HÅLLBART ARBETSLIV

Förenkla livet med GSK-metoden

gsk-metoden, göra, spara, kasta, jan winstedt, effektivitetsexpert, petra brask och partners, inspirationsbrev, utbildare, föreläsare

GSK-metoden förenklar din beslutsvardag

Varje dag ställs vi inför en mängd beslut, ca 35 000*. Med nästan obegränsade valmöjligheter känner vi ofta en press att välja rätt och ibland ångrar vi beslut vi fattat. Den här beslutströttheten i vardagen kan ibland påverka oss negativt och leda till att vi skjuter upp de beslut och saker vi behöver ta tag i. Du kanske också har haft dagar med en överfull mejlkorg, prokrastinerat några uppgifter och känner en ökad arbetsbelastning. Men varför är det då så svårt att fatta beslut och hur kan vi enkelt och snabbt fatta beslut? Vår tidssexert Jan Winstedt ger två bra tips för att förenkla din beslutsvardag!

1. Hitta snabbt det du söker med dagens avancerade sökfunktioner

Förr i tiden var vi tvungna att ha en detaljerad struktur för kunna att hålla ordning på all information. Till exempel genom att sortera e-postmeddelanden i specifika mappar. Men tekniken har som tur är utvecklats och idag finns avancerade sökfunktioner. Att snabbt kunna söka efter viss information minskar behovet av att ha en komplicerad struktur.

2. GSK-Metoden förenklar ditt liv

Känner du dig överväldigad av alla uppgifter och information du får? Då är GSK-metoden din lösning! Med metoden “Göra-Spara-Kasta” ställer du dig tre frågor när du får en ny information/uppgift:

  1. GÖRA – Ska du göra något med informationen/uppgiften? Lägg då till uppgiften på din att-göra-lista och I din kalender direkt.
  2. SPARA – Ska du spara informationen/uppgiften? Om du inte behöver göra något med uppgiften men tror att du kan behöva den vid ett senare tillfälle, spara den då på en tydlig plats.
  3. KASTA – Kan du kasta informationen/uppgiften? Om den inte är viktig eller aktuell längre, kasta den direkt.

När du använder GSK-metoden får du en bättre överblick över dina uppgifter och slipper stressen över att du kanske glömmer något viktigt. 🤩

*En ofta citerad siffra är att vi tar cirka 35 000 beslut varje dag. Denna siffra kommer från en studie som gjordes av Harald Kjellin, professor i datavetenskap och systemvetenskap. Kjellin har tillsammans med andra forskare skrivit boken ”Det är upp till dig! Bli en bättre beslutsfattare”.

Mer om Harald Kjellin och boken kan du läsa om här.