Seoul Searching – om livet som digital nomad i Sydkorea

digital nomad, seoul searching, petra brask, sydkorea, tidsbloggen, personlig effektivitet, petra brask & partners, effektivitet, relationer

År 2025 förväntas hela 35,7 miljoner amerikaner, vilket är en bit över en femtedel av arbetskraften, jobba på distans. Det är som att hela städer bara kastar sig ut på vägarna och jobbar från sina laptops. Pandemin har fått människor att omvärdera hur de vill leva och arbeta. Det handlar inte längre bara om att jobba, utan också om att leva livet fullt ut.

För några år sedan började fler och fler prata om digital nomadism – att kunna jobba från var som helst i världen med en bra internetuppkoppling. Men när pandemin slog till, exploderade intresset. Att vara en digital nomad innebär att omfamna en livsstil som är både spännande och utmanande. En frihet att arbeta var du vill och när du vill. Världen är full av fascinerande destinationer att utforska och kalla för hem.

Men vet du vad som är det mest fantastiska? Att det inte längre bara är unga, ensamma hipsters som ger sig ut i världen med sina laptops. Nu är det hela familjer. Ja, du hörde rätt. Föräldrar som tar med sina barn på äventyr runt om i världen medan de jobbar. Det är som en modern version av ”resan är målet”, fast med wifi och laptops istället för en husbil.

Senast ut på nomad-scenen är sydkorea

Länder som Brasilien, Thailand och Indonesien har hoppat på tåget genom att erbjuda speciella visum för digitala nomader. Det gör det lättare för nomader att stanna längre och utforska nya platser utan att behöva oroa sig för visumkrångel.

Senast ut på nomad-scenen är Sydkorea. Från och med den 1 januari 2024 infördes ett nytt arbetsvisum i Sydkorea för att underlätta för utländska arbetstagare att komma in i landet och arbeta lagligt. Det varar i två år och syftar till att locka till sig internationell talang och främja tillväxten av Sydkoreas arbetskraft, särskilt inom teknik-, forsknings- och innovationssektorerna.

Digital nomad - ett nytt äventyr börjar

Vi på Petra Brask & Partners bestämde oss för att det är dags för ett ordentligt ”besök ute på fältet”. Vi förenar nytta med djupt intresse genom att skicka undertecknad till det senaste landet som anslutit sig till den digitala nomad-trenden. Så länge som två år tänker jag inte stanna men två månader blir det i alla fall.

Min resa till Seoul började som alla andra äventyr, med en blandning av spänning och nervositet. Det tog inte lång tid innan jag föll för stadens charm. Från de livliga gatorna i Gangnam till de tysta tempelgårdarna på berget Namsan, erbjuder Seoul en oändlig lista över äventyr att utforska. Jag landade mitt i det koreanska nyåret. Jo, vi är inne i Drakens år nu. Seoul är en huvudstad med en smakfull blandning av tradition och modernitet. Fascinerad av dess rika kultur och historia, anmälde jag mig till språklektioner i koreanska som ett sätt att växa och utvecklas både personligt och professionellt. Från måndag till fredag möter jag människor från hela världen som kämpar med det koreanska alfabetet – Hangul. I klassrummet sitter jag sida vid sida med människor från Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Nicaragua, Chile, Ecuador och förstås Japan. Denna mångfald öppnar våra ögon för olika perspektiv och kulturer.

Igår fick jag lära mig vad de olika sporterna heter på koreanska och blev förstås stolt då VM i bordtennis just nu pågår i Busan i södra delen av Sydkorea. Den svenska flaggan kan vi stolt vifta med där. Ännu mer stolt blir jag förstås när mina klasskamrater från Frankrike nämner Zlatan då de pratar om fotboll. Kort sagt, det är väl sällan så härligt att vara svensk som när vi reser långt bort från Sverige?

Andra digitala nomader i Sydkorea

En typisk dag som digital nomad i Seoul börjar med en kopp kaffe på ett av stadens många trendiga kaféer. Här är det inte ovanligt att stöta på andra nomader som också arbetar på sina bärbara datorer. Senast imorse drog jag i mig en gräddig cappuccino medan jag fascinerat lyssnade på en ingenjör från Kanada som flyttat hit med sina föräldrar. De är koreansk-födda och längtade hem efter 20 år i Toronto. Dottern, en 45-årig civilingenjör följde med och fick jobb på ett av Sydkoreas största teknikföretag. Medan hon väntade på sin espresso satt hon med datorn och sitt CAD-program samtidigt som hon glatt hejade på andra digitala nomader på väg till ett coworking-space i närheten.

Själv skyndade jag vidare till skolan och min stränga fröken i kulturhistoria. Något nervöst sneglade jag ner i ryggsäcken för att se att jag verkligen hade gjort min läxa. Under lunchtiden är det dags att utforska Seoul’s rika matkultur. Från koreansk BBQ till bibimbap, finns det alltid något nytt att prova. Och ja, de serverar kimchi till alla rätter. Att äta street food är en upplevelse i sig, där dofterna från olika matstånd blandas med ljuden av stadens puls.

Utmaningarna med att vara en digital nomad

Det är inte bara i klassrummet som jag möts av vänlighet och nyfikenhet. Koreanerna visar en ödmjukhet och omtänksamhet som berör mig djupt. När jag vågar mig på att hälsa och beställa på koreanska möts jag av glädje från lokalbefolkningen. Med en tidsskillnad på åtta timmar till Sverige börjar mina arbetsdagar först vid 18-tiden lokal tid. Det innebär att jag, efter mina språklektioner, har hela eftermiddagen att utforska Seoul och ta del av allt som staden har att erbjuda. Jag tar mig tid att vandra längs floden Han, utforska de traditionella marknaderna och besöka de historiska sevärdheterna som berättar om landets långa historia.

Helgerna spenderas vanligtvis på att utforska Seoul’s olika kvarter och sevärdheter. Från de traditionella palatsen som Gyeongbokgung till de moderna shoppingdistrikten som Gangnam, finns det alltid något nytt att upptäcka. Och för den som vill komma bort från stadens hektiska tempo finns det gott om grönområden att utforska, som till exempel Namsan Park. Att vara digital nomad i Seoul är inte utan sina utmaningar. Att anpassa sig till ett nytt land och en ny kultur kan vara svårt i början, och språkbarriären är ibland en utmaning. Det är en stad som lockar med sin rika historia, sin moderna livsstil och sitt vänliga folk. Och för den som är villig att ta steget och utforska det okända, finns det inget bättre ställe att kalla för hem.

Önskar dig en spännande helg

Petra Brask, författare, föreläsare och digital nomad

"Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller."

6 tips för att bygga nya relationer som digital nomad

Att bygga upp ett socialt liv är avgörande för att du ska trivas och knyta både privata och professionella kontakter när du reser och arbetar i ett nytt land. Så här gjorde jag;

1. Berätta vart du är på väg

Jag berättade för nära och kära att jag skulle till Sydkorea i två månader för att höra om deras bästa tips. Blev snabbt ihopkopplad med vänners vänner som bor i Seoul och erbjöd sin hjälp och guidning i staden.

2. Språkkurs med stark communityAnmälde mig till en språkkurs via EF. De har ett nytt koncept för 40+ och man kan exempelvis välja inriktning, kultur, historia och affärsspråk. Redan före avresan blev jag uppkopplad via deras app och uppmuntrad att delta i alla deras aktiviteter. De flesta aktiviteterna är kostnadsfria och innebär ofta någon spännande sightseeing och interaktion med andra språknördar och nomader från världens alla hörn.

3. Använd digitala plattformarHade inte Instagram sedan innan men bestämde mig för att starta ett resekonto så att nära och kära kan följa min resa. Det visade sig vara ett lyckokast då det finns många digitala nomad-grupper att ansluta sig till. Har ett helt hav av nätverk att välja på om jag skulle sakna sällskap. Även LinkedIn, Meetup, Facebook och Twitter har grupper där du kan dela din expertis och engagera dig med andra digitala nomader och yrkesverksamma inom ditt område.

4. Bli en stammisMed några koreanska fraser i beredskap är det lätt att göra ett gott intryck på kaféer och restauranger där man bor. Ägarna introducerar en gärna vidare till andra stammisar. Träffade en dam från Kanada på mitt lokala kvartersrestaurang som visade sig vara en riktigt guldgruva när det gäller socialt liv och tips på saker att göra i Seoul.

5. Anmäl dig till en sportklubbPrecis som i Sverige är hälsa en religion i Sydkorea och något som förenar människor. Det finns ett gym i byggnaden där jag bor där det är lätt att prata med människor. Har också en stor kärlek till tennis som behöver få sitt uttryck. Att annonsera efter tennispartner och ta tennislektioner på en tennisklubb i Gagnam är ett säkert kort att träffa nya människor.

6. Utforska kaféer, coworking-spaces och lokala evenemang

Det finns många coworking-spaces som är lätta att nyttja den tid du önskar. Ännu vanligare är att de trendiga kaféerna i Seoul är fyllda med människor som jobbar på sina datorer. De flesta är tacksamma för en paus i arbetet och berättar glatt om sig själva om du frågar. De brukar också dela med sig av tips på lokala evenemang som kan vara av intresse. Detta ger dig möjlighet att träffa människor ansikte mot ansikte, skapa personliga kontakter och lära dig mer om den lokala arbetskulturen och näringslivet

Dela gärna detta inlägg

press och media, petra brask och partners

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexperter på Petra Brask & Partners.

Kategorier