”Våra dagars ungdom älskar lyx. De uppträder ohövligt, föraktar auktoriteter, har ingen respekt för äldre människor och pratar när de borde arbeta. De unga reser sig inte längre upp när äldre personer kommer in i ett rum. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig efterrätten vid matbordet, lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare.”
Det finns de som påstår att Sokrates har sagt detta. Han var en grekisk filosof som föddes ca 469 år före Kristus. Andra hänvisar till att det inte finns några skrifter sparade från Sokrates utan att detta ska vara något som hans lärljunge Platon i så fall har återberättat. Poängen är att alla generationer har, med väldigt liten variation, fått lyssna på sin egen Sokrates. En äldre generation som förfasas över ungdomen.
Som ungdom ligger det i din natur att längta ut i världen och bort från din familj. Det är biologiskt nedärvt att vi ska vilja ge oss iväg ut på vandring när vi börjar bli könsmogna och föröka oss med andra långt bort från vår egen klan. Allt för att undvika inavel. Så har du en enorm längtan efter att sticka så långt bort som möjligt från där du bor just nu, så är det inget konstigt alls utan helt naturligt.
I mitt fall stack mina föräldrar när jag var i tonåren och jag blev kvar hemma istället. Där och då väcktes en stor längtan efter att göra saker så smidigt och enkelt som möjligt. Det var mycket ansvar som jag ville klara av så snabbt och enkelt som möjligt för att få tid att göra desto roligare saker efteråt. Men utan någon vuxen i närheten utvecklade jag ett stort förhalningsbeteende. Prokrastinering – konsten att skjuta upp saker – var ingen konst alls. Jag kunde skjuta upp att göra läxorna till sista minuten. Jag satt och pluggade till prov hela natten bara för att komma helt utmattad till skolan och knappt orka hålla mig vaken tillräckligt länge för att fylla i mitt namn. Jag kunde ägna lång tid åt att gå och ha ångest över hur mycket läxor och prov jag hade, men jag gjorde dem inte. Istället kollade jag på TV, ringde kompisar, läste böcker eller låg på sängen och försökte bara tänka bort hur mycket det var att göra. Jag kände mig väldigt stressad och ägnade mycket tid att tänka på allt jag skulle göra, istället för att göra det. Det var först när jag började jobba som effektivitetskonsult som jag fick kunskap och hjälp att ta mig ur mitt förhalningsbeteende.
Så känner du igen en förhalare
Funderar du fortfarande på om du har mött någon som skjuter upp saker? Några säkra tecken på att du har med en prokrastinerare att göra är att:
- De kommer på viktigare saker som måste göras först. Snapchat behöver akut uppdateras innan de sätter igång.
- De skapar kluriga system istället. Det är bäst att hitta en ny app som kan lösa uppgiften. En tabell eller en Powerpoint med snygga bilder är vad den här uppgiften behöver.
- De fastnar i beslutsångest kring vilken läxa de ska göra först. Mindre beslut som vilka pennor de ska använda eller vilken form och typsnitt de ska ha på texten blir plötsligt väldigt viktiga.
- De upptäcker att skrivbordet behöver rensas, tråkiga saker som att städa rummet är plötsligt hur viktiga och roliga som helst jämfört med att göra den uppgift de har framför sig.
- De kanske bör höra av sig till sina vänner innan de börjar, eller ja, en paus måste de ju ha i alla fall, och kanske kolla på något Youtube-klipp. Vadsomhelst är viktigare än att ta tag i det de borde ta tag i.
Tips för att sluta skjuta upp saker
Mobilfritt
Ett tips är att inte ha din mobil i närheten när du pluggar. Använder du mobilen som klocka och timer? Lägg den i ett annat rum, men ändå tillräckligt nära för att höra påminnelseljudet. Det finns också appar som kontrollerar att du inte gör något du inte ska på mobilen och som fungerar ungefär som en timer, appen Forest – Stay focused till exempel.
Sätt igång
Tricket är att bara sätta igång. Tänk inte – bara gör’t. Forskare har upptäckt att inte långt efter att vi sätter igång att öva på något vi inte tycker om försvinner obehaget. Vi börjar känna oss nöjda med att vi kommit igång. Kom ihåg att ju bättre du blir på något, desto roligare kan det bli att hålla på med det.
Använd kalender och att-göra-listor
Ta för vana att skriva in i din kalender vilka läxor du har och när de ska vara klara. Skriv in vilka tider du kan plugga på dem. I din smarta telefon finns både kalender och att-göra-lista.
Skapa goda vanor och rutiner
Goda vanor och rutiner övervinner den svaga viljestyrkan, ger dig kraft och tar väldigt lite energi och tid. Bestäm exempelvis en viss tid varje dag då du gör dina läxor.
Pomodorotekniken - dela upp i flera steg
- Bestäm en läxa eller uppgift som du ska göra. Skriv upp uppgiften på ett papper.
- Ställ en timer på 25 minuter.
- Arbeta på uppgiften.
- Avsluta arbetet när timern markerar att tiden är slut och gör en bock på pappret där du skrivit uppgiften.
- Om du har färre än fyra bockar, ta en kort rast på 5 minuter och gå sedan till steg 2.
- Efter fyra pomodoro-pass på 25 minuter och fyra bockar, ta en längre rast på 15 minuter. Börja räkna upp till fyra nya bockar och fortsätt så tills uppgiften är klar.
Det finns många appar om du söker på Pomodoro. Även Forest – Stay Focused, som jag tipsade om tidigare, är en Pomodoroapp. Tänk så skönt att ha en plan och slippa gå och tänka på allt du ska göra. Lycka till med att komma igång och komma till avslut med saker.
Önskar dig en härlig helg
Petra Brask, Effektivitetsexpert och författare
”Gör vad du mår bra av att tänka tillbaka på att du gjorde.”
Anna Tebelius Bodin
Lyssna på mig och Lena Lid Falkman i Tidspodden