Stress – när kraven vida överstiger din förmåga

”Hej Petra! Ringer jag olämpligt? Du sa att jag kunde ringa om jag hade någon fråga eller fundering. Jo, det är så att jag har de mest konstiga tankar nu för tiden… du vet… jag börjar undra om det är värt det här…?” den bekymrade chefen suckar djupt och jag hör hur hon byter plats på något under skrivbordet medan hennes stol gnisslar i protest.

Ditt arbete är säkerligen viktigt för dig för att det (ibland) tillfredställer ett behov av att visa att du kan, att du betyder något och att du duger. Men kan det skapa en risk att de krav och förväntningar du har på dig själv blir högre än dina resurser och din förmåga?

Stress” är från början ett engelskt ord och har flera betydelser. I engelska vardagsspråket betyder det snarast ”belastning/påfrestning”. Den svenske stressforskaren Aleksander Perski definierar stress som en obalans mellan omgivningens krav och den enskildes resurser. Det som är stressande för en person inte behöver vara det för en annan.

Aaron Antonovsky, medicinsk sociolog, hävdade senare att individens känsla av sammanhang i tillvaron avgör vilka konsekvenser stressande händelser får för henne eller honom.

Det känns som att jag har tusen saker i huvudet och jag får bara inte ihop det. När jag har räknat upp dem för mig själv och tänker att – bra, nu vet jag vad jag ska fokusera på – så räcker det med att jag kommer hem och får veta att min dotter ska ha med sig matsäck till utflykten i skolan, så faller hela min lista ihop…”  Chefen suckar hjälplöst i telefonen och tar ett djupt andetag. Jag tänker att det är nog det första djupa andetaget hon tar den här dagen. Hon fortsätter tyst som om hon pratade mest för sig själv. ”Det här finns det väl ingen lösning på…? Jag menar, så här är det ju för alla… eller..?”

Att ha obalans ibland är en sak, men när det blir norm och normalt… då är risken för negativa konsekvenser stor. Fråga dig själv om det är så här du vill ha det? Är det värt det? Om inte, vilket är det värsta området som skulle ge dig störst vinst och förändring om du ändrade på? Fundera på hur kan du hålla jämna steg med din karriär och ändå finna tid att göra vad du behöver göra hemma, umgås med familjen, njuta av något slags socialt liv och helt enkelt koppla av. Utan risk för att dina personliga relationer, din utveckling som person, ditt förnuft och till och med ditt liv blir satt på spel.

Planera realistiskt
Ju mer du försöker jonglera med dina arbetsuppgifter, desto viktigare är det att göra en bra plan för att hålla ihop alla dina 24 timmar per dygn. Lägg till marginaler, förberedelser, efterarbete, pauser och avbrott. Tiden med familj, vänner och din egen tid ska vara lika respekterad som den tid du tillbringar på jobbet.

Rensa och strukturera
Det finns roligare saker än att arbeta på kvällar och helger bara för att du inte fått gjort det du tänkt dig på arbetstid. Strukturera upp din tid i förhållande till dina viktigaste arbetsuppgifter. Strukturera upp den information du behöver, så att du hittar den enkelt när du ska ha den (gör dig av med det du inte behöver, vi går tillbaka till ca 5% av det vi sparar…)

Gör det Nu
Det finns ingen tid som det är så enkelt att avsluta något som när du precis är mitt upp i något. Läs tidigare blogg om förhalning. http://petrabrask.wordpress.com/2010/02/11/skjut-inte-upp-till-morgondagen/

Fri i ditt sinne
Istället för att ha en hemsk lista som du går igenom i dina tankar om och om igen… Skriv ner det på ett och samma ställe där du vet att det finns, så slipper du spendera tid på att oroa dig för att glömma bort saker. Bocka av listan efter hand och bli mentalt stärkt av att se delmål uppnås och hur listan minskar.

Det känns inte perfekt – det är OK
Jag har deltagare som sätter av en viss tid för att göra ett jobb, t ex en timme. Även om jobbet skulle kunna förbättras efter den utsatta tiden, så avslutar de uppgiften. Genom att göra jobbet på utsatt tid minskar du stressen för både dig och andra som väntar på leverans.

Konferensen i solen på Malta förra helgen, med många härliga deltagare, goda skratt och segling i Medelhavet gjorde susen för själen och jag känner mig redo för höstens äventyr. Ser ändå fram emot att avsluta fredagen med min veckoplanering och gå hem och mysa med familjen.

En trevlig helg önskar jag dig,

Petra

”När allt är sagt och gjort leder alla vägar till samma mål. Då spelar det mindre roll vilken väg du tar, det viktiga är hur du tar den.”

Dela gärna detta inlägg

press och media, petra brask och partners

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexperter på Petra Brask & Partners.

Kategorier