Långhelgen kunde inte ha kommit bättre i tiden, den var mitt ljus i tunneln, mitt vatten i öknen, den var som att komma hem och landa i ett bulldoftande kök där mitt enda bekymmer var hur många nybakade små väsen som skulle hinna slinka ner innan jag blev mätt. Livet före helgen hade bestått av en stor och konstant dos av verben jobba, resa, rensa, packa, bära, släpa, städa, flytta. Var jag rentav för stressad?
Vi lever i en tid när vi nästan blir stressade av kravet på att man inte får stressa. När tidningarna inte skriver om skandaler (väldigt sällan) kan de alltid dra till med rubrikerna ”Hur uppe i varv är du?” ”Är svenskar mest stressade i världen?” och ”Hur farlig är din stress?” Det komiska är att nästkommande sidor nästan alltid innehåller ”Så får du den perfekta midsommaren.” Skapa drömhemmet.” ”Bjud familjen på en resa till Seychellerna (eller nå’t annat vansinnigt dyrt ställe). Stress?
Dan Hansson, forskare och författare skriver i sin bok ”Stressa rätt” att det inte är ohälsosamt i sig att stressa – om stressen är lagom, regelbunden och om man får tillräckligt med återhämtning.
Före våra utbildningar mäter vi stressnivån på våra deltagare på en skala 0-10 där 0 är ingen stress och 10 är väldigt hög stress. I de nordiska länderna ligger stressnivån på drygt 7 i genomsnitt. Deltagarna beskriver sin situation som mycket stressande, att de har många mail, många avbrott, mycket ad hoc och alldeles för mycket eller lite (!) information. Det händer att deltagare angivit en väldigt låg siffra och i nästa rad skriver: Jag upplever att jag har för lite att göra och det är väldigt stressande.
Efter avslutad utbildning ligger stressnivån i genomsnitt på strax under 5. Deltagarna beskriver att de har kontroll över tillvaron igen, att de mår bra och att de känner att de styr sitt liv och sin tid. Det intressanta är att ingen efter avslutad utbildning ligger på 0 i stressnivå och att det inte ens är önskvärt.
Min blivande sambo räknade med att jag skulle bryta ihop sista helgen före flytten. Och kanske just därför så gjorde jag inte det. Det som höll på att ge honom rätt var när städfirman ringde och sa att min städfé var sjuk. Eh, ok, kan ni skicka någon annan? Javisst, nästa vecka? Tack, men vi det laget är det nya invånare i huset.
Det blev så absurt fel i min kalender att jag tyckte det var rent komiskt. Men det var bara att planera om. Utrustad med skurborstar och en mp3 fylld av Babben Larssons härliga bok ”Jag vägrar dö nyfiken.” städade jag hela huset på 5 skrattfyllda timmar. På sin klingande gotländska och med dråpliga och mänskliga anekdoter ur sitt liv höll hon mig på gott humör. Det var nästan så att jag inte ville sluta städa.
Ett höjdarögonblick var när Babben berättade att hon skulle kunna bränna ut sig på vadsomhelst. Hon beskrev hur hon suttit i ”På spåret” och inte kunnat svara på en enda fråga. Hade någon frågat vilken Sveriges största ö är, så hade hon inte vetat det heller. Det enda hon tänkte var ”Le” det ser bra ut i TV.
Vad hade hon gjort för att bli så stressad och må så dåligt? Undrade bästa väninnan på kvällen efter tv-sändningen? Jo, hon hade legat i hårdträning med en av sina hundar och slitit för att vovven skulle ställa upp i någon certifiering och istället för att göra som den skulle, hade hunden fått vittring på något vilt och sprungit iväg på andra äventyr. Babben, som själv slitit som en hund, blev vansinnigt arg och tryckte snabbt in besten i bilen och åkte därifrån, rädd att hon annars skulle strypa den inför hela hundkåren.
Vad är det som får oss att bete oss så här?
