HÅLLBART ARBETSLIV

Att lyckas med nya vanor

Värdet av vanor och rutiner

När vi är ute och utbildar, föreläser och coachar framhåller vi värdet av vanor och rutiner. Vi propagerar för hälsosamma och hållbara vanor som en veckoplaneringsrutin, hantera inkorgen några gånger per dag, tid för reflektion, pauser och träning till exempel.

När du har fått till en struktur för en vana eller rutin sparar du nämligen mycket tid och energi. Men att skapa den där rutinen  är däremot inte alltid så lätt. Därför vill jag dela med mig av mina bästa tips för att lyckas med nya vanor.

1. Sänk ribban

Gör det lätt för dig att få igång din nya vana. Tänk exempelvis att det är bättre att du gör 5 minuters meditation, tar en kort promenad etc. än inget alls. 

2. Tålamod - tänkt deadline långt fram

När du tänker deadline lite längre fram gör det inte så mycket om du inte får till den nya vanan på en gång. Det är helt ok att du bara springer en gång i veckan även om din målsättning är att springa tre dagar i veckan längre fram. 

3. Var förberedd på bakslag

Om du är det så gör det inte så mycket om du inte får till den nya vanan på en gång. Fundera på om du vet från början vad ditt hinder är. Och har du en plan B? 

4. Koppla dina nya vanor till andra befintliga vanor

Här kommer ett bra tips om du vill få till en daglig reflektion. Passa på att reflektera medans du borstar tänderna, för det behöver du ju göra varje dag. 😊

5. Fem dagar

Micael Dahlen, professor i ekonomi i Handelshögskolan i Stockholm, säger att man ska testa en vana fem dagar i rad. Du kan säga att du gör ett test med dig själv och är disciplinerad. Och efter fem dagar utvärderar du ditt test. 

6. Tydligt resultat

Se tydligt framför dig det önskade resultatet av den nya vanan. Skapa en så tydlig bild som möjligt.  

7. Se exakt vad du ska göra

Se dig själv utföra vanan eller rutinen som i en film. Det blir mycket tydligare för din hjärna hur du ska göra då. 

8. Fira

Fira är jätteviktigt när du ska skapa nya vanor och är klart undervärderat. När du firar saker som är bra för dig själv så tillför du dopamin. Unna dig till exempel en extra god kopp kaffe eller kanske ett nytt nagellack för att fira att du tagit ett första steg mot din nya goda vana!