kvar.
Självklart finns det en balans mellan beslutets konsekvens och tiden vi lägger ner på det. De beslut som verkligen är viktiga för oss, som bostad och pension t ex kan vara värda att lägga ner mer tid på. Tyvärr är det väl ibland dessa som får stryka på foten, för att vi ligger efter med småbesluten? Eller när var du inne och kollade upp dina pensionsval senast?
Om jag ska tolka psykologer och vana beslutsfattare rätt så är det några saker vi kan tänka på när vi ska bestämma oss
- Det mest optimala beslutet finns inte. Sortera bort de sämsta alternativen och välj ett av de bättre.
- Mer information blir inte bättre, utan kan t o m göra dig mer tveksam.
- Hur har du gjort tidigare? Kan du återanvända beslutsvägarna från liknande beslut? Erfarenhet underlättar givetvis.
- Försök inte göra ”alla glada”. Alla kommer inte gilla dina beslut.
- Sluta älta och förhala. Fatta ett beslut.
- Om det blir fel, fatta ett nytt beslut.
Om inte detta tar dig framåt så finns det några appar som kan hjälpa dig i besluten:
Time Glass – Ett timglas med gröna och röda bollar, om det blir en grön boll är det ”ja”, om du får en röd boll så är det ”nej”.
I will decide – olika modeller för att fatta beslut
Geek logic – En riktig nörd-app som hjälper dig att räkna ut saker som “Om du har en chans i hel—e att bli ihop med någon?”
Min man kan intyga att jag själv springer runt och velar här hemma ibland. Senast i morse frågade jag honom vad jag skulle ha på mig, då jag hade några extra viktiga möten och ville känna mig riktigt bekvämt och proffsigt klädd. Tålmodigt svarade han och hjälpte mig till ett riktigt bra beslut samtidigt som jag tittade avundsjukt på hans kostym. Han har tre olika som han alternerar mellan och han behöver i princip bara välja skjorta. Så lätt! Tänk om det inte är mer än rätt att han få engagera sig lite mer i mina val?
Det var kanske därför han avslutade veckan med att visa mig den gamla sketchen med velige Gösta Ekman och handlare Tage Danielsson. Aftonbladet eller Expressen? Mmm… men så illa däran är jag inte… om jag själv får bestämma. Eller?
Önskar dig en beslutsam helg
Petra Brask
A peacefulness follows any decision, even the wrong one.
- Rita Mae Brown