Vid det här laget tror jag vi alla har läst om hur stress är kroppens uråldriga reaktion för att överleva, antingen genom att fly från en angripare eller genom kamp. Musklerna blir spända och immunförsvaret aktiveras när stresshormoner, bland annat adrenalin, pumpas ut. För stenåldersmänniskan var denna kraftsamling nödvändig för överlevnaden. Det rörde sig om kortvariga stresstoppar och när faran var över återgick kroppen till sitt normala tillstånd.
Problemet idag är att vi varken flyr eller kämpar, vi får inte ur oss reaktionen på stressen, om vi inte får kasta irriterade blickar på han i affären som är långsam med plånboken, skrika eller tuta på bilisten framför oss som inte begriper hur man använder en blinkers eller lägga oss i löpspåret när vi kommer hem.
Och skulle vi få ur oss stressen, så kvarstår faran, när vi börjar oroa oss igen. ”Varför sa jag så där?” ”Nu har jag femtioelva möten och kommer inte hinna jobba med prognosen.” ”Skulle Kalle ha matsäck med sig?” ”Jag måste skicka in tidrapporten.” I tanken är vi i gårdagen eller i morgondagen och räknar upp fara efter fara och adrenalin-påslaget går på högvarv igen.
Finns det några bättre sätt att hantera stress i vardagen?
Jadå, ett grundläggande tips när det är stressigt är att andas långsamt och djupt.
Det låter ju enkelt? För enkelt?
Var konkret – Skriv
Försök inte hantera alla problem i huvudet. Det är svårt att få en överblick på mängden och antalet och upplevs som mer stressande än det kanske egentligen är. Skriv ner dem så blir de konkreta och du får lättare att komma med konstruktiva lösningar.
Stress uppstår när vi upplever att vi inte har kontroll över situationen. På det här sättet upplever du det mer kontrollerbart
Hur skulle någon annan lösa det?
Din inställning och ditt förhållningssätt är viktigt när det gäller stresshantering och problemlösning. Ett knep är att se på problemet ur ett annat perspektiv. Hur skulle en klok vän eller mentor lösa problemet? Eller se på problemet ur ett humoristiskt perspektiv.
På det här sättet kommer du ur dina invanda tankebanor och kan få nya, kreativa, infallsvinklar
20-sekunder-vid-dörren-övningen
Dan Hansson beskriver i sin bok ”Stressa rätt” ett ganska vanligt scenario. Du kommer hem, sliten efter en lång arbetsdag. Du kanske har behov att ventilera dina tankar och känslor. Du brakar in genom ytterdörren och möter din intet ont anande partner och säger: ”Du anar inte vilken hemsk dag jag haft idag…” (oftast frågar man inte ens sin partner om han eller hon har tid eller lust att lyssna).
Därefter utspelas tre olika scenarion:
- Din partner lyssnar och allt är frid och fröjd. (du kanske har upplevt det på film?)
- Din partner ”halvlyssnar” och det kan bli okej, men någorlunda tryckt stämning resten av kvällen.
- Din partner lyssnar inte alls som du önskar och stämningen kan bli spänd och otrevlig resten av kvällen.
Tjugo-sekunder-vid-dörren-övningen kan motverka denna situation och brukar ge omedelbara effekter.
1. Innan du går in genom ytterdörren, stanna upp och dra några djupa andetag så att du kommer ner i varv.
2. Tänk nu på något som gör dig riktigt glad. Det kan vara vad som helst. Om du inte kommer på något från verkliga livet som gör dig riktigt glad går det lika bra att fantisera om något.
3. När du känner dig riktigt glad, öppna dörren och gå in.
Vad tror du blir annorlunda om du gör så? Tänk om den lilla tankeövningen skulle förändra stämningen inte bara för dig utan också för din familj och dina barn? En svindlande tanke att en enda människa skulle kunna påverka en hel grupp positivt. Om du tycker det låter helt orimligt, fundera på hur många du känner som kan göra det omvända…
Passar på att önska dig en skön sommarhelg,
Petra Brask, sambo
”Det är inte farligt att jobba för mycket, men det är farligt att vila för lite.”