HÅLLBART ARBETSLIV

BÄSTA TIPSEN FÖR ETT EFFEKTFULLT LÄRANDE

effektfullt lärande, petra brask & partners, ingrid hegg, effektivitetsexpert, hållbart arbetsliv

Vad skulle du vilja ha tid att lära dig just nu? Vilken kunskap vill du utveckla?

Vår effektivitetsexpert Ingrid Hegg vill slå ett slag för vardagslärandet, mikrolärandet – det som man kan lära sig löpande lite varje dag.

Lär av någon som har den kunskap du önskar få

Forskare kallar det ”upskill” och menar att vi varje dag behöver  bygga på vår kompetens. Det är då väldigt bra att ställa sig den viktiga frågan: Vad behöver jag lära mig? Då aktiverar du din selektiva perception och din magiska hjärna söker sig som en missil till de källor och kanaler där du kan lära dig mer. Det kan vara genom en kollega, att lyssna på en podd eller att du besöker ett företag. Du lär dig av någon som har den kunskapen du önskar få. Det viktiga är att du även ställer följande fråga till dig själv: Vad behöver jag lära mig på kort respektive lång sikt?

Våga be om feedback

Feedback är en fantastisk del av vardagslärandet. Så kom ihåg att be om feedback. Och när du gör det sänker du dessutom tröskeln för att andra ska ge dig feedback. En bra fråga att ställa är: Vad var bra? Då fångar du upp de saker du ska göra mer av. En annan fråga kan vara: Vad ska jag tänka på nästa gång? Feedback är ett enkelt och bra vardagstips och en underskattad metod för effektfullt lärande.

Daglig reflektion och tre frågor

Den amerikanska management-författaren, Mark Thompson, intervjuade i tio års tid ledare som varit framgångsrika under flera decennier. De hade en sak gemensamt – de gjorde dagligen en reflektion och ställde sig följande tre frågor:

1.  Vad gick bra idag?

2.  Varför gick det bra? 

3. Vem eller vad hjälpte mig så att det blev bra?

Lägg max 5 minuter på din reflektionstid så du får in det som en daglig vana. Tack vare dessa tre korta frågor ställer du in din hjärna på att leta efter de saker du gör bra så att du gör ännu mer av det, istället för att göra det vi människor ofta gör, fokuserar på det vi gjort dåligt eller inte hunnit med och sedan klankar vi ned på oss själva.

Vad vill jag lära mig idag?

Ett annat tips för att stimulera vardagslärandet är att börja dagen med att fråga dig själv: Vad vill jag lära mig idag? Och avsluta din dag med frågan: Vad har jag lärt mig idag? Och fick jag ut det jag ville av min dag? 

Gå en kurs där du lär dig att lära

Det finns faktiskt en kurs där du lär dig att lära! Världens tredje mest populära utbildning heter Learning how to learn” med Barbara Oakley på University of San Diego. Det är en helt kostnadsfri online-utbildning där du får tips och tricks hur du lär dig på det allra mest effektfulla sättet.