appar för att må bra

Stress forskaren Tomas Danielsson hävdar att 80 procent av all stress vi upplever i vardagen är helt onödig och att det beror på felbeteenden. Han menar att många känslor styrs av att vi inte ser hur det verkligen är, utan vi uppfattar situationen som mycket värre än vad den egentligen är. 

 

Vår hjärna har dessutom inte förändrats nämnvärt på 40 000 år. Vår hjärna är fortfarande skapt för att vi ska leva ute på savannen, hitta föda, undvika hot, dvs. ”prassel i busken”. ”Prassel i busken” = tänkbart hot och innebär att vi har full uppmärksamhet på busken för att vi ska kunna avgöra om det är ett hot eller inte. Tid var inget man brydde sig om utan det var här och nu som gällde för att överleva. Med andra ord, en perfekt hjärna för denna tids ändamål. 

I dagens teknik har vi ett överflöd av ”prassel i busken” information som pockar på vår uppmärksamhet; aviseringar i smartphone, en full e-post låda i våra datorer, kollegor som vill ha uppmärksamhet, telefonen som ringer m.m. För en hjärna som är skapt för att jobba med en sak i taget, är det lätt att det här leder till kaos och överhettning i vår hjärna.
 
För att vi och vår hjärna ska må bra behöver vi hitta ett förhållningssätt till vår moderna teknik. Tekniken är fantastisk och något som vi har mycket nytta och nöje av. Det vi nu behöver är ett föhållningssätt till tekniken för att må bra och för att få tekniken att hjälpa oss i stället för att stressa oss.

OBS! Appar utvecklas hela tiden. Dessa specifikationer gällde vid det tillfälle mitt test av dessa appar genomfördes (med start december 2018 och fram till nu).

Må bra appar

Runkeeper logo

Runkeeper

5/5

Anslut dig till de över 26 miljoner människor som använder RunKeeper för att förvandla sin telefon till en personlig tränare i fickformat!

 • Fungerar med Apple
 • Fungerar med Android
 • Följ din löpning, gång, vandring, cykling med mera med hjälp av GPS:en i din smartphone
 • Följ dina träningsaktiviteter och ha kul under tiden
 • Mät din prestation över tid
 • Dela med vänner

”En riktigt bra träningsapp. För dig som inte har någon träningsklocka kan detta vara ett alternativ. Med hjälp av appen och din smartphone kan du mäta tid, sträcka och även puls (om du skaffar dig ett pulsband). Allt registreras på ditt konto som du skapar när du registrerar dig. Du kan även få träningsprogram att följa samt statistik. Appen kan peppa dig när du gör något bra. Andra funktioner är att den ritar ut på en karta var du rör dig. Om du till exempel springer en runda ritar den ut rundan och mäter den. 

För dig som har träningsklocka kan det kännas klumpigt att ha en telefon att släpa på, särskilt som GPS:en inte visar helt rätt. Detta beror på att smartphonen använder sig av en assisterad GPS vilket betyder att telefonen tar kontakt med den närmaste basstationen. En träningsklocka navigerar direkt med satelliter.”

2019-02-18

Healthwatch logo

Health Watch

4/5

HealthWatch har som mål är att bidra med konkreta och praktiska verktyg för individer, organisationer och företag för att bevara och öka hälsa och livskvalitet samt motverka stressrelaterad ohälsa.

 • Fungerar med Apple
 • Fungerar med Android

Tjänsten består huvudsakligen av tre delar: hälsonyheter, självhjälp och arbetsmiljökartläggningar.

Självhjälpsdelen är en vidareutvecklad version av ett vetenskapligt utvärderat system med dokumenterat välgörande effekter på psykologiska och biologiska variabler.

Verktyget baserar sig på dagens samlade kunskap och på flera års forskning.

Tjänsterna är kostnadsfria för privatpersoner.

”En riktigt bra app för att minska stress och att få kontroll på stressrelaterad ohälsa, både på kort och lång sikt. Den utgår från dig själv och består av följande delar:

 • Formulär för att fylla i hur du mår just nu
 • Dagbok där du kan skriva fritext 
 • Statistik över förändringen av hur du mår 
 • Praktiska övningar 
 • Det senaste från forskningen

Appen är till för att spegla din verklighet för att du ska kunna göra konkreta förändringar och se att det ger resultat.”

2018-09-17

Years in Pixels

Year in pixels

3.5/5

Year in Pixels är en app som gör att du enkelt och snabbt kan mäta ditt humör under året.

 • Fungerar med Android

Varje pixel representerar en dag. Du kan lägga till anteckningar om din dag och välja de känslor du kände under dagen

Det finns också anpassningsbara meddelanden så att du inte glömmer några pixlar.

”Enkelhet är bäst. Denna app fick jag tips om av en kille som går på gymnasiet. Många av hans kompisar använder sig av denna app för att få en känsla över hur de mår. Vi har en tendens att i vissa stunder uppleva att livet är väldigt svart och att detta mörker är konstant. Med denna app går du in på kvällen och väljer mellan fem emojisar hur dagen har varit. Från ledsen till glad och några val där emellan. Varje emoji har en egen färg och sedan kan du gå ut i ”Pixels” och se hur ditt humör har varit under en längre period. Oftast blir man överraskad att livet trots allt inte är så svart som man ibland tror och känner. Att fylla i denna tar några sekunder och som han sa: ”Jag blev så överraskad över att de flesta dagarna var ju toppen.” 

2019-02-06

Years in Pixels Mood Analyzer logo

Year in pixels mood analyser

3.5/5

Genom att markera hur du mår varje dag kan du visualisera din månatliga och årliga analys för att se hur du verkligen har mått.

 • Fungerar med Android
 • Se vilken effekt din rörelse har på din känsla
 • Anpassa namnen på känslan så att det passar just för dig
 • Lägg till en daglig påminnelse så att du inte glömmer att fylla i din dag
 • Ha full kontroll över de färger som kommer att presenteras under året
 • Välj vilka månader i året som ska vara synliga. Till exempel kan du välja att visa endast januari till juni.
 • Alla dessa funktioner finns för att ge dig kontroll över ditt år i pixlar

”Enkelhet är bäst. Denna app fick jag tips om av en kille som går på gymnasiet. Många av hans kompisar använder sig av denna app för att få en känsla över hur de mår. Vi har en tendens att i vissa stunder uppleva att livet är väldigt svart och att detta mörker är konstant. Med denna app går du in på kvällen och väljer mellan fem emojisar hur dagen har varit. Från ledsen till glad och några val där emellan. Varje emoji har en egen färg och sedan kan du gå ut i ”Pixels” och se hur ditt humör har varit under en längre period. Oftast blir man överraskad att livet trots allt inte är så svart som man ibland tror och känner. Att fylla i denna tar några sekunder och som han sa: ”Jag blev så överraskad över att de flesta dagarna var ju toppen :-)” 

2019-02-06

Twiik logo

Twiik

3/5

Twiik vill sudda ut livsstilsrelaterade sjukdomar för gott och få så många som möjligt att bygga en sundare och mer hållbar livsstil.

 • Fungerar med Apple
 • Fungerar med Android

Twiik är digitala i allt de gör, men med en mänsklig twist, plot och känsla.

Twiik levererar en coaching- och analyticsplattform med digitala verktyg och tjänster för hela friskvårdscykeln, från att hjälpa ett gym, en coach eller en företagshälsa att digitalisera sin affär och nå fler människor till att hjälpa individer att förverkliga sina drömmar om en mer hållbar livsstil.

”Detta är inte bara en app utan en hälsoplattform. Själv har jag använt Shapelink i flera år, som idag har blivit Twiik. Twiik har blivit mitt träningsnav. Här registrerar jag all min träning antingen manuellt eller automatiskt. Till Twiik finns kopplingar så att min stegräknare och pulsklocka automatiskt synkar över informationen till Twiik. Det mesta sköts helt automatiskt och fungerar super smidigt. I Twiik sätter jag upp träningsmål som jag sedan kan följa upp för att se hur jag ligger till. Många av mina vänner är också anslutna, och vi kan följa varandras träningar och ge varandra positiv feedback och hjälpa varandra att nå våra individuellt satta mål. Bekvämt att ha en märkesoberoende plattform för all data rörande träning.”

2018-10-15

Min fem-i-topp applista

Nine logo

1. Nine - Det kompletta planeringssystemet

Nine är den absolut bästa och mest kompletta appen vad gäller planeringssystem för mobilen.

Task Task logo

2. TaskTask - Ha koll på dina dagliga uppgifter

Om du har en iPhone och jobbar med uppgifter i Outlook är TaskTask appen ett måste.

Atime logger

3. aTimeLogger - Planera och hantera din tid effektivare

aTimeLogger är en väldigt bra app för att mäta och ha koll på var dygnets 24 timmar tar vägen.

Weekcal logo

4. WeekCal - Planera enklare och bättre

WeekCal är nog den mest lättmanövrerade kalendern jag har testat.

One Note logo

5. OneNote - Arbeta smartare med anteckningar

OneNote är ett måste om du frågar mig. Jag använder den dagligen både i mitt privat och arbetsliv.