HÅLLBART ARBETSLIV

5 knep som förlänger din semester

förläng din semester, 5 knep, petra brask & partners, återhämtning, hållbart arbetsliv, Ingrid Hegg, effektivitetsexpert, sommar, personlig effektivitet
 

Hägrar semestern så mycket att du är rädd att den ska ta slut för fort? Här är fem knep som förlänger din semester.

1. Ta dig tid att planera

En studie av semesterfirare visar att de inte var lyckligare än de som aldrig kom iväg på sin planerade semester. Så sätt ett datum långt i förväg, prata och planera – och ta ut glädjen i förskott.

 

2. Optimala semestern är åtta dagar lång

Vårt välmående ökar mer av fler mindre resor än av att satsa allt på ett kort. Forskning visar att hälsan och välmåendet peakar ungefär åtta dagar in i semestern.

 

3. Höj effekten med meditation

När ett antal deltagare i en studie fick meditera under sin ledighet höjdes effekten av semestern ännu mer än när de bara kopplade av. Det hade effekt på både stressrespons och immunsystem.

 

4. Förundran skapar en känsla av mer tid

Förundran upplevs när du låter dig hänföras av en vacker solnedgång, men även när du får insikt i något som gör din världsbild större. Forskning visar att förundran stärker vår närvaro och ger oss en känsla av att vi har mer tid.

 

5. Det roligaste sist

Enligt Daniel Kahnemans Peak-end rule är det inte den totala upplevelsen av din semester som du kommer ihåg efteråt utan höjdpunkten (bra eller dålig) och slutet. Så se till att göra det allra roligaste sist